Enerji Bakanı Hilmi Güler'in hem fikir babalığını, hem de teknisyenliğini yaptığı projeyle, Türkiye ile KKTC boru hattıyla bağlanacak.
Akdeniz'in 200 metre altından geçirilecek hattan KKTC'ye suyun yanı sıra elektrik, telefon ve internet hizmeti de verilecek.
Türkiye, 14 Aralık'taki kader seçimine hazırlanan KKTC'ye dev bir projeyle yatırım atağına başlıyor. Akdeniz'in 200 metre altından geçirilecek dev bir boru hattıyla Türkiye ile KKTC birbirine bağlanacak. Bu boru hattından, KKTC'nin en önemli ihtiyaçları arasında yer alan su ve elektrik verilecek.
Enerji Bakanı Hilmi Güler'in fikir babalığını yaptığı bu proje çerçevesinde kurulacak boru hattından su ve elektriğin yanı sıra, KKTC'nin telefon ve internet ağını daha sağlıklı bir alt yapıya kavuşturacak telekomünikasyon sistemi de geçirilecek.
Güler, hem fikir babalığını yaptığı, hem de teknisyenliğini yürüttüğü bu projeye ilişkin Hürriyet'e, ‘‘Etkin, kalıcı ve ekonomik bir proje bu. Çalışmalara başladık. Şu anda fizibilite çalışmalarını yaptırıyoruz. Amacımız bu projeyi en kısa sürede hayata geçirmek’’ dedi.
ERDOĞAN'DAN DESTEK
Güler, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da tam desteğini alan projeyle ilgili şu ayrıntıları verdi:
Türkiye ile KKTC'yi birbirine bağlayacak bu hatta kullanılacak borunun boyutu 1600 mm olacak. Yüksek yoğunluklu poletilen içerikli dev boyutlardaki borunun kullanılacağı hat, şamandıra sistemiyle Akdeniz'in yaklaşık 200 metre altından geçirilecek.
Daha önce sadece su için düşünülen ancak askıya alınan boru hattı projesi bu kez üç ayrı işlevi yerine getirecek şekilde hayata geçirilecek. Boru hattıyla, KKTC'nin su, elektrik ve telekomünikasyon gibi en önemli üç sorunu çözülecek.
Bu hat aracılığıyla Anamur'daki Dragon Çayı'ndan KKTC'ye yılda 75 milyon metreküp su verilecek. Sulamanın yanı sıra içme suyu olarak da kullanılması planlanan bu su için Girne yakınlarındaki Geçitkale'de bir baraj da inşaa edilecek. Su, doğrudan bu baraja akıtılacak ve dağıtımı da kurulacak dağıtım şebekesi yardımıyla bu baraj aracılığıyla yapılacak.
Aynı hattan, KKTC'nin ihtiyacı olan elektrik de verilecek. Türkiye böylece hem KKTC'nin önemli bir ihtiyacını karşılamış olurken, bir yandan da kendi elektrik fazlası için kullanım alanı yaratmış olacak.
Yine aynı hattan Türkiye ile KKTC'nin telekomünikasyon ağları da birleştirilecek. KKTC böylece, telefon ve internet ağını daha sağlam bir alt yapıya kavuştururken, Türkiye üzerinden de yine sağlıklı bir biçimde dünyaya açılma olanağına kavuşmuş olacak.
hürriyet
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:08