TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) medyası olan batık banka patronlarıyla imzaladığı borç ödeme sözleşmelerinde diğerlerine göre çok daha düşük bir faiz ve daha uzun bir vade uyguladığının ortaya çıkması tepkilere neden oldu.
Borcunu, libor+4.5 faiz ile elinde medya kuruluşu olan batık banka patronlarına tanınan vadenin yarısında ve 9 kat fazla faizle ödeyecek olan Yaşar Grubu'nun İcra Kurulu Başkanı Hasan Denizkurdu, ‘‘TMSF bizimle sözleşme imzalarken, başka kimseye bunun altında faiz uygulamayacağım sözü vermişti. Ama gördük ki sözlerini tutmamışlar. Hak, hukuk varsa bunun düzeltirler’’ dedi. TMSF önceki gün 6 batık bankanın eski sahipleriyle yaptığı sözleşmelerin bazı detaylarını açıklamıştı. Bu açıklamada, Medya Grubu'nun sahibi Dinç Bilgin ile Etibank borçları için yapılan sözleşmede yıllık libor+0.5 faiz ve 15 yıllık bir vadenin öngörüldüğü ortaya çıkmıştı.
MEDYA AYRICALIĞI
Show TV ve Akşam Gazetesi'nin sahibi Mehmet Emin Karamehmet ile Pamukbank'ın borçları nedeniyle yapılan sözleşmede de Dinç Bilgin için uygulanan faiz ve vade şartları uygulanmıştı. Buna karşılık, TMSF'nin önceki günkü açıklamasında Bilgin ve Karamehmet'e yıllık libor+0.5 faiz uygulayan TMSF'nin, Yaşar Grubu'nun borcuna yıllık libor+4.5, Bayındır, Ceylan, Sürmeli ve Erol Aksoy'un borçlarına ise libor+2.5 faiz uyguladığı ortaya çıkmıştı. 140 milyon dolarlık borcun önemli bölümünün Yaşarbank nedeniyle değil, Demirbank, İktisat ve Bayındırbank gibi bankalara el konması sonrasında ortaya çıkan borç olduğunu belirten Hasan Denizkurdu, şöyle konuştu: ‘‘Biz borçlarımızı ödemek için TMSF ile ilk protokol imzalayan grubuz. Ve biz protokole imza atarken bize bundan sonra diğer batık banka patronları ile yapılacak sözleşmelerde bize uygulanan libor+4.5'in altında faiz uygulanmayacağı sözü verildi.’’
TMSF ile borç ödeme protokolü imzaladıktan sonra, kulaklarına diğer borçlularla yapılan anlaşmalarda daha düşük faiz uygulandığı söylentilerinin geldiğini belirten Denizkurdu, ‘‘Bunun üzerine BDDK'ya gittik. Onlarla yaptığımız görüşme sonrasında Sınai Kalkınma Bankası'ndan 60 kişilik bir heyet gelip Yaşar Grubu'nu denetledi. Borçlarımızı ödeme konusunda ne kadar güçlü olduğumuz gördüler. Ancak buna rağmen hiçbirşey yapılmadı’’ dedi.
Engin Bey bizi 8 ay oyaladı
YAŞAR Holding İcra Kurulu Başkanı Hasan Denizkurdu, BDDK eski Başkanı Engin Akçakoca'ya bir hayli kızgın. Denizkurdu, sözleşme imzaladıktan sonra diğen batık banka patronlarına daha düşük faiz uygulandığı söylentileri üzeine Akçakoca ile 5-6 kez görüştüklerini söyledi. Denizkurdu, ‘‘En son Engin Bey ile Dubai'de Dünya Bankası toplantılarında görüştük. Bizi 8 ay oyaladı. Başka grupların işlerini halletmekten, bizim sorunumuzu çözmeye vakti kalmadı herhalde’’ dedi.
Yaşar'da ‘hortum maddesi’ bile yoktu
TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ile yapılan protokol gereği en yüksek borç faizini ödemek durumunda kalan Yaşar Grubu ile ‘‘düşük faiz’’ şansı yakalayan Medya Grubu arasında ilginç bir çelişki de bulunuyor.
Medya Grubu'nun patronu Dinç Bilgin'in batırdığı Etibank'a Bankalar Yasası'nın 14'üncü maddesinin 3'üncü ve 4'üncü fıkrası birlikte uygulanmıştı. 4'üncü madde kamuoyunda ‘hortum maddesi’ olarak biliniyor. Yaşar Holding'in bankası olan Yaşarbank'a el konulduğu sırada ise sadece Bankalar Yasası'nın 14'üncü maddesinin 3'üncü fıkrası işletildi. Yani Yaşar Holding'in patronu Selçuk Yaşar, ‘hortumcu’ damgası yemedi.
Denizkurdu: Hepimizin faizi libor+2.5 olsun
HASAN Denizkurdu, Engin Akçakoca'nın BDDK Başkanlığı'ndan ayrılması sonrasında TMSF Başkanı Ahmet Ertürk ile de birkaç kez görüştüğünü söyledi. Denizkurdu, ‘‘Ahmet Bey çok olumlu ve sağduyulu. Bu sorunu çözeceğine inanıyorum. Bizim ödeme protokolümüzde öngörülen faizin düşürülmesi ile ilgili başvurumuz TMSF'de bekliyor. TMSF'nin de yaklaşımı tüm sözleşmeleri standart hale getirmek. Daha önce de imzalanan sözleşmelerdeki faizleri herkes için yüzde 2.5 gibi bir oranda uygulamalılar.’’
Tüm faizler libor+2.5 olarak uygulanırsa Medya Grubu'nun ödemesi toplamda 154 milyon dolar, Çukurova'nın ödeyeceği faiz farkı ise 1 milyar 95 milyon dolar yükselecekti. Bunun yanısıra, ‘Libor+4.5’ üzerinden faiz ödemesi yapan Yaşar'ınn faizleri 2.5 üzerinden olsaydı, toplam ödemesi 10.5 milyon dolar azalacaktı.
Sağlıklının kanını emiyorlar
Hasan Denizkurdu, ‘‘Biz devlete güvendiğimiz için Feyhan Hanımla (Feyhan Kalpaklıoğlu) birlikte sözleşmeye imzayı bastık’’ dedi. Denizkurdu, kendilerine libor+4.5 faiz uygulaınrken Çukurova Grubu ve Dinç Bilgin'in borçlarına libor+0.5 faiz uygulanmasını bir benzetme ile değerlendirdi. Denizkurdu şöyle konuştu: ‘‘Bu, sağlıklı, kanlı canlı bir insandan sürekli kan alıp, bunu sağlıksız bir insana vermeye benziyor. Batık bankalar içinde bugüne kadar oransal olarak en fazla borç ödeyen biziz.’’
Halkbank, Pamukbank'la ‘dördüncü büyük’ olacak
TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), el konulduktan sonra iki kez satışa çıkarılmasına karşın gelen tekliflerin yeterli bulunmaması nedeniyle satılamayan Pamukbank'ı Halk Bankası'na devredecek.
TMSF'den yapılan açıklamada, Fon yönetimindeki Pamukbank'ın Halk Bankası ile entegrasyonu konusunda, TMSF ile Halkbank yönetimi arasında ilke olarak mutabakata varıldığı belirtilerek, entegrasyonun teknik ve stratejik çerçevesinin oluşturulması çalışmalarının başlatılmasına karar verildiği bildirildi.
Entegrasyonun gerçekleşmesiyle birlikte, sektörde şu anda aktif büyüklüğü açısından 6'ıncı sırada yer alan ve ağırlıklı olarak KOBİ, esnaf ve sanatkarlara kredi kullandıran Türkiye Halk Bankası, sıralamada 4'üncülüğe yükselecek. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, aktif büyüklük sıralamısında Ziraat Bankası, İş Bankası, Akbank, Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası'nın ardından 6'ıncı sırada Halk Bankası yer alıyor. Toplam aktifleri 19.4 katrilyon linayı bulan Halkbank, sektörün toplam aktifleri içindeki payı yüzde 8.1 iken, 4.9 katrilyon liralık aktif büyüklüğü ile Pamukbank'ın payı yüzde 2.1 düzeyinde bulunuyor. Halkbank 528 şube ile Pamukbank ise 172 şube ile faaliyet gösteriyor.
HÜRRİYET
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:53