
Türkiye Sudan'daki iç savaşa müdahale etti.. Masaya oturuyorlar
Sudan, Türkiye ve Libya'nın arabulucuğuyla Hızlı Destek Güçleri ile dolaylı müzakereleri kabul ettiğini duyurdu
Sudan Dışişleri Bakanı Ali El Sadık Ali, 5 Mart 2024 Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ordu komutanı Abdülfettah El Burhan liderliğindeki Sudanlı yetkililerin Hızlı Destek Güçleri ile "Türkiye ve Libya'nın arabuluculuk yoluyla" dolaylı müzakereler yapmayı kabul ettiğini duyurdu.

Sudan Dışişleri Bakanı, Antalya'daki Diplomatik Forum oturum aralarında Rus " Sputnik " ajansına verdiği röportajda şunları söyledi : "Müzakereler yoluyla barışçıl bir çözüm bulma gerekliliğine hâlâ bağlıyız, ancak aynı zamanda şunu da vurguluyoruz" herhangi bir çözümün (Cidde Platformu) temel alınması gerektiğini ve biz bunu uygulayacağımızı. söylüyoruz. Ancak bundan sonra ilerleyebiliriz."
Al-Sadiq şöyle devam etti: "Libya'nın girişimiyle derhal mutabakata vardığımız müzakerelerin yapılmasının gerekliliği inancımıza istinaden, Libya ve Türkiye'nin arabuluculuğuyla dolaylı müzakerelerin yapılması bekleniyor."
Sudan Dışişleri Bakanı, “Mayıs 2023'te Cidde Platformu aracılığıyla varılan anlaşma, Hızlı Destek Güçlerinin sivil evlerden ve hükümet kurumlarından çekilmesini ve başkent Hartum'un tüm silahlı güçlerden boşaltılmasını içeriyor” dedi. Destek kuvvetleri bu anlaşmanın şartlarına uymadı.”
Bu, Libya'nın başkenti Trablus'un geçen hafta Sudan'daki Geçici Egemenlik Konseyi Başkanı Abdülfettah El Burhan ve Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı Muhammed Hamdan Dagalo'nun daveti üzerine yaptığı ziyaretin ardından geldi. Libya birlik hükümeti, 10 ayı aşkın süredir devam eden savaşın sona ermesi ihtimalini görüşecek.

Türkiye'nin desteklediği Libya birlik hükümeti, çatışmanın iki tarafı olan Sudan Ordusu ve Hızlı Destek Güçleri ile yaptığı görüşmelerin ardından her iki tarafa da çözüm için bir girişim sunduğunu duyurdu ve buradaki çatışmanın her iki tarafça da "memnuniyetle karşılandığını" vurguladı. .
Ayrıca Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdel Fattah Al-Burhan, Pazar günü Afrika Birliği'nden bir heyetle Sudan'daki siyasi gelişmeleri görüştü. Egemenlik'ten yapılan açıklamaya göre bu, ülkenin doğusundaki Port Sudan şehrinde, Burhan'ı Muhammed bin Chambas başkanlığındaki "Sudan'daki Yüksek Düzey Afrika Mekanizması" heyetiyle bir araya getiren bir toplantı sırasında geldi.

18 Ocak'ta Afrika Birliği, Mohamed İbn Chambas başkanlığında ve Speciosa, eski Uganda Başkan Yardımcısı Indira Kazibwe ve eski Uganda Özel Temsilcisi Francisco Madeira'nın üye olduğu üst düzey bir Sudan komitesi kurulduğunu duyurdu.
Açıklamada, Al-Burhan'ın "Devlete karşı Hızlı Destek isyanından bu yana Sudan'da yaşanan siyasi gelişmeler ve sivil vatandaşlara karşı gerçekleştirdiği ihlaller hakkında Afrika Mekanizması heyetine brifing verdiği" belirtildi.
"El-Burhan heyete, çözümün temelinin isyancı güçlerin (Hızlı Destek) işgal ettikleri şehir ve köylerden çekilmesi ve halkını yerinden etmesi olduğunu anlattı."

Açıklamaya göre, "Egemenlik Konseyi Başkanı, askeri bileşen ile siyasi güçler arasındaki ortaklığın çözüldüğü 25 Ekim 2021'den bu yana yaşanan gelişmelere ilişkin mekanizma heyetine kapsamlı bir bilgi verdi. o dönemde yaşananların bir darbe olmadığını vurgulayarak, fikir birliğine varılamayacağını vurguladı.
Sudan çatışmaları (2023-günümüz)
15 Nisan 2023'te Sudan genelinde, özellikle başkent Hartum ve Darfur bölgesinde, ülkenin askeri hükümetinin rakip grupları arasında çatışmalar çıktı. 18 Nisan itibariyle en az 188 kişi öldürüldü.
Çatışma, paramiliter Hızlı Destek Güçleri'nin (RSF) önemli hükümet bölgelerine yaptığı saldırılarla başladı. Başkent Hartum da dahil olmak üzere Sudan genelinde hava saldırıları, topçu ateşi ve ağır silah sesleri bildirildi (15 Nisan 2023 itibarıyla). Hem RSF lideri Mohamed Hamdan Dagalo hem de fiili lider Abdel Fattah al-Burhan, genel askeri karargah, Başkanlık Sarayı, Hartum Uluslararası Havaalanı, Ordu şefinin resmi konutu ve Sudan TV merkezi dahil olmak üzere önemli hükümet sitelerini kontrol ettiklerini iddia etti
Sudan'daki çatışmaların tarihi, etnik gerilimler, dini anlaşmazlıklar ve kaynaklar üzerindeki rekabetten oluşuyor.Modern tarihinde, merkezi hükümet ile güney bölgeleri arasındaki iki iç savaş 1,5 milyon insanı öldürdü ve Darfur'un batı bölgesinde devam eden bir çatışma, iki milyon insanı yerinden etti ve 200.000'den fazla insanı öldürdü.1956'daki bağımsızlığından bu yana, Sudan on beşten fazla askeri darbeyaşadı ve cumhuriyetin varlığının büyük bir bölümünde yalnızca kısa süreli demokratik sivil parlamenter yönetimle ordu tarafından yönetildi.
2019'da El Beşir'in halk ve askerlerce çıkan ayaklanma ve gösterilerle devrilmesi neticesinde; siviller ve askeri otorite arasında bir geçici hükümet kurulmuştu. Cancavid milisleri, Hızlı Destek Güçleri lideri ayrıca kökeni Darfur'da 2003'te patlak veren iç savaş sırasındaki işkence ve savaş suçlarından ötürü de kötü şöhrete sahip "Hemedti" olarak da bilinen General Muhammed Hamdan Dagalo ve yine Sudan Silahlı Kuvvetlerinin başındaki General Abdülfettah el-Burhan halkla birlikte bu darbeyi yapanlar arasındaydı. 2021 yılında ise Abdülfettah El Burhan ikinci bir darbe ile sivilleri görevden uzaklaştırıp devlet başkanı kendi oldu ve Muhammed Hamdan Dogalo'da darbeye destek verenler arasındaydı. Sonrasında ise Abdülfettah El Burhan Hızlı destek güçleri ve Cancavidleri tamamen Sudan ordusuna bağlamak istedi ancak bu talepleri Muhammed Hamdan Dagalo tarafından red edildi. Netice olarak Cancavid milisleri, Hızlı Destek Güçleri lideri General Muhammed Hamdan Dagalo, hem bu neden, hem de başka nedenlerle (diktatörlük kurma, ihanet vs. ithamlarıyla) iktidarı ele geçirmek için birlikleri ile ayaklandı ve bir içsavaş halini alan "2023 Sudan çatışmaları" böylece başlamış oldu.