Gündem
  • 24.11.2020 21:53

Türkiye'den Avrupa'ya misilleme geliyor, SİHA'lar Akdeniz'de devriyeye çıkıyor

Yunan komutan emrindeki Almanların Türk gemisine baskını, Avrupa'da da olay oldu. Türkiye alayına birden nota verirken, Almanya ve AB'den ardı ardına açıklama yapıldı.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu hem sahada hem masada karşılık verileceğini duyurmasından sonra Yunanistan ve Avrupa'da korku başladı.
Milli Savunma bakanlığı Türk Ticaret gemilerinin korunması için yeni bir çalışma yürütürken, dünyayı titreten Türk SİHA'ları Doğu Akdeniz'de devriyeye başlıyor.

Hulusi Akar: Türk gemilerinin güvenliği için tedbirler üzerinde çalışıyoruz.

İrini Harekatı'na değinen Bakan Hulusi Akar,  "İrini Harekatı başlangıcından beri sakat doğmuş bir harekat. Uluslararası hukuk tarafından sağlam temellere dayanmıyor." ifadelerini kullandı.

"GEMİLERİMİZİN GÜVENLİĞİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Bakan Akar, bölgedeki benzer gemilerin de aynı uygulama ile karşılaşmamaları için önlem alındığını söyleyerek, şunları söyledi:

"Tedbirler üzerinde duruyor, onun üzerinde çalışıyoruz. Uluslararası hukuk ne diyorsa, teamüller ne ise ona göre hakkımızı, hukukumuzu savunacağız. Ticari gemiye böyle bir muamele yapılması, bayrak ülkesinin müsaadesi olmadan böyle bir şekilde faaliyet gösterilmesi kesinlikle yanlıştır. Ayrıca ve önemle altını çizmek isterim ki yapılan aramalar sonucunda tamamen orada yiyecek, içecek, insani yardım malzemelerinin olduğunu da onlar da görmüşlerdir.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Sahada da cevabını vereceğiz, hukuki ve siyasi süreçleri de takip edeceğiz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İrini Harekatı'nın Türk gemisine yönelik eylemiyle ilgili, "Sahada da cevabını vereceğiz, hukuki ve siyasi süreçleri de takip edeceğiz." dedi.

Çavuşoğlu, "'Sahada cevabımızı vereceğiz' sözünüzü biraz açabilir misiniz? Bir tedbir mi alınacak yoksa bir şekilde karşılık vermek için mi?" yönündeki soruya, "Arkadaşlar ne gerekiyorsa onu yapacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın da talimatı bu şekilde. Bize yapılan bir şeyi biz karşılıksız bırakmayız. Gereken tedbirlerimizi alacağız. Şimdi ticari gemilere korsan gibi çıkmak uluslararası hukukun ihlalidir. Dolayısıyla bundan sonra bu tür şeylere fırsat vermediğimiz gibi, gerekli adımları atacağız tabii ki. Sahada da cevabını vereceğiz, aynı şekilde hukuki ve siyasi süreçleri de takip edeceğiz." karşılığını verdi.

Alman gazete Neue Osnabrücker Zeitung: Türkiye yakında Avrupa'yı kıskaca alacak

Alman askerlerinin uluslararası hukuka aykırı bir şekilde Türk kargo gemisini arama skandalı dünya basınında geniş yer buldu. Alman basını yaşanan skandalın faturasını Türkiye'ye kesti. Neue Osnabrücker Zeitung gazetesinde yer alan haberde "Ankara'yı zapt etmek giderek zorlaşıyor. Türkiye yakında Avrupa'y kıskaca alacak" ifadelerine yer verildi. Alman askerlerinin hukuksuzca arama girişimini görmezden gelen gazeteler Türkiye'ye yönelik korku ve nefretlerini manşetlerinde gösterdi.

Alman askerlerinin uluslararası hukuka aykırı bir şekilde Türk kargo gemisini aramaları dünya basınında geniş yer buldu.

DW'de yer alan habere göre Alman basınının bugünkü yorum köşelerinde Libya açıklarında Alman donanması ve Türkiye bandıralı gemi arasında yaşanan gerginlik yer aldı. Gazetelerdeki yorumlarda Türkiye'nin Avrupa üzerinde baskı kurmaya çalıştığı iddia edildi.

Neue Osnabrücker Zeitung'da yer alan haberde "Ankara'yı zapt etmek giderek zorlaşıyor" ifadelerine yer verildi:

"Ankara'yı zapt etmek giderek zorlaşıyor. Türkiye, Libya'ya çoktan beridir ayak basmış durumda. Erdoğan'ın Akdeniz'in bu kısmındaki göçmen akınını da yönlendirme amacını güttüğü korkusu büyüyor. Bu hain plana, Türkiye-Yunanistan sınırında uzun zamandır tanık oluyoruz. Görünen o ki; Türkiye yakında Avrupa'yı kıskaca alacak."

Tagesschau ve Bild gazetelerinde de Türkiye'ye karşı düşmanca bir dil kulanıldığı görüldü. Gazeteler Türkiye'nin haklı müdahalesini "skandal" olarak niteledi.

NE OLMUŞTU?

Yunan bir komutanın yönettiği Alman savaş gemisi, Libya’ya gıda ve insani yardım malzemesi taşıyan Türk gemisine baskın düzenledi. Uluslararası hukuku çiğneyerek gemiyi durduran askerler, gemide bir süre arama yaptıktan sonra ayrıldı.

Güncellenme Tarihi : 24.11.2020 22:18

İLGİLİ HABERLER