KAYNAK : Haber Vitrini
İZMİR - Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feride Acar, Türkiye'nin, profesörler açısından dünya ölçeğinde çok iyi durumda olduğunu, ancak tüm kadınların yüzde 24'ünün okuma yazma bilmemesinin çarpık bir tablo oluşturduğunu söyledi.
Dünya Kadın Haftası etkinlikleri çerçevesinde Ege Üniversitesi (EÜ) Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından "Uluslararası Sözleşmeler Işığında Türk Kadınının Durumu" konulu bir konferans düzenlendi.
Konferansta konuşan ODTÜ Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feride Acar, bir toplumdaki kadın-erkek eşitliğinin medeniyet ve demokrasi göstergesi olduğunu söyledi.
İLGİNÇ ÇELİŞKİ
Türkiye'de Cumhuriyet döneminden itibaren kamusal alanda kadınlara yönelik teşvik edici girişimlerin gündeme gelmesine rağmen, özel alanda aynı gelişmenin görülmediğini kaydeden Prof. Dr. Feride Acar, "Ülkemizdeki profesörlerin yüzde 24'ü kadın. Yani Türkiye'deki her dört profesörden biri bayan. Bu, dünya ölçeğinde baktığımızda çok iyi bir rakam. Ancak ülkemizdeki kadınların yüzde 24'ü okuma yazma bilmemekte. Bu iki tablo, varolan çarpıklığı gözler önüne sermektedir" dedi.
Son aylarda ülkemizde kadın-erkek eşitliği konusunda önemli gelişmeler kaydedildiğini vurgulayan Prof. Dr. Acar, "Medeni Kanunumuzda devrimci nitelikte çok önemli adımlar atıldı. Aile reisliği kavramında yapılan değişiklikler ile kadın-erkek eşitliğinin sağlanması konusunda çağdaş adımlar atıldı. Bu aşamayı sağlayamayan dünya üzerinde pek çok ülke var" diye konuştu.
"KADININ İNSAN HAKLARI"
Dünya üzerinde kadın hakları kavramının terk edilerek, "kadının insan hakları" söyleminin konuşulmaya başlandığına dikkat çeken Prof. Dr. Acar, "1993 yılından bu yana uluslararası dokümanlarda kadınların insan hakkından söz ediliyor. Kadınların insan haklarının özellikle altının çizilmesi gerekir. Çünkü en çok ihmal edilen onlar" dedi.
Türkiye'de kısıtlı bir insan hakları anlayışının egemen olduğunu açıklayan Prof. Dr. Acar, "Ülkemizde insan hakları denilince siyasal haklar anlaşılmakta, ekonomik veya sosyal haklar üzerinde pek fazla durulmamaktadır. Türkiye, maalesef henüz insan hakları konusunda çağdaş bakış açısını yakalayamadı. Bu konuda ülkemizdeki sivil toplum kuruluşlarına büyük iş düşüyor" diye konuştu.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 15:45