Gündem
  • 11.6.2014 10:15

Yargı kulisleri bu söylentilerle çalkalanıyor

Yargı bürokrasisinde tayin ve terfiler yaz ve kış dönemi kararnameleri ile düzenlenir. Aralarda da tayinler olur ama esas olan bu iki kararnamedir. Her kararname öncesi kulisler hareketlenir, heyecan başlar.  Aslında özellikle yer değişiklikleri hakim ve savcılar için pek sürpriz olmaz. Çünkü  aile, eğitim, sağlık gibi durumları önemlidir. Genellikle onların talepleri dikkate alınır ve tâyinler ona göre yapılır. HSYK'nın tercihleri belirleyicidir ancak olağan şartlarda hakim ve savcılar açısından pek beklenmedik durumlar olmaz.  "Olağanüstü" durumlarda ise HSYK kararnameleri hiç beklenmeyen atama ve tayinler içerebilir. Yargı camiası şimdi böyle bir "olağanüstü" kararnamenin arifesinde...  

Kapsamlı bir kararname

Yaklaşık 3 bin hakim ve savcıyı etkileyecek "Yaz Kararnamesi" kapıda. Her ne kadar şeklen "rutin" olsa da seçim öncesi ve sonrasına damga vuran "paralel yargı" tartışmaları dikkate alındığında bu sefer daha önceki kararnamelerden farklı olacağı şüphesiz. Ayrıca sonbaharda HSYK seçimleri olacak. Bu düzenlemeler seçimleri de etkileyecek.  Yargı kulisleri pek hareketli.  Hatta bu dönem geçmiş dönemlerden çok daha hareketli diyebiliriz. Bazı değerlendirmelere göre HSYK Genel Sekreterliği tarafından düzenlenen kararnamedeki değişiklik ve tayinler yüzde 90 oranında kabul gördü.

17 Aralık etkisi

Yargı kulislerine göre bu kararname birçok Başsavcı, Başsavcı Vekili ve Mahkeme Başkanı'nı etkileyecek. Yaklaşık 100 Başsavcı ve vekilinin farklı görevlere tayin edileceği konuşuluyor.  Ayrıca 17 Aralık soruşturmasının ardından görev yeri değiştirilen bazı savcıların da yeniden tayin edileceği de beklenenler arasında.  Aslında kararnamenin en çok merak edilen bölümlerinden birinin de bu olduğunu söylesek yanlış olmaz herhalde.  Henüz son şekli verilmeyen kararnameden sızan ilk bilgilere göre 17 Aralık soruşturması savcılarından olan ve Afyon'a tayin edilen Celal Kara'nın Erzurum'a tayin edileceği konuşuluyordu; ancak gelen son bilgilere göre Kara yerinde kaldı. Ergenekon soruşturmalarını yürüten ve 17 Aralık soruşturmaları sürecine İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili olarak görev yapan, daha sonra Gebze'ye tayin edilen Savcı Fikret Seçen'in ise Malatya'ya gönderileceği konuşuluyor.


Herkesi etkileyecek

Hatay'da, MİT'in idaresindeki tırlara baskın yaparak, MİT personelini gözaltına aldıran savcılar Özcan Şişman ve Aziz Takçı da kararname ile yeniden tayin edilececeği de yargı kulislerindeki iddialardan. Bir başka iddia ise Manisa Başsavcısı Durdu Kavak'ın da görevden alınacağı...  İzmir'deki Askeri Casusluk soruşturması sürecinde İzmir Başsavcısı olan Kavak, daha sonra Manisa'ya tayin edilmişti.  25 Aralık Soruşturması'nı yürüten ve ardından Tekirdağ'a tayin edilen Muammer Akkaş'ın da yeniden tayin edileceği konuşuluyor.  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu "hakaret" konulu bir soruşturma sebebiyle ifadeye çağıran ve ardından "sehven oldu" diyen Savcı Mehmet Demir, Edirne'ye tayin edilmişti. Demir'in  durumu da bu son kararname ile netleşecek.  Ayrıca, İstanbul Adliyesi'nde bir Başsavcı Vekili daha görevlendirilecek.

Hakkındaki "Dubai tatili" soruşturmasının ardından Bolu'ya tayin edilen eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Zekeriya Öz'ün durumu da merak konusu... Öz'ün adının bu kararnamede olmadığı söyleniyor ama son ana kadar değişiklik yapılabildiği için Bolu Savcısı Zekeriya Öz için de bu kararnameden bir sürpriz çıkabilir.

 

Musa Kesler / Milliyet

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:17

İLGİLİ HABERLER