UÇAĞIN DÜŞTÜĞÜ GÜN YOLCULARIN YÜZDE 40'I BİLETİ İPTAL ETTİ
2003’te yapılan ÖTV indirimleri ve ucuzlayan bilet fiyatlarıyla Türkiye’de özel havayolu taşımacılığı altın çağına girdi. Ancak Isparta’da yaşanan uçak kazası sektöre önemli darbe vurdu. Cuma günü uçakla seyahat edecekler "ilk gün korkusu" yaşadı ve yolcu sayısında yüzde 30-40 arası düşüş görüldü.
DÖRT yıl önce uçak yakıtlarında yapılan özel tüketim vergisi (ÖTV) indirimleriyle birlikte hızlı büyüyen özel havayolu şirketleri ilk büyük darbeyi iki gün önce yaşanan uçak kazasıyla aldı. Perşembe gecesi İstanbul’dan 50 yolcusuyla Isparta’ya havalanan World Focus Havayolları’na ait Atlasjet tarafından kiralanan uçağın iniş sırasında Türbetepe’ye çarpması sonucu yaşanan kaza nedeniyle cuma günü tüm şirketlerin yolcu sayısında büyük düşüş yaşandı. Biletini günler öncesinden alan, rezervasyon yaptırıp havalimanına giden yolcular kaza nedeniyle yaşadıkları "ilk gün korkusu" yüzünden uçmaktan vazgeçti. Atlasjet kaza nedeniyle cuma günü tarifeli iç hat uçuşlarını iptal etti. Kaza sonrası yaşanan korkuyu "İlk gün travması" olarak değerlendiren TÖSHİD (Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği) Genel Sekreteri Musa Alioğlu, "Hafta sonu Türkiye içinde havayoluyla seyahat edenlerin sayısı oldukça fazlaydı. Ancak yaşanan üzücü kaza nedeniyle ilk gün panikleyen yolcularda yüzde 30-40 azalma gözlemledik" dedi.
KORKU BİRKAÇ GÜN SÜREBİLİR: Uçak kazalarının dünyanın her yerinde yaşanabileceğine dikkat çeken Alioğlu, "Bu kazaları sıfıra indirmek mümkün değil. Ancak dünyada hálá en güvenli ulaşım yollarından biri de havayoludur" dedi. Cuma günü yaşanan korkunun geçici olduğunu anlatan Alioğlu şöyle devam etti: "Cuma günkü düşüş, ilk gün yaşanan korkunun bir göstergesiydi. Önümüzdeki bir kaç gün bu korku devam edebilir. Ancak Türk halkı uçmaya alıştı. Bu alışkanlıklarından vazgeçeceklerini sanmıyorum. Çünkü, Türkiye içinde karayoluyla 22 saat süren mesafeler bulunuyor. Uçak deneyimini yaşayan bir insanın eskiye dönmeyi isteyeceğini sanmıyorum. Bu kazalar dünyanın her yerinde yaşanabiliyor. Ancak yine de diğer ulaşım yollarına bakıldığı zaman en az kaza havayollarında oluyor."
2006’DA 28 MİLYON YOLCU: Musa Alioğlu, 2006 rakamlarıyla Türkiye’de 28 milyona yakın yolcunun ulaşımda havayollarını tercih ettiğini belirterek, bilet fiyatlarında yaşanan düşüşle birlikte havacılık sektörünün yüzde 80’e varan oranda büyüdüğünü ve geliştiğini ifade etti. "Biz 3-5 milyon yolcudan, 30 milyona çıktık" diyen Alioğlu şöyle devam etti: "2006’da 14 milyon gidiş 14 milyon dönüş olmak üzere 28 milyon yolcu ulaşımda havayollarını tercih etmiş. Büyümemiz sürekli devam ediyor. Yaşanan bu üzücü olayın sektöre büyük darbeler vurması beklenemez. Sadece önümüzdeki kısa sürelik dönemde bir güvensizlik ve çekingenlik söz konusu olabilir. Ancak havayolu şirketleri müşteri memnuniyetini tam anlamıyla sağlayıp bu korkuyu yenecektir."
Dünyada 1260 MD uçağı var
57 kişinin yaşamını yitirdiği Atlasjet’in World Focus’tan kiraladığı MD tipi uçaktan halen Türkiye’de 14 tane daha hizmet veriyor.
Dünyanın önde gelen havayolu şirketlerinin de kullandığı bu uçaklardan toplam 1260 tane bulunuyor.
Bu uçakların yaşlı ve kalitesiz olduğu yönündeki yorumları değerlendiren TÖSHİD Genel Sekreteri Musa Alioğlu, "Bugün ABD’de bile bulunan bu uçakları herkes kullanıyor" dedi.
Uçakların bakımlarının da tam zamanında ve yeterli şekilde yapıldığının altını çizen Alioğlu, "Eski uçak yoktur bakımsız uçak vardır. Düşen uçak 12 yıllıktır. Dünyada 45 yıllık uçaklar bile kullanılabiliyor" diye konuştu.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:24