TÜRKİYE'DE İŞLETİLEMEYEN MADEN KAYNAKLARININ TUTARI 2 TRİLYON DOLARA ULAŞIYOR
ANKARA - Önemli bir maden varlığına sahip olan Türkiye'nin, bugün itibariyle ekonomiye kazandırılamayan yeraltı maden kaynaklarının tutarının 2 trilyon doları bulduğu bildirildi.
Yurt Madenciliği Geliştirme Vakfı tarafından yayımlanan raporda, madencilik sektöründe 2000-2010 yılları arasındaki planlanan hedeflere ulaşılabilmesi için, üretimde süreklilik, yeterlilik yüksek hammadde kalitesi, sermaye altyapı ve ar-ge çalışmalarının önemi vurgulandı.
Türkiye'nin önemli bir altın potansiyeline de sahip olduğu kaydedilen raporda, halen altın aramalarına yönelik 8 önemli etüd çalışmasının sürdürüldüğü bildirildi. Bu sahalarda ilk etapta 10 milyar dolarlık bir altın rezervinin bulunduğu ifade edilirken, bu konudaki mevzuatın da yeniden düzenlenmesi gerektiği belirtildi.
Raporda, uzun yıllardan bu yana yürürlükte bulunan Maden Kanununun günün koşullarına göre yeniden çıkarılması ve Türkiye'nin 2 trilyon dolara ulaşan yeraltı kaynaklarının, ancak yeni bir maden yasası ile ekonomiye kazandırılabileceği vurgulandı.
Rapora göre Türkiye, sahip olduğu maden kaynaklarını yeterince kullanamayan ve ekonominin hizmetine sunamayan nadir ülkelerden biri konumunda bulunuyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:32