Ekonomi
  • 29.10.2005 00:11

UZAN AİLESİNİN DEVLETE BORCU AÇIKLANDI : 12 MİLYAR DOLAR

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, Uzanların İmar Bankası'nın mevduat ödemelerinden kaynaklanan TMSF'ye borcunun faizleriyle birlikte 12 milyar doları bulabileceğini bildirdi.


Ahmet Ertürk katıldığı bir programda soruları yanıtladı. Uzanların TMSF'ye olan borçlarının anaparasının yaklaşık 6 milyar dolar olduğunu hatırlatan Ertürk, "Ama bu rakama bizim işleteceğimiz faizler olacak. 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki yasaya göre işletirsek bir o kadar da faiz veya gecikme zammı tutuyor. Cari faiz hesaplarıyla da yapılabilir. Henüz bir ödeme planı yapılmadığı için bir faiz hesabı olmadı. 6183'e göre faiz işlettiğimizde faiziyle birlikte borç 12 milyar doları buluyor. Bir o kadar da vergi dairelerine olan vergi borcu var. Yani burada bizim yaptığımız satışlarda iyi değerler alıyoruz ama, borcun tamamen kapanacağı gibi bir izlenim var bu doğru değil. Anapara üzerinden hareket ediliyor. Faiz hesabını yapmak zorundayız" dedi.


Ahmet Ertürk, Telsim ile Motorola arasında varılan anlaşmaya da açıklık getirdi. Telsim'in satış değerinin 2.8 milyar dolar olan TMSF'nin beklentisinin üzerine çıkacağını beklediklerini ifade eden Ertürk, varılan anlaşma gereğince 2.5 milyar doların üzerindeki fiyatın yüzde 20'sini alacak olan Motorola'nın satış beklentisinin ise TMSF'nin beklentisinin üzerinde olduğunu anlattı. Bugün yapılan anlaşmayla Telsim'in Motorola'yla olan ihtilaflarının geri dönülmez şekilde çözümlendiğini ifade eden Ertürk, Motorola'nın artık, Telsim'in alıcıları ve TMSF'nin yönettiği Uzan şirketleriyle ilgili olarak hiç bir yeni girişimde bulunmayacağını söyledi.


Motorola'nın ABD'de Uzan ailesine karşı açtığı RICO davasının Telsim aleyhine açılmış bir dava olmadığını hatırlatan Ertürk, "Tamamen bu ailenin yaptığı işlemler dolayısıyla dolandırıcılık olarak tanımlanan işlemler için açılmış bir tazminat davası. Bu davada Motorola aileye karşı takip hakkını koruyor. Motorla dört ülkede; Türkiye, Kıbrıs, Polonya ve Kazakistan'da bizim yönetimimiz altındaki hiç bir şirkette takip yapamayacak. Bu ülkeler dışında Uzan ailesi hakkında takip yapma hakkını koruyacak" dedi.


Piyasada Telsim için konuşulan, 5 milyar dolarlık rakamları da değerlendiren Ertürk, "Rakam çok güzel gözüküyor ama bizim ilanımız 2.8 milyar dolar. Bu Türkiye'de geçmişte de yaşandı çok yüksek beklentiler sizin elinizi kolunuzu bağlıyor" diye konuştu.

Uzanların, İsviçre'deki bir bankada bulunan 180 milyon dolarlık hesabına tedbir konulduğuna ilişkin haberleri de doğrulayan Ertürk, ayrıca tedbir konulan altın ve hisse senedi gibi varlıkların değerinin ise henüz bilinmediğini söyledi. Ertürk, tedbirin nasıl sonuçlanacağına ilişkin görüşmelerin İsviçre adli makamlarıyla sürdüğünü bildirdi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:47

İLGİLİ HABERLER