Ekonomi
  • 2.7.2022 13:47

Ucuz kredi ile devleti soyanlar yandı

Fatura karşılığı kredi alan yandı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dış ticarette kullanılan teklif faturası karşılığı ucuz kredi alıp, daha sonra iptal edenlere karşı adım atacaklarını söyledi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, daha çok dış ticarette kullanılan ön fatura anlamına gelen teklif faturası karşılığı kredi alıp, sonra iptal edenlerin olduğunu belirterek, "Buna karşı adım atacağız" dedi.

DÖVİZE GİDİŞE İZİN YOK
Halkbank Üreten Kadınlar Buluşması ve İş Dünyası Toplantısı için Diyarbakır'a giden Bakan Nebati, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) ticari kredide döviz şartı düzenlemesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Nebati, ''BDDK'nın düzenlemesinin amacı son derece açık: Krediyi alıyorsanız, üretim yapın, ihracat yapın, istihdam oluşturun ama gidip de dövize yatırım yapmayın. Yatırımcının başımızın üzerinde yeri var, yeter ki aldığın krediyi düzgün yerde kullan'' dedi.
Kredilerin dövize gidişine izin vermeyeceklerini belirten Nebati, şöyle konuştu: "BDDK açıkça diyor ki; ticari kredi alıyorsanız bunu size üretken işlerde kullanmanız için veriyoruz. Asıl karamsarlık sebebi rant ekonomisinden üretim ekonomisine geçişten kaynaklanıyor, eskisi gibi rant ekonomisi olmadığı için, artık para kazanmak için üretmek zorunda oldukları için karamsarlık yayıyorlar. Attığımız bu adımlar finansal istikrarı, selektif kredi politikamıza uygun şekilde kaynakların kullanımını sağlayacaktır."'

81 İLDEN EN AZ 81 MARKA KOOPERATİFİ
2002'de yüzde 27.9 seviyesinde olan kadınların işgücüne katılım oranının bugün 34.9 seviyesine yükseldiğini belirten Nebati, "Kadınlarımızın işgücü piyasasında daha aktif rol almalarını sağlamak amacıyla pozitif ayrımcılık uyguluyoruz" dedi. Nebati, kadın istihdamını teşvik etmek amacıyla 18 yaş ve üzeri kadınları işe alan işletmelere 24 ile 54 ay arasında SGK desteği verdiklerini kaydetti. Nebati, "KGF Yatırım Destek Paketi'nden kadın girişimcilerimiz ve kadın yöneticisi bulunan işletmelerimizi yüzde 90 kefalet oranıyla faydalandırıyoruz. Halkbank bu işi aldı ve çok yoğun bir şekilde desteklerini artırarak devam ediyor" diye konuştu. Nebati, Halkbank'ın ilk defa iş kurmak isteyen ya da mevcut işini büyütmek isteyen kadın girişimcilere yönelik Kadın Girişimci Destek Paketi'nden bugüne kadar yaklaşık 30 bin kadın girişimcinin yararlanmasını sağladığını dile getirerek, kadın kooperatiflerinin önemine değindi: "Yıl sonuna kadar 81 ilden en az 81 marka kooperatif çıkartmayı hedefliyoruz. Sonra da bu kooperatifleri 973 ilçemizin her birine yayarak bunu 2023'te 1.000 kooperatife ulaştıracağız" dedi.

Güncellenme Tarihi : 2.7.2022 14:48

İLGİLİ HABERLER