Gündem
  • 27.1.2024 21:30

Üst düzey İsrail ulusal güvenlik yetkilileri Netanyahu'nun görevden alınması çağrısı yaptı

40'tan fazla üst düzey eski İsrail ulusal güvenlik yetkilisi, ünlü bilim insanları ve önde gelen iş dünyası liderleri, İsrail cumhurbaşkanı ve parlamento başkanına, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun İsrail'e "varoluşsal" bir tehdit oluşturduğu gerekçesiyle görevden alınmasını talep eden bir mektup gönderdi. 

Mektubu imzalayanlar arasında İsrail'in dış ve iç güvenlik servislerinin dört eski yöneticisi, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) iki eski başkanı ve üç Nobel Ödülü sahibi yer alıyor.

Mektupta, Netanyahu'nun İsrail'de şimdiye kadarki en sağcı hükümeti kurmak için bir araya getirdiği koalisyonun yanı sıra, İsrail tarihinin en ölümcül günü olan 7 Ekim saldırılarıyla sonuçlanan güvenlik açıklarına yol açtığı söylenen İsrail yargısını elden geçirmeye yönelik son derece tartışmalı çabaları eleştirilir. .

"1.200'den fazla İsraillinin ve diğerlerinin vahşice katledilmesine, 4.500'den fazla kişinin yaralanmasına ve 130'dan fazlası hâlâ Hamas'ın esaretinde tutulan 230'dan fazla kişinin kaçırılmasına yol açan koşulların oluşturulmasında Netanyahu'nun birincil sorumluluğa sahip olduğuna inanıyoruz. " yazıyor. 

"Kurbanın kanı Netanyahu'nun ellerinde."

Mektup Perşembe günü İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog'a ve Cuma günü Knesset Başkanı Amir Ohana'ya gönderildi.

Netanyahu'nun popülaritesi, bir yıldan fazla bir süre önce başbakan olarak altıncı dönemine başlamasından bu yana dramatik bir şekilde düştü. Eleştirmenler, aylarca süren kitlesel, düzenli gösterilerle anayasal bir krizi tetikleyen ve ülkeyi bölen yargı reformu çabalarını eleştiriyor.

Mektupta şöyle deniyor: "İran, Hizbullah ve Hamas'ın liderleri, İsrail'in Netanyahu önderliğinde istikrarsızlaştırıcı ve aşındırıcı bir süreç olarak doğru olarak gördükleri süreci açıkça övdü ve İsrail'in güvenliğine zarar verme ve zarar verme fırsatını değerlendirdi."

İmzacı 43 kişi arasında eski IDF şefleri Moshe Ya'alon ve Dan Halutz, Mossad istihbarat teşkilatını yöneten Tamir Pardo ve Danny Yatom ile iç güvenlik servisi Shin Bet'in yöneticileri Nadav Argaman ve Yaakov Peri yer alıyor.

Eski CEO'lar, büyükelçiler, hükümet yetkilileri ve üç Nobel kimya ödülü sahibi - Aaron Ciechanover, Avram Hershko ve Dan Shechtman da mektubu imzaladı.

İsrail'in Kanal 13 kanalının bu hafta yayınladığı bir anket, bugün seçimler yapılsaydı Netanyahu'nun siyasi partisi Likud'un açık ara ikinci sırada yer alacağını öne sürüyor. Ankette önde giden, şu anda Netanyahu'nun savaş kabinesinde yer alan eski IDF genelkurmay başkanı Benny Gantz'ın liderliğindeki Ulusal Birlik partisi oldu.

İsrail'in ana muhalefet liderlerinden biri olan Yair Lapid'in de aralarında bulunduğu protestolar ve erken seçim çağrıları olmasına rağmen, bir sonraki seçimler 2026'nın sonuna kadar planlanmıyor .

Teşkilatın istihbarat bölümünün başında yer aldıktan sonra emekliye ayrılan ve Netanyahu'nun görevden alınmasını talep eden mektubu imzalayan, uzun süredir Mossad görevlisi olan Haim Tomer, "İsrail'i seçimlere önceden getiren durumlar, İsrail'in şu anda yaşadıklarıyla karşılaştırıldığında neredeyse hiçbir şey" dedi.

Tomer, CNN'e şöyle konuştu: "Herkes Netanyahu'nun İsrail'i yönetme konusunda yetersiz olduğunu anlıyor."

 İsrail'in ana müttefiki ABD  iki devletli çözüm çağrısını sürdürürken, Netanyahu geçtiğimiz hafta  güvenlik nedenleriyle Filistin egemenliğine karşı olduğunu defalarca dile getirdi .

Mektubu imzalayanlar Netanyahu'yu, ABD'nin hem Batı Şeria'yı hem de Gazze'yi yönetecek şekilde yeniden canlandırılması gerektiğini savunduğu Filistin Yönetimi pahasına Gazze'de Hamas'ı desteklemek için yıllarını harcamakla suçluyor.

CNN   , kendi hükümetinin endişelerine rağmen Katar'ın yıllardır Netanyahu'nun onayıyla Gazze'ye içi nakit dolu bavullar teslim ettiğini bildirdi . Paranın amacı devlet memurlarının maaşları ve emeklilerin sosyal yardımlarının ödenmesiydi. Artık nakit yerine banka havalesi yoluyla teslim ediliyor ve geçtiğimiz ay gibi yakın bir tarihte Katar ödemeye devam ettiğini açıklamıştı.

Netanyahu, mevcut hükümetini kurmak için Likud'un sağındaki diğer partileri bir araya getirdi ve İsrail tarihinin en sağcı hükümetini kurdu. En önde gelen üyelerinden ikisi  Bezalel Smotrich  ve Itamar Ben Gvir, Biden yönetimi tarafından Filistinlilerin Gazze'yi terk etmesi gerektiğini savundukları için çağrıldı.

Mektup, Netanyahu'yu 7 Ekim saldırılarının sorumluluğunu üstlenmeyi reddetmekle, bunun yerine “başkalarını suçlamakla ve İsrail demokrasisini onun yıkıcı eylemlerinden ve planlarından kurtarmak için mücadele edenleri kışkırtmakla ve şimdi İsrail'in ulusal savaş çabalarını desteklemek için tüm kalbiyle harekete geçmekle suçluyor. ”

Mesaj, İsrail cumhurbaşkanına ve Knesset sözcüsüne, başbakanı değiştirmesi yönündeki bir çağrının yanı sıra şu uyarıyla son buluyor: "Eğer en büyük ulusal sorumluluğunuzu yerine getirmezseniz, İsrail ulusu ve Yahudi tarihi sizi affetmeyecektir."

Ne cumhurbaşkanının ne de meclis başkanının bir başbakanı tek taraflı olarak görevden alma yetkisi yok, ancak mektubun aynı zamanda bir başbakanı görevden alabilecek veya değiştirebilecek Knesset üyelerine de konuşmacı tarafından dağıtılması gerekiyordu.

Eski Mossad yetkilisi Tomer, doğru kişilerin "direksiyona el atması" gerektiğini söyledi.

Tomer, "Sanırım insanlar İsrail'e dışarıdan bakmaya ve kendilerine bu ülkeye ne olduğunu sormaya başlıyor" dedi. "Çok çok akıllı insanların olduğu ve şu anda bazı aptallar tarafından yönetilen bu ülkeye ne oldu?"

“Katıldığım çevrelerde kullandığımız kelime şu: yeniden başlamaya ihtiyacımız var, yeniden başlamaya ihtiyacımız var.”

İsrail, 7 Ekim Hamas saldırılarından bu yana 25.000'den fazla Filistinlinin ölümüne ve neredeyse iki milyon insanın yerinden edilmesine yol açan Gazze'deki savaşı nedeniyle yoğun uluslararası eleştirilere maruz kalıyor.

İsrail, savaşının Filistin halkına karşı değil, savaş bölgesinde 130'dan fazla rehineyi zor koşullarda tutan Hamas militanlarına karşı olduğunu defalarca vurguladı.

Netanyahu geçen hafta düzenlediği basın toplantısında,  kendisinden istifa etmesini isteyen politikacıların aslında bir Filistin devleti istediklerini söyledi.

İsrail'in Gazze'deki eylemleri, Güney Afrika tarafından başlatılan ve ülke liderliğini "Filistin nüfusunun yok edilmesine yol açmakla " suçlayan Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) açılan bir soykırım davasının konusudur  .

İsrail, savaşın meşru müdafaa amacıyla yapıldığını ve liderliğinin soykırım niyeti sergilemediğini ileri sürerek iddiaları reddediyor.

Güncellenme Tarihi : 27.1.2024 21:02

İLGİLİ HABERLER