ANKARA - 6 Aralık 1882'den bu yana ilk kez Güneş'in önünden 8 Haziran'da geçiş yapacak olan Venüs; Avrupa, Afrika ve Asya'dan görülebilecek. Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda'dan geçişin başlangıcı izlenirken, bu bölgelerde güneş batacağından, olayın devamı izlenemeyecek. Benzer biçimde Batı Afrika, Kuzey ve Güney Amerika'nın doğusundaki gözlemciler Güneş doğarken Venüs geçişinin sadece sonunu görebilecek. Geçiş, Türkiye'den de izlenebilecek.
Geçiş sırasındaki en önemli anlar, Venüs gezegeninin Güneş diskine girişi ve çıkışı sırasında gerçekleşecek. Gezegenin Güneş diskine girişi yani dışarıdan teğet olduğu an 1. kontakla başlıyor. Bir süre sonra Venüs kenarda küçük bir çentik gibi gözükecek. 2. kontak diske içerden teğet olduğu an ve bu andan itibaren Venüs'ün tamamı gözükmeye başlayacak, ardından diskin üzerinde saatlerce sürecek bir yolculuk başlayacak. 3. Kontakta Venüs, Güneş'i terk etmeden önce bir kez daha diskin kenarında içten teğet olacak ve 4. kontakta geçiş Venüs'ün dıştan teğet olması ile tamamlanacak. 1. ve 2. kontaklar geçişin giriş evresini, 3. ve 4. kontaklar geçişin çıkış evresini oluşturuyor.
Venüs'ün Güneş'in önünden geçişi, yaklaşık 6 saat 12 dakika sürecek. 1. kontak 08:13:29, 2. kontak 08:32:55, 0 kontak 11:19:44, 3. kontak 14:06:33 ve 4. kontak 14:25:59 saatlerinde gerçekleşecek.
8 Haziran'dan sonraki Venüs geçişi 8 yıl sonra 6 Haziran 2012'de, bir sonraki ise 105.5 yıl sonra 11 Aralık 2117'de gerçekleşecek.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:17