Ekonomi
  • 17.3.2006 07:45

UNAKITAN, KUŞ GRİBİNDEN 'TESADÜFEN' KAR ETMİŞ!..

Kuş gribinin hemen sonrasında piyasaya sürdüğü likit yumurta ile dikkatleri üzerine çeken Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın oğluna ait AB Gıda, bunun karşılığını satışlardaki artışla aldı. AB Gıda’nın Fabrika Müdürü Bayram Ali Özgün, kuş gribinin satışlarını artırdığını söylemekle birlikte bunun bir ’rastlantı’ olduğunu savundu.

KUŞ gribi nedeniyle yumurta satışlarının durma noktasına geldiği bir dönemde "Unakıtan" markalı pastorize ürünleri piyasaya sunarak dikkatleri toplayan ve likit yumurtadan KDV indirimine gidilmesiyle tartışmaların odak noktası olan AB Gıda, bu dönemden kárla çıktı. Bandırma’da bulunan ve günde 4.5 ton pastörize yumurta üreten fabrikanın müdürü Bayram Ali Özgün, kuş gribi nedeniyle satışların arttığını ancak bunun bir ’rastlantı’ olduğunu savundu.


KUŞ GRİBİNE DENK GELDİ: Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın oğlu Abdullah Unakıtan’ın sahibi olduğu Pastörize ve Likit Yumurta’nın Balıkesir’in Bandırma ilçesindeki fabrikasını ziyaret eden CNN’in 5N1K ekibi AB Gıda Fabrika Müdürü Bayram Ali Özgün ile görüştü. Günde 4.5 ton pastörize yumurta üreten fabrikanın müdürü Özgün, Abdullah Unakıtan’ın yurtdışında olduğunu ve haftada bir gün fabrikaya geldiğini söyledi. Unakıtan markalı ürünlerin piyasaya sürülmesiyle ortaya atılan iddialara ilişkin soruları yanıtlayan Özgün, zamanlamanın tamamen bir tesadüf olduğunu savundu. Kuş gribinin şirkete nasıl yansıdığı ve kár edilip edilmediğine yönelik soruya "Tabi bu olay satışlarımızı arttırdı" yanıtını veren Özgün, "Ama bir rastlandı. Çünkü biz bir yıl önce dolum makinelerinin siparişini vermiştik. Üretime geçmemiz bu tarihe denk geldi" dedi. "AKP Balıkesir milletvekili Turhan Çömez, kuş gribi sırasında bu bölgeden çok yumurta topladığınızı söylemişti. Topladınız mı" sorusuna ise Özgün’ün yanıtı şöyle oldu: "Bizim çiftlikten 400 bin civarında yumurta çıkıyor. Ani bir talep olursa dışarıdan yumurta aldığımız oluyor. Bu yumurtaları A sınıfı tedarikçilerden alıyoruz. Yani kuş gribi sırasında da normalde aldığımız gibi yumurta aldık."

2.5 milyon YTL’lik yatırım

Geçtiğimiz aylara kadar likit yumurtayı büyük şirketlere endüstriyel tüketim için satarken, kuş gribi ertesinde günlük tüketime sunan Unakıtan, bu nedenle yeni yatırımlar da yaptı. Paketleme bölümünün tamamı yeni oluşturulurken fabrika müdürü Bayram Ali Özgün, kapasitelerini arttırdıklarını söyledi. Alınan 2.5 milyon YTL kredi ile yeni yatırımlar yapıldığını belirten Özgün, "Paketleme bölümüne üç yeni makine alındı. Biri Amerika’dan, biri İtalya’dan diğeri ise İsveç’ten" dedi. Manyas Gölü’nün kıyısında 16 bin metre karelik bir alanda bulunuyor. 2002 yılında 8 bin metrekare alana kurulan pastörize yumurta tesislerinin kurulduğu alan son iki yılda büyüyerek 8 binden 16 bin metrekareye çıkmış. Fabrikanın bahçesinde hálá yeni depolar için başlatılan inşaat devam ediyor. 50 kişinin çalıştığı fabrikanın içine ise ancak hijyenik koşullara uygun olarak galoş, kep ve önlük giyip öyle giriliyor.

/Emiyra YILMAZ - HÜRRİYET

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:48

İLGİLİ HABERLER