Fatih Altaylı'nın Cumhuriyet Bayramı ile ilgili tek bir haber yapmadığı gerekçesiyle 'bu nasıl gazete' diyerek yerden yere vurduğu Vakit Gazetesi geleneği sürdürdü ve 10 Kasım'da Atatürk ile ilgili tek bir haber yayınlamadı...
İşte Vakit Gazetesi'nin rahmetle andığı kişi;
Serdengeçti’yi rahmetle anıyoruz
Değerli fikir adamı ve efsanevi milletvekili Osman Yüksel Serdengeçti’yi vefatının 20. yıldönümünde rahmetle anıyoruz. 10 Kasım 1983’te Hakk’ın rahmetine kavuşan Serdengeçti, haksızlığa karşı verdiği mücadele ve sivri dilli kişiliğiyle Türk siyasi hayatına damgasını vurdu. Ankara Cebeci Mezarlığı’nda medfun bulunan Serdengeçti, bugün değişik sivil toplum kuruluşlarının düzenleyeceği törenlerle anılacak.
DAVASI UĞRUNA HAPİS YATTI
Gerçek adı Osman Zeki Yüksel olan Serdengeçti, çıkardığı mecmuada inandığı dava uğruna yılmadan ve gözünü kırpmadan uzun yıllar boyunca mücadele verdi. Allah (cc) demenin bile yasak olduğu bir devirde, gerçekleri hiçbir şeyden çekinmeden yazan Serdengeçti, birçok defa hapis hayatı yaşadı.
MECLİS’TE DE HAK’TAN AYRILMADI
Bir ara politikaya atılan Osman Yüksel Serdengeçti, Adalet Partisi listesinden Antalya milletvekili olarak Meclis’e girdi. Parlamentoda görev yaptığı 1965-1969 yılları arasında haksızlığa karşı koymaya ve Hakk’ın sesini yükseltmeye devam etti. Batılılaşmayı protesto için Meclis’te kravatsız milletvekili olarak da ün kazandı. Kravat takmak mecburi denilince de, beline takarak Meclis’e girdi. Osman Yüksel, Adalet Partisi içerisinde özellikle Demirel’e karşı vermiş olduğu mücadele ile ön plana çıktı.
Burada Adalet Partisi’ni rezalet partisine dönüştürenlere karşı büyük mücadele veren Serdengeçti, partisinin yanlış politikalarına ve lideri Süleyman Demirel’e yönelttiği eleştiriler yüzünden AP’den ihraç edildi.
8 DEFA HAPİS YATTI
Sönmeyen bir imana ve mücadele aşkına sahip olan Serdengeçti’yi tek parti dönemindeki baskılar da susturamadı. CHP’nin tek parti döneminde 5 defa hapis hayatı yaşayan Serdengeçti, Demokrat Parti döneminde 2 ve Milli Birlik Komitesi döneminde ise bir defa olmak üzere toplam 8 defa tevkif edildi.
OSMAN YÜKSEL SERDENGEÇTİ’NİN HAYATI
Asıl adı Osman Zeki Yüksel olan Serdengeçti, 1917 yılında Akseki’de doğdu. Serdengeçti dergisinde Serdengeçti imzasıyla çıkan yazılarından dolayı Serdengeçti olarak tanınır. Babası müftü olan Serdengeçti, ilkokulu Akseki’de, ortaokulu Antalya’da, liseyi Ankara’da okuduktan sonra Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’ne girdi. Üniversite 2. sınıf öğrencisi iken Mayıs 1944’te meydana gelen olaylara karıştığı için tutuklanan merhum, 20 Nisan 1947’de Serdengeçti ismiyle bir dergi çıkarmaya başlar. Dergideki yazılarından dolayı üniversiteden kaydı silinir. Atıldığı fakülteye yeniden girmek için ilgililer nezdinde çalmadık kapı bırakmadı ise de fakülteye giremedi ve diplomasını alamadı. Serdengeçti, uzun yıllar hapis yattığı için ve dergisi sık sık toplatıldığı için 40 yıl boyunca ancak 33 sayı çıkarabildi. Bir ara politikaya atılan Serdengeçti, Adalet Partisi listesinden Antalya milletvekili olarak 1965 yılında parlamentoya girdi. 1969 yılına kadar kaldığı parlamentoya, batılılaşmayı protesto için hep kravatsız olarak gitti. Sonraki yıllarda mücadelesine yine yayınladığı yazı ve kitaplarla devam eden Serdengeçti, son olarak Yeni İstanbul gazetesinde “Selam” başlığı altında günlük fıkralar yazdı. Osman Yüksel, uzaktan akrabası olan bir ailenin kızı olan İsmet hanımla evlendi. Bu evlilikten bir oğlu olmuştu, fakat oğlu 2 yaşına gelmeden öldü. Bir daha da çocukları olmadı. Siyasetten çekildikten sonra Ankara, Antalya, Akseki ve İstanbul’da kaldı. 10 Kasım 1983 tarihinde Hakk’a yürüdü.(VAKİT)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:01