Eğitim
  • 25.10.2005 02:25

VAKİT, REKTÖR AŞKIN'IN ERMENİ OLDUĞUNA İLİŞKİN BELGEYİ BULDU

Rektör Yücel Aşkın'ın babasının adı Ahmet Necip, annesinin adı da Emine Nezahat... Ancak, dedesinin adı Mehmet Yakup, babaannesinin adı da Ayşe Huriye... Mehmet Yakup ve Ayşe Huriye'nin nüfuslarında, "muhtedi" yazılı... Yani, "din" değiştirmişler!.. Mehmet Yakup, sadece din değil, "isim" de değiştirmiş... Değişiklikten önceki adı, Agop Vartovyan idi!..


Kartel gazeteleri ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Yücel Aşkın'ın eşi Yrd. Doç. Dr. Oya Aşkın, Yücel Aşkın'ın yolsuzluklarını ortaya çıkaran gazetemizi hedef aldı.


Eşinin rektörlük yaptığı üniversitede Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Oya Aşkın, eşi Yücel Aşkın'ın sonradan "Müslüman" olmuş ve "adını değiştirmiş" Ermeni kökenli bir dedenin torunu olduğu ortaya çıkaran gazetemizin haberini çarpıttı. Oya Aşkın, Yücel Aşkın'ın dedesi Agop Vartovyan'ın, Ermeni kökenli olup olmadığını açıklayamadı. Söz konusu iddialar üzerine Oya Aşkın'a ulaşmaya çalıştık. Ancak, Prof. Yücel Aşkın koruması, görüşemeyeceğimizi söyledi.


Gazetemize konuşmaktan kaçan Oya Aşkın, kartel gazetelerine yaptığı açıklamada, "Onur kırıcı şeyler. Böyle konuşmakla ne yapmak istiyorlar anlamıyorum" iddiasında bulundu. Oya Aşkın, eşi Yücel Aşkın'ın annesinin Bursalı Nezahat Hanım, babası Necip Aşkın'ın ise İstanbullu ünlü bir keman sanatçısı olduğunu söyleyerek haberimizi doğruladı, ancak dedesinin kimliğini açıklamaktan kaçındı.
AGOP VARTOVYAN KİMDİR?


Güllü Agop olarak tanınan Agop Vartovyan, tiyatro oyuncusu ve yönetmendir. 1840-1902 yılları arasında İstanbul'da yaşayan Güllü Agop, kurduğu ve yönettiği topluluklarla dikkat çekti.


Vartovyan, ilk olarak 1861-1862 yılları arasında, Balıkhane'de memurken Ermenice oyunlar sergileyen Naum Efendi yönetimindeki Şark Tiyatrosu'nda sahneye çıktı. Tiyatro deneyimini ve bilgisini geliştirdikten sonra, bir süre İzmir'de genç Ermenilerin oluşturdugu amatör bir grubun yönetmenliğini üstlenen Agop, daha sonra İstanbul'da Asya Kumpanyası ile Gedikpaşa'da ve Üsküdar'da Ermenice oyunlar sergiledi.


1869 yılında Gedikpaşa Tiyatrosu'nda ona asıl ününü sağlayan Osmanlı Topluluğu'nu kurdu. Güllü Agop, tiyatrosunda Türkçe oyunlar oynamaya önem verdi. 1870 yılında Sadrazam Ali Paşa'nın desteğiyle, saraydan, on yıl boyunca İstanbul'da Türkçe oyun oynayacak tek tiyatro olma imtiyazını aldı. Güllü Agop, 1880 yılında on yıllık imtiyazın sona ermesiyle etkinliği azalan Gedikpaşa Tiyatrosu'ndan ayrıldı.


Bir süre Mınakyan'la birlikte Şehzadebaşı'ndaki başka bir tiyatroda çalışmaya başladı. 1882 yılında Sultan II. Abdülhamid Han'ın emriyle Mızıka-yı Hümayun'a alındı. Bu arada Güllü Yakub Efendi adını aldı ve İslâmiyet'i seçti... Hayatının sonuna kadar sarayda yaşayan Güllü Agop'un kabri, Beşiktaş'ta Yahya Efendi Mezarlığı'nda bulunmaktadır.VAKİT

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:49

İLGİLİ HABERLER