ANKARA - Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Eğitim-Sen''in kapatılmaması yönündeki yerel mahkeme kararını bozma gerekçesinde, ''''Ana dilde öğrenim haklarının hayata geçmesi, bir devlette sayısı belirsiz ana dilin kamusal alana taşınması demektir. Bu da üniter bir devlet olan, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütün olan, dili Türkçe olan Türkiye Cumhuriyeti''nin Anayasası ile bağdaşmaz'''' tespitini yaptı.
Genel Kurul''un gerekçeli kararı tamamlandı.
Kararda, Anayasa''nın Türkiye Cumhuriyeti''nin tek yapılı üniter bir devlet, devletin dilinin Türkçe, Türk vatandaşlarına eğitim ve öğretim kurumlarında Türkçe''den başka hiçbir dilin anadil olarak okutulamayacağı ve öğretilmeyeceğini düzenlendiği anımsatıldı.
Kararda, davalı sendikanın, bireylerin ana dillerinde öğrenim görmesini savunmasının açıkça Anayasa''ya aykırı olduğu vurgulandı.
Eğitim-Sen''in tüzüğündeki ifadenin Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu açısından da irdelenen kararda, ''''Bir sendika, Anayasa''nın kamu görevlileri sendikası için öngörüp çizdiği sınırlar çerçevesinde faaliyette bulunmak zorundadır ve faaliyette bulunurken de Anayasa''nın öngördüğü ve buna dayalı olarak çıkartılan Kanunun da belirlediği ilkelere kesinlikle uyması gerekir. Davalı sendikanın bireylerin anadilde öğrenim görmesini amaçlaması, bu bakımdan da Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu''na ve Anayasa''ya aykırıdır'''' tespiti yapıldı.
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:41