
ÜÇ PARAZİTİN GEN ŞEMASI ÇÖZÜLDÜ...
Elde edilen bu yeni bilgilerle, Chagas hastalığı, Afrika uykusuzluk hastalığı ve şark çıbanı hastalıklarının tedavisinde ilerleme sağlanabileceği belirtiliyor.
Araştırmayı yürüten bilim adamları, Science dergisinde yayınladıkları sonuçlarda, bu hastalıklarla mücadele için aşılar üretilebileceğini de belirtiyorlar.
250'den fazla bilim adamının katıldığı araştırma, "ihmal edilen hastalıklar" olarak tanımlanan bu sorunla mücadele için acil olarak ilaçlara ihtiyaç duyulduğunu ortaya koydu.
Bilim adamları, bu hastalıkların tedavisinde kullanılan yöntemlerin artık çok eskidiğini, yan etkileri olduğunu ve parazitlerin kullanılan ilaçlara bağışıklık kazanması nedeniyle etki göstermediğini belirtiyorlar.
Araştırmaya konu olan üç parazitin, 8 ile 12 bin gene sahip oldukları, ancak bu genlerden altı bininin bu parazitlerde ortak olarak bulunduğu kaydediliyor.
Araştırmayı yürüten bilim adamları, bu ortak özellikler nedeniyle, hastalıklar için tedavi yöntemlerinin daha hızlı geliştirilebileceğine dikkat çekiyorlar.
İhmal Edilen Hastalıklar İçin Tedavi Yöntemleri İnisiyatifi adlı kurum, bu hastalıkların tehdidi altında bulunan yaklaşık 500 milyon kişi olduğunu, bu nedenle araştırmanın sonuçlarının çok büyük önem taşıdığını açıkladı.
İnisiyatif'in yetkilileri, bundan böyle, araştırmayı devam ettirebilmek için kaynak bulunması gerektiğini vurguluyorlar.
Afrika uykusuzluk hastalığı, insanlarda uyku düzeninin bozulmasına neden oluyor ve hastalığa yakalanan kişiler geceleri uyanık kalıp, gündüzleri uyuyorlar. Hastalığa yakalanan kişiler, bir kağıdı katlamak gibi en basit zihinsel faaliyetleri bile yerine getiremez duruma geliyorlar. Ateşle birlikte, iç organlar zarar görüyor ve hastalık ölümle sonuçlanıyor.
Chagas hastalığı ise, hiçbir belirti göstermeden, bir kişinin vücudunda 20 yıl yaşayabiliyor. Ortaya çıktığında ise, genellikle kalp üzerinde olmak üzere iç organlarda hasara neden oluyor.
Aynı şekilde, ciddi sonuçlara neden olan şark çıbanı hastalığının ise üç türü bulunuyor. Ve tedavi edilmemesi durumunda ölümle sonuçlanıyor.
BBC
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:35