KAYNAK : Haber Kaynağı
Karanlık ilişkileriyle tanındığı söylenen Mark Parris'in; TÜSİAD'dan önce bazı işadamlarıyla görüştüğü ve onlardan ''Biz savaşa karşıyız'' cevabı aldığı, en sonunda da TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan'la konuştuğu ileri sürülüyor... İddialara göre; ''ABD'nin yanında savaşa girmeliyiz'' diyen TÜSİAD Başkanı Özilhan, aslında Mark Parris'in isteklerini dile getirdi!..
TOBB: SAVAŞA HAYIR
Vakit'in sorularına cevap veren TOBB Basın Sözcüsü Azmi Özgür, ABD Büyükelçisi Pearson'la Rifat Hisarcıklıoğlu'nun görüştüğünü, ancak Hisarcıklıoğlu'nun Irak konusunda tavrını net olarak ortaya koyduğunu söyledi. Özgür, ''TOBB olarak 'savaşa hayır' dediğimizi aktardık'' diye konuştu. ATO Başkanı Sinan Aygün ise Pearson ve Parris'le görüşmediğini açıklayarak, ''Onlar kimlerle görüşeceğini iyi bilir'' dedi. İTO Başkanı Mehmet Yıldırım da ''TÜSİAD'ın tavrının iyi araştırılması'' gerektiğini söyledi.
TÜSİAD'ın hükümetin Irak politikalarını eleştiren açıklamalarının arka planı ortaya çıktı. Hükümetin barışçı tavrından rahatsız olan ABD'nin, Türkiye'de özel lobi faaliyetleri yapma çalışmalarına TÜSİAD'dan başka hiçbir sivil toplum örgütü ve ekonomi kuruluşunun destek vermediği, ancak TÜSİAD'ın ''ABD'nin sözcülüğüne soyunduğu'' belirtildi. Bizzat, ABD Başkanı George W. Bush'un Türkiye'de savaş lobisi oluşturmak için gönderdiği Ankara eski Büyükelçisi Mark Parris'in, TÜSİAD başta olmak üzere önemli kuruluşlarla görüşmeler yaptığı, ancak sadece TÜSİAD'ı ikna edebildiği kaydedildi.
GÖRÜŞMELER, ANKARA SHERATON OTELİ'NDE YAPILDI
4 Ocak'ta Türkiye'ye gelen Parris'in, şu anki Büyükelçi Robert Pearson'la birlikte ve ayrı ayrı gerçekleştirdiği görüşmelerde sadece TÜSİAD'ı etkisi altın aldığı, TOBB, İTO, ATO gibi kuruluşların Parris ve Paerson'ın isteklerine boyun eğmediği veya randevu vermediği öğrenildi. Parris'in Türkiye'deki randevularıyla ilgili bilgi almak istediğimiz ABD Anakara Büyükelçilği, sorularımıza cevap vermedi. Büyükelçilik yetkilileri, Bush tarafından özel olarak Türkiye'ye gönderilen Parris'in randevularını ABD Basın Ataşesi George Perryctıon'ın ayarladığını açıkladı. Geçtiğimiz hafta Ankara Sheraton Oteli Özel Kulüp katında TÜSİAD'ın üst düzey yöneticileriyle bir araya gelen ABD'nin Ankara eski Büyükelçisi Mark Parris, hükümetin Irak konusundaki ''barışçıl'' girişimlerinin eleştirilmesini istedi. TÜSİAD'ın bu isteklere ''olur'' cevabını verdiği ve önceki gün gerçekleştirilen açıklamaların bu görüşmenin neticesinde ortaya çıktığı iddia edildi. TÜSİAD yöneticileri ve Parris görüşmesinde ismi açıklanmayan bir medya grubunun patronunun da yer aldığı öğrenildi. Sözkonusu medya patronunun TÜSİAD'la birlikte hükümeti savaşa katılma yönünde köşeye sıkıştırmak için söz verdiği belirtiliyor. Konuyla ilgili bilgi almak istediğimiz TÜSİAD yöneticileri telefonlarımıza çıkmayarak, sorularımıza cevap vermekten kaçındılar.
TOBB'DAN SERT CEVAP: ÖNCEKİ SÖZLERİNİZİ TUTMADINIZ
Parris TÜSİAD'ı ikna etmeye çalışırken, şimdiki büyükelçi Pearson da TOBB'u ikna etme görevini üstlendi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Pearson görüşmesi 2 Ocak'ta gerçekleşti. Basına kapalı olarak yapılan görüşmeyle ilgili gazetemize bilgi veren TOBB Basın Müşaviri Azmi Özgür, ''TOBB'un savaş konusundaki tavrı net olarak iletildi. TOBB'un hiçbir şekilde savaş istemediği büyükelçiye söylendi. Ayrıca görüşmede, Amerika'nın Körfez Kirizi ve 11 Eylül'den sonra verdiği sözleri bile yerine getirmediği ve dolayısıyla şimdi vereceği birtakım sözlerin TOBB için bir anlam ifade etmediği net olarak dile getirildi'' dedi.
AYGÜN: ABD KİMİNLE GÖRÜŞECEĞİNİ BİLİR
Vakit'e konuşan ATO Başkanı Sinan Aygün ise, ABD'li yetkililerin kimlerle görüşeceğini çok iyi biliğini söyledi. Aygün, ''ABD ve AB, Ankara Ticaret Odası'nın tavrını çok iyi bilir. Biz milli değerlere çok önem veren bir odayız. O yüzden Parris ne benle görüşebilir, ne de bu konularla ilgili randevu talebinde bulunabilir. Onların görüşeceği isimler bellidir. Onların görüşecekleri insanlar, Türkiye'nin ''ver kurtulcu'' kesimidir. Kıbrıs ve Irak konusunda TÜSİAD'ın tavrını biliyoruz. Bu yüzden de onlar kendilerine yakın insanlarla bir araya gelirler. Ne Parris'in ne de Pearson'un benimle bir görüşme talebi oldu. Kaldı ki Parris'in benimle görüşmeye cesaret edemeyeceğini düşünüyorum'' dedi.
TÜSİAD'ın Irak konusundaki düşüncelerini desteklemelerinin mümkün olmadığını da kaydeden Aygün şunları dile getirdi: ''Hükümeti eleştirmek için şu anda erken olduğunu düşünüyoruz. Hükümete üç aylık bir süre tanıdık, bu süre de 1 Mart tarihinde doluyor. 1 Mart'tan sonra olumlu olumsuz eleştirilerimizi dile getireceğiz. Hükümet, Irak konusunda 10 yıllık pisliği önünde buldu. Daha doğrusu halının altına süpürülen pislik yeni ortaya çıktı. Bunu birden temizlemenin zor olduğu gözüküyor. Bu yüzden ben TÜSİAD'ın görüşlerine katılmıyorum. Bu konuda hükümetin lehinde ve aleyhinde bir açıklama yapmak için acele davranmamak gerekir.''
İTO:TÜSİAD'IN TAVRI İYİ ARAŞTIRILMALI
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Mehmet Yıldırım da hükümeti Irak konusunda sıkıştırmanın bir anlamı olmadığını kaydederek, ''ABD bugüne kadar yetkili kurumlarından net bir savaş kararı almış değil. ABD'nin böyle bir kararı yokken 'Türkiye savaşıyor mu, savaşın içinde mi?' gibi konularda netlik aranması doğru değil. Türkiye neyin tavrını koyacak, ABD bile net tavır koymadı ki. 'BM Irak'a müdahale kararı alırsa, BM üyesi olarak bu kararın içinde yer alacağız' diye açıkladık. Bu yüzden de milletin kafasını karıştırmanın ve halkı tedirgin etmenin bir anlamı yok'' diye konuştu.
Yıldırım, TÜSİAD'ın, üyelerinin muhalifinde bir açıklama yaptığının altını da çizerek, ''TÜSİAD açıkmalarında net bir tavır ortaya koymadı. Açıklamada, totaliter yönetimin hakim olduğu devletlerle irtibat kurulmasın deniliyor. Ancak etrafımızdaki 8 ülkenin çoğunda totaliter rejim hakim. Aynı kafayı daha önce yürüte yürüte komşularımızla ticari hacmimiz yüzde 4'lerde kaldı. Dünya standartlarında bu rakam yüzde 40 ile 60 arasında değişiyor. TÜSİAD bu açıklamayı niye yaptı, onu da bilemiyorum. TÜSİAD Başkanı, Sayın Başbakanla görüştükten sonra tavrını da değiştirdi. Bir şeyler söylenmişse geriye dönmenin bir anlamı yok. Söylediklerine inanmıyorlarsa neden konuştular. Burada bilinmeyen bir tavır var. Yuvarlak ve kaçamak açıklamalar yapılıyor. Kaldı ki TÜSİAD üyeleri de Irak'la ticaret yapıyor. Ama dernek Irak'la ticaret yapılmasına karşı. Üyelerinin faydasına çalışması gereken bir derneğin, bu şekilde ikili üçlü görüşler ortaya koymasının nedenleri iyi araştırılmalıdır'' diye konuştu. Yıldırım, ABD Büyükelçilği'nden İTO'dan randevu talebinde bulunulmadığını da sözlerine ekledi.
ASKON:'ABD ORDUSUNA GÖNÜLLÜ YAZILIN'
TÜSİAD'ın savaş yanlısı açıklamasına iş dünyasından tepki yağıyor. Anadolu Aslanları İşadamları Derneği'nden (ASKON) yapılan açıklamada, ''Savaş yanlıları, ABD ordusuna gönüllü yazılsınlar'' denildi. ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca tarafından yapılan açıklamada, ''Hükümetin son zamanlarda ortaya koyduğu dış politika tavrı, kesinlikle doğru bir tavırdır. Gerçek anlamda barış için elden gelen çabanın gösterilmeye çalışılmasından daha doğru ne olabilir? Eğer konu dünya ile birlikte hareket etmek ise, BM kararlarının beklenmesi tarzındaki kararlılığın neresi yanlıştır? Irak'a yapılan ticari gezi fevkalade isabetli olmuştur. Biz, tek yönelişli bir dış politik eksen oluşturmaya mahkûm olmak makamında değiliz. Etkin ülke konumunda bulunmanın gereği yerine getirilmek üzere harekete geçilmiştir. Kendi politikamızı kendimiz oluşturuyoruz'' dedi.Koca, TÜSİAD'a dikkat çekerek, şunları kaydetti: ''Ülkemizde bazı kesimler her şeye rağmen siyasetin kendi ellerinde olduğu vehmindedirler. Ortalığı bulandırmak için kendi subjektif kanaatlerini güçlerine dayanarak millete hükmetmek istiyorlar. Milleti risk altına sokma hakkına kimse sahip değildir. Çok gönüllüler varsa, bu haksız mesnetsiz savaşta ille paradan, güçten yana tavır almak isteyenler varsa onlar gidip Amerikan ordusuna gönüllü yazılabilirler.''
MARK PARRİS KİMDİR?
ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Mark Parris'in, görevdeyken kendisini hükümet temsilcisi gibi gösterip, Ankara'da 'iş takipçiliği' ve 'komisyonculuk' yaptığı ileri sürülüyor. Parris'in ayrıca 57'nci Hükümet sırasında Başbakanlık binasına gelip, ABD'li firmalar için Başbakan yardımcılarıyla görüştüğü biliniyordu. O günlerde Başbakanlık bürokratları Parris'e 'karanlık komisyoncu' adını takmıştı. Parris, 57. Hükümet döneminde randevusuz olarak Başbakan Ecevit'le yaptığı görüşmelerle dikkat çekiyordu. Parris'in asıl uzmanlık alanı ise ''Ekonomik İstihbarat'' olduğu ve bu konuda CIA'ya bilgi akışı sağladığı dile getiriliyor.
(Vakit)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:09