Medya
  • 6.11.2016 00:02

VPN servisleri kapanıyor mu

Twitter, Facebook ve Whatsapp'ta yaşanan erişim engeli bugün itibariyle devam ediyor. Sosyal medya hesaplarına VPN kullanarak girmeye çalışan kullanıcılar kötü haber BTK'dan geldi. BTK operatörlere gönderdiği mesajda VPN servislerinin kapatılmasını istedi. Peki VPN servisleri kapanacak mı?

T24'ün haberine göre, BTK tarafından operatörlere gönderilen talimat ile 5651 sayılı kanunun 6. maddesinin 1. fıkrasının ç bendi çerçevesinde VPN servislerinin kapatılması istendi.

Habere göre kapatılması istenen servisler arasında, Tor Project, VPN Master, Hotspot Shield VPN, Psiphon, Zenmate VPN, TunnelBear, Zero VPN, VyprVPN, Private Internet Access VPN, Espress VPN, IPVanish VPN var.

İnternet kullanıcıları erişim engelleme kararlarını VPN servisleri ile aşabiliyorlar. bugün Sabahsaatlerinden itibaren internette yaşanan yavaşlama sonrasında açıklama yapan Başbakan Binali Yıldırım da, "Güvenlik açısından zaman zaman bu tür tedbirlere başvurulabilir. Arkadaşlar güvenlik açısından bu tip tedbirler alabilir. Bunlar geçici tedbirlerdir. Tehlike bertaraf edildikten sonra her şey normale döner" demişti.

VPN'DEKİ BÜYÜK TEHLİKE

Siber güvenlik uzmanı Alper Başaran, internet  kesintileri sırasında sosyal paylaşım sitelerine erişmek için kullanılan ücretsiz  VPN hizmetlerinin, kişisel verilerin güvenliğini tehlikeye attığını bildirdi.

Başaran, vatandaşların internet kesintileri sırasında sosyal paylaşım  sitelerine erişmek için zaman zaman ücretsiz VPN hizmetlerini kullandıklarına  dikkati çekti.

VPN hizmetlerinin, kullanıcının internetten yalıtılmış bir tünel ile  yurt dışında bir sunucuya bağlanıp, bu sunucu üzerinden internet kullanmalarına  imkan verdiğini belirten Alper Başaran, bu sayede internet denetiminin  aşılabildiğini kaydetti.

Başaran, ücretsiz VPN hizmetlerinin oluşturabileceği tehlikelerin  gözden kaçırılmaması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Hiçbir şey ücretsiz değildir. İnternette sunulan ve ücretsiz olan  hizmetlerin bir çoğunda aslında ödemeyi kişisel verilerimizle yapıyoruz. Ücretsiz  VPN hizmetlerinde de durum farklı değil. Üstelik bu tür hizmetleri  kullandığımızda bütün internet bağlantımız bu hizmeti veren sunucular üzerinden  geçtiği için iletişimimizin tamamını izleme imkanı bulabilirler. Ücretsiz VPN  hizmetlerinden doğan ilk tehlike, hackerların ve başka ülke istihbarat servisleri  tarafından bilgi toplamak amacıyla kullanılıyor olmalarıdır. VPN hizmeti vermek  için kurulan sunucu üzerinden geçen kullanıcı bilgilerinin, e-posta mesajları ve  diğer yazışmaların izlenmesi ve kayıt altına alınması mümkündür."

Ücretsiz VPN hizmetlerinin oluşturduğu bir diğer riskin de VPN  yapısına dahil edilen bilgisayarın siber suçlular tarafından kullanılması  olduğuna işaret eden Alper Başaran, "Şubat ayında bir VPN hizmetinin  kullanıcılarının bant genişliğinin bir bölümünün çocuk pornosu da dahil olmak  üzere çeşitli gayrimeşru faaliyetler yürüten bir oluşuma kullandırıldığı ortaya  çıkmıştı. Ücretsiz VPN kullanmanın bizi bu suçluların iş birlikçisi durumuna  düşürme ihtimali de vardır." dedi.

Başaran, ücretsiz VPN ile sosyal paylaşım sitelerine ulaşmaya  çalışılırken, kişisel verilerin, bankacılık bilgilerinin, e-postaların ve  kullanıcının internetteki bütün hayatının tehlikeye atılıyor olabileceğine  dikkati çekerek, özellikle kimin tarafından işletildiği belli olmayan ücretsiz  VPN hizmetlerini kullanırken bu tehlikeleri hatırlamakta fayda olduğunu da  sözlerine ekledi.

Güncellenme Tarihi : 6.11.2016 00:32

İLGİLİ HABERLER