
Vatansız Adam Celal Haram’ın film gibi yaşamı
MESUT GÜNSEV
LEFKOŞA - Mardin Nusaybin doğumlu olan Haram, küçük yaşta ailesinin kan davası nedeniyle Suriye’ye kaçması sonucu kimlik sahibi olamadı. Suriye Devleti tarafından da kimlik verilmeyince Haram, bu yaşına kadar kimliksiz olarak yaşadı. 4 yıl önce insan kaçakçılarına 10 bin dolar vererek Suriye’den Güney Kıbrıs’a iltica eden Haram, Larnaka’da bir süre yaşadıktan sonra tanıştığı Hasine Özer ile evlenmek istedi. Celal Haram ile evlenmek için Güney Kıbrıs’a gitmek isteyen Hasine Özer’in güneye geçmesine izin verilmeyince Özer yasadışı olarak Larnaka’ya geçti. Orada dini nikahlı olarak evlenen çiftin 2 çocukları oldu. Kıbrıs Rum polisi geçtiğimiz Nisan ayında Celal, Hasine ve çocuklarını KKTC’ye gönderdi. KKTC polisi yasaları ihlalden Celal Haram’ı hapse gönderdi, eşi ve çocuklarını da bir süre Sosyal Hizmetler Dairesi’ne bağlı Lapta Huzurevi’nde konaklattı. Daha sonra bir sabah erkenden gelen polis Hasine Özer ve çocuklarını Girne Limanı’ndan gemiye bindirmek suretiyle Türkiye’ye gönderdi. Mardin Nusaybin’e giden eşi Hasine Özer çocuklarını orada bırakarak eşi Celal Haram’ı görmek için KKTC’ye gelmek istediyse de KKTC polisi Hasine Özer’i adaya almayıp geri iade etti.
TÜRKİYE BÜYÜKELÇİLİĞİ BANA YARDIM ETSİN
Lefkoşa’da bir pansiyonda hayatını devam ettiren Haram, kimliği olmadığı için hiçbir ülke tarafından kabul edilmiyor. Haram, babasının bir Türk olduğunu belirterek, “Babam Mardinli ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Ancak biz Suriye’ye kaçınca babam orada öldü. Annem sağ ve şu anda Mardin Nusaybin’de yaşıyor. Oradaki muhtarlıkta her türlü kayıt var ve ben de Mardin doğumluyum. Ama kimliğimi alamadan Suriye’ye kaçtığımız için Türkiye’deki kayıtlara işlenmedim. Ancak Nusaybin Çölova Köyü Muhtarlığı babamın ve annemin kaydının olduğu ve benim onların çocuğu olduğuma dair resmi kaydı bana göndermesine rağmen Türkiye beni kabul etmiyor. Çocuklarım ve eşim Türkiye’de bende onların yanına gitmek istiyorum. Tek dileğim onlarla beraber olmak. Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nden yardım istiyorum. Babamın ve annemin bağlı olduğu Çölova Muhtarlığı’ndan resmi kayıt isteseler gerçek ortaya çıkar ve bende bir kimlik sahibi olur ülkeme dönebilirim” dedi.
Celal Haram’ın Nusaybin Çölova’da yaşayan annesi Hamdiye Altekin’in ise Haram’ın kendi oğlu olduğuna dair muhtarlıktan aldığı belge ile Lefkoşa’daki T.C Büyükelçiliği’ne başvurmasına rağmen bir sonuç alamadığı öğrenildi.