TÜRKİYE GAZETECİLER FEDERASYONU BAŞKANI NAZMİ BİLGİN: BU ÜLKE BİZE NOEL BABA'NIN HEDİYESİ DEĞİLDİR
BEKİR KOCA
TRABZON - Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Başkanı Nazmi Bilgin, dil vasıtası ile bölücülük yapılmasına karşı olduğunu belirterek, ''Bu bölgede yaşayan insanların bu tür talepleri olmadığı halde, dil aracılığı ile bölücülük yapılmasında, Avrupa Birliği'ne girme konusunda; benliğimizi, kişiliğimizi, bütünlüğümüzü yitirecek kadar bir taviz olarak görüyor ve bölücülüğün devlet televizyonu aracılığı ile yapılmasını kınıyorum'' dedi.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF), Trabzon Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Başbakanlık Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü (KSSGM) ve Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu tarafından ortaklaşa düzenlenen 10. Yerel Medya Semineri, bu sabah Trabzon'daki Hıdırnebi Yaylakent'te başladı. Seminere Trabzon Vali Vekili Erdoğan Aygenç, TGF Başkanı Nazmi Bilgin, Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hasan Kurt'un yanı sıra Sinop, Samsun, Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Bayburt ve Gümüşhane'den 80 civarında gazeteci katıldı.
Seminerin açılışında konuşan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Nazmi Bilgin, Göktürk Abideleri'ndeki kaynaktan gelen dünyanın en güzel dilini kullandıklarını söyledi. Etnik farklılıklar nedeniyle dil konusunda ayrımcılık yapıldığına dikkat çeken Bilgin, ''Her ne kadar etnik farklılıklar olsa da bunlar bölücülük haline getirilirse, bir milleti millet yapan dil vasıtası ile bölücülük yapılırsa, iyice yanarız. Bu AB'ye girme pahasına olursa bile farklı dillerde yayın konusunda, beni en çok etkileyen, ağlamak ve ağlamamak arasında bırakan, Boşnak dernekleri başkanın, 'Biz rüyalarımızı bile Türkçe görüyoruz' demesidir. Bu bölgede yaşayan insanların bu tür talepleri olmadığı halde, dil aracılığı ile bölücülük yapılmasında, Avrupa Birliği'ne girme konusunda; benliğimizi, kişiliğimizi, bütünlüğümüzü yitirecek kadar bir taviz olarak görüyor ve bölücülüğün devlet televizyonu aracılığı ile yapılmasını kınıyorum. Bu ülke bize Noel Baba'nın hediyesi değildir. Her santimetrekaresi şehit kanları ile yoğrulmuştur. Sorunlarımız var, sorumluluklarımız var'' diye konuştu.
''BASIN KARTI SAHİBİ KADINLARIN ORANI YÜZDE 15.9''
Yapılan konuşmalarından ardından, BM Nüfus Fonu 3. Ülke Programı Semineri düzenlendi. Seminerde 'Üreme sağlığı ve toplumsal cinsiyet eşitliği' konusunda bilgiler veren Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Ensar Özkızıklı, dünyada bir milyar 300 milyon kişiden yüzde 70'nin kadın olduğunu söyledi. Dünyada yaklaşık 40 milyon kadının sünnet edildiğine değinen Dr. Özkızıklı, ''Bunun nedeni, 'kadın haz almasın, kocasına bağlı kalsın' düşüncesidir. 4 yaşındaki kızlara sünnet yapılıyor. Türkiye'de bu uygulama yok ama beyinlerde var. Dünyada kadınların erkeklere oranla kanser olma riski daha fazla. Dünyada ölen her yüz anneden 40'ı aile planlaması sayesinde kurtulabilir'' şeklinde konuştu.
'Medya ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği' konusunda bilgiler veren Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdülrezzak Alktun ise, ''Türkiye'de basın sektöründe kadın çalışan sayısı her geçen gün artıyor. Ancak medyada kadın yöneticiler az. Türkiye'de en çok kadın basın çalışanı Posta, en az çalışan ise Zaman Gazetesi'nde. Bayanlar genellikle reklam ve pazarlama alanında yöneticilik yapıyor. Haberden ziyade bu bölümlerde çalışıyor. Kadınların basın kartı sayısı yüzde 15.9, bu oran erkeklerde ise yüzde 83'' bilgisini verdi.
Yapılan konuşmalar sonrasında öğle yemeğine geçilirken, 2. oturum yemek sonrasında başladı.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:25