Gündem
  • 29.3.2022 14:58

Türkiye'nin büyük başarısı!.. Ruslar Operasyonu durdurdu, Ukrayna Türkiye'yi garantör olarak istedi

 Rusya ve Ukrayna heyetlerinin İstanbul'daki barış müzakereleri sona erdi. Dünyanın gözünü çevirdiği toplantı sonrası ilk olarak Ukrayna heyeti kameralar karşısına geçti. Heyet yaptığı açıklamada, Türkiye'nin de garantör olduğu bir güvenlik koşulunda ısrarcı olduklarını belirtti. Ukrayna, NATO'ya girmeyeceğini de belirtti. Rus heyet ise çok daha kısa bir açıklama yaptı. Görüşmelerin 2 hafta içinde süreceğini bildirdi, bazı maddelerde anlaşıldığını söyledi. Rusya Savunma Bakan Yardımcısı ise yaptığı açıklamada, "Kiev ve Çernihiv'de operasyonlar duracak' dedi.

Rusya-Ukrayna savaşında 34'üncü güne girildi. Rus ve Ukrayna heyetleri barış müzakereleri için Türkiye'nin liderliğinde İstanbul'da buluştu. Sabah saatlerinde Dolmabahçe Sarayı'na gelen Başkan Recep Tayyip Erdoğan, heyetlere başarılar diledi, sorumluluklarının büyük olduğunu aktardı. Erdoğan'ın mesajları hem Rus hem de Ukrayna heyetinden alkış aldı. Görüşmeler 14.00'te sona ererken, Rus ve Ukrayna heyeti açıklamalarda bulundu. Ukrayna heyeti, 'Garantör' vurgusu yaparken, Türkiye'yi de işaret etti. Rus heyeti ise, görüşmelerin 2 hafta içinde süreceğini ifade etti. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan toplantının ardından kritik bir açıklama geldi. Açıklamada, "Diyalog için Kiev ve Çernihiv çevresinde operasyon duracak" denildi.

RUSYA: KİEV VE ÇERNİHİV'DE OPERASYON DURACAK

İstanbul görüşmelerine katılan Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Fomin, Kiev ve Çernihiv yönlerinde askeri eylemlerini azaltmaya karar verdiklerini açıkladı.

RUS HEYETİ: BAZI MADDELERDE ANLAŞMA SAĞLANDI

Rus heyetinin açıklaması şöyle:

İki taraf arasında bazı maddelerde uzlaşma sağlandı. Bazı siyasi incelikler ve detaylar konuşulacak. En hızlı şekilde barışa gelmek daha mümkün olacaktır. 2 hafta içinde görüşmeleri devam ettireceğiz.

UKRAYNA HEYETİNDEN İLK AÇIKLAMA: "NATO'YA GİRMEYECEĞİZ"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve müzakere heyeti görüşme sonrası açıklamalarda bulundu.

Açıklamalar şöyle:

Güvenlik garantileri konusunda anlaşmak mümkün olmadı. Garantör olmasını istediğimiz ülkeler arasında Türkiye var. Bir saldırıya uğrayacaksak, askeri operasyona uğrayacaksak, acil bir zirve çağırmaya hakkımız olmalı. Bu zirvede bir şey çözülmez ise ülkeler bize asker ve silah yardımı yapacak. Bu en önemli maddemizdir. Bu maddeyi ekleyebilirsek, Ukrayna bugünkü statüsünü sabitleyecek. Bizim yabancı merkezlerimizde yabancı asker olmayacak. Biz de NATO'ya girmeyeceğiz. AB'ye girmemize kimse engel olamayacaktır. Bu anlaşmanın en önemli noktalarındandır. Güvenlik sağlanırsa nötr statüye geçeriz.

"GARANTÖRLER DE GÖRÜŞMEYE KATILSIN"

Kırım ve benzeri bölgeler ayrıca değerlendirilmeli. Hiçbir referandum baskı ile yapılmamalıdır. Eğer biz anlaşabilirsek, çok taraflı bir konferans düzenleyeceğiz. O zaman garantör ülkeleri çağıracağız. 2-3 hafta içinde garantörler de görüşmeye katılsın istiyoruz.

Ukrayna heyeti "2 hafta içinde görüşmeleri devam ettireceğiz. Güvenlik garantileri sağlanırsa nötr statüye geçeriz. Anlaşmada hiçbir şey AB’ye girmeye engel olmayacak. Türkiye dahil birçok ülkeyi garantör olarak görmek istiyoruz." açıklamasını yaptı.

Dolmabahçe Sarayı önünde sabahın erken saatleri itibari ile yoğun bir trafik yaşandı. Çok sayıda basın mensubunun hazır beklediği alana ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geldi. 

Rusya-Ukrayna heyetleri görüşmelerin yapılacağı Dolmabahçe'deki Çalışma Ofisi'ne geldi. Her iki ülkenin heyeti de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açılış konuşmasına katıldı.

DÜNYANIN GÖZÜ TÜRKİYE'DE

Rusya-Ukrayna savaşı 34'üncü gününe girdi. Savaşın ateşkesle durması, sonrasında barış ile sonuçlanması için Belarus'ta yapılan müzakereler Türkiye'ye taşındı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy, Türkiye'yi tutumundan ötürü takdir ederken, güven duyduklarını belirtti. Masa bugün Dolmabahçe'de kurulurken, dünya heyetlerin görüşmesinden çıkacak sonucu merakla bekliyor.

LİDERLER ZİRVESİNE KAPI ARALANIR MI?

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Putin ve Zelenskiy'i aynı masaya oturtmaya ikna etmeye çalışırken, bugünkü müzakerelerden çıkacak olumlu mesajların hayli önemli olacağı belirtiliyor. Tarafların bazı şartlardan taviz vermeye hazır olması, liderler zirvesinin yakın olduğu izlenimi veriyor.

MÜZAKERELER İKİ GÜN SÜRECEK

Türkiye Rusya’ya hava sahasını kapatmadığı için Rus heyetini taşıyan uçak, dün saat 16.15’te İstanbul’a sorunsuz olarak indi. Ukrayna heyeti ise önce bir komşu ülkeye karayoluyla geçti, oradan da hava yoluyla Türkiye’ye geldi. Ukrayna heyetini taşıyan uçak dün akşam Atatürk Havalimanı’na iniş yaptı.

"LİDERLER ZİRVESİNE DE TALİBİZ"

Başkan Erdoğan yaptığı konuşmada, mevkidaşları Putin ve Zelenskiy'e de seslenmeyi ihmal etmedi. Erdoğan, 'Dostlarım' dediği devlet başkanlarına, 'Liderler Zirvesi'nin Türkiye'de yapılmasına hazırız.' dedi. Erdoğan, bugün çıkacak kararların lideler zirvesine kapı aralayacağına inandığını da ifade etti.

Güncellenme Tarihi : 29.3.2022 15:08

İLGİLİ HABERLER