Yaşam
  • 12.4.2004 01:32

VURMAYIN, ONLAR FRANSIZ ASKERİ DEĞİL URFALI HEMŞERİLERİMİZ

Şanlıurfa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 84’üncü yıldönümü törenlerinde ilginç bir olay yaşandı. Temsilî canlandırma esnasında Fransız milislerine gerçek düşman gibi saldırılınca, hoparlörden “Vurmayın onlar da bizim arkadaşlarımız. Onlar Fransız askeri değil.” şeklinde anons yapıldı.

Can kaybına sebebiyet vermemek için de ateş açma sahnesi iptal edildi. Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla başlayan törenler, 11 Nisan Şehir Stadyumu’nda devam etti.

Etkinliklerde en çok alkışı şehrin temsilî olarak düşmandan kurtarıldığı bölüm aldı. Fransızların, Şanlıurfa sınırlarının dışına çıkarılışını anlatan gösteri, savaş görüntülerini aratmadı. Yerel milisler, Fransız askerlerini temsil eden oyunculara gerçek düşman gibi saldırınca ortalık karıştı. Bunun üzerine, “Vurmayın, onlar da bizim arkadaşlarımız, Fransız askerleri değil.” uyarısı yapıldı. Gösteri sırasında Fransızların esir alınması, töreni izleyen kadınlar tarafından zılgıtlarla kutlandı.

Törende bir konuşma yapan Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Fakıbaba, 11 Nisan 1920 tarihinde yokluk ve imkansızlık içindeki Urfa halkının, donanımlı işgal kuvetlerine karşı zafer kazandığını belirtti.

Ahmet Fakıbaba, “Aldığımız bu galibiyet, 1923 yılında yüce Meclis’in kuruluşuna moral destek olmuştur. Ayrıca Anadolu’nun içlerine ilerleyen ve Ankara’yı tehdit eden bir tehlikenin önünü keserek Kurtuluş Savaşı’nın tüm yurt sathında başarıyla sonuçlanmasına katkıda bulunmuştur.” dedi. Kurtuluş programı, folklor gösterileri ve mahalli sanatçıların kurtuluş türkülerini seslendirmesinin ardından resmi geçit töreniyle son buldu.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:00

İLGİLİ HABERLER