Gündem
  • 26.4.2009 10:59

YARGITAY BAŞKANI'NDAN ANAYASA MAHKEMESİ İTİRAZI

Salonu’nda savcıların avukatlarla Gerçeker, "Bizim sistemimiz Avrupa’dan farklı.

Bizde hakimler ile savcıların teminatları aynı, savcıların mahkeme heyetiyle aynı seviyede kalması uygun" dedi. Gerçeker, ’bireysel başvuru hakkı’na da karşı çıktı.

YARGITAY Başkanı Hasan Gerçeker, Anayasa Mahkemesi’nin yeni binasındaki Yüce Divan Salonu’nda savcı ile avukatların aynı seviyede karşı karşıya oturmasını sağlayan sistemi uygun bulmadığını belirtti.

Gerçeker, "Savcıların, heyetle aynı seviyede kalması uygun. Bizim sistemimizde hakimler ile savcıların teminatları aynı. Savcı sadece iddia makamını temsil etmiyor.

Müdahilin ve sanığın hakkını da koruyor, lehte olan delili de topluyor. Bizim sistemimiz Avrupa sisteminden tamamen farklı" dedi.

Bireysel başvuru sistemi tamamen bozar

Gerçeker, yüksek mahkemeler olarak Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı verilmesine de karşı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bu sistemle yüksek mahkemelerin üzerinde tekrar bir yüksek mahkeme kurulmuş olacak, sistem bozulacak. Bireysel başvuru hakkı tanındığı zaman Anayasa Mahkemesi’nin kadrosu genişletilecek.

Yasama tarafından oraya üye verilmesi düşüncesi de bize göre yargı bağımsızlığına tamamen aykırı bir uygulama.

Anayasa Mahkemesi’nin yapısının değiştirilmesine, Meclis tarafından üye seçilmesine karşıyız. Bunlar bize göre yargı bağımsızlığını geriye götürecek düzenlemeler.

’Anayasa değişikliği yapılsın, yapılmasın’ demiyoruz ama mutlaka yargı bağımsızlığını daha da kuvvetlendirecek şekilde yapılsın.

Anayasa değişikliğinin son dönemde gündeme gelmesinin ardından Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’le konuyu görüştük.

Karşı olduklarımızı ilettik. Çünkü bu sadece Yargıtay’ın düşüncesi değil, Danıştay da, Askeri Yargıtay da, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi de aynı düşüncede."

Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 22:42

İLGİLİ HABERLER