
Yazdığı şiirlerle ''asfaltı ağlatan'' şoför
ANKARA - ''Ömür biter, yol bitmez'' der pek çok şoför. Hayatını yollara adayanlardan İbrahim Aydoğan'ın ömrü yalnızca yollarla değil, kalem ve kağıtla da kesişiyor. 32 yılını yollarda geçiren belediye otobüs şoförü İbrahim Aydoğan, 2 bin 500'ü aşkın şiir yazdı, şiirlerini topladığı 6 kitabı yayımlandı, 4 kitabı da yayıma hazır.
Şair şoför Aydoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk şiirini 9-10 yaşlarındayken, ilkokulda aşık olduğu bir kıza yazdığını; aşk, aile, vatan, evlat, hasret, tarih, toplumsal olaylarla ilgili şiirler yazdığını belirtti.
Aydoğan'a göre şiirin tanımı ''Uzun cümleleri kısa cümlelerle söylemek''. Ölçüsüz, uyaksız modern şiirleri beğenmediğini söyleyen Aydoğan, serbest şiir tarzını benimsemediğini ifade ediyor. Şiirlerinde 8'li ve 11'li hece ölçüsünü kullanan Aydoğan, Aşık Veysel, Pir Sultan Abdal, Neşet Ertaş, Dadaloğlu ve Karacaoğlan'ın şiirlerini çok beğendiğini anlatıyor.
Şoförlerin aslında duygusal insanlar olduğunu, insanlarla iç içe olmanın ve yolların şiir yazmasında etkili olduğunu dile getiren Aydoğan, toplumda şoförlerin küçümsendiğinden yakınıyor.
Aydoğan, ''Biz olmazsak siz olmazsınız, siz olmazsanız, biz olmayız. Biz toplumun birbirini tamamlayan ögeleriyiz. Vatandaş şoförü hor görüyor, görmeyin. Bizde cevherler çok'' diyor.
-Evlat acısına şiir tesellisi-
Aydoğan'ın son kitabı ''Evlat Acısına Yürek Dayanmaz'', 2009 yılında bir trafik kazasında kaybettiği 18 yaşındaki oğluna yazdığı şiirlerden oluşuyor. Aydoğan, oğlunu yitirmenin çok sarsıcı olduğunu ifade ederek, ''En tarifi olmayacak acı, evlat acısıdır. Allah kimseye vermesin'' diyor.
Aydoğan, oğlu için yazdığı şiirlerden birini de okuyor:
''Aydoğan der oğlum Alperim yaktın
Sen öldün de oğlum evimi yıktın
Gönlümüze incir ağcını diktin
Kimlerin eline bıraktın gittin.''
250'ye yakın bestelenmiş türküleri olduğunu da söyleyen Aydoğan'dan bu türkülerden birini söylemesi istenildiğinde önce ''Ama sazım yok yanımda'' diyerek reddetse de sonrasında gönlü razı olmuyor. Gururla ''Hacı Bektaş açılışlarında söylenen türkü benimdir'' diyen Aydoğan başlıyor söylemeye:
''Eğer dost arayıp bulmak istersen, Pir Hacı Bektaş'ı zikreyle dostum
Eren meclisine girmek istersen, Pir Hacı Bektaş'ı zikreyle dostum.''
-Öldükten sonra şiirleriyle hatırlanmak istiyor-
Aydoğan, bugüne kadar 10 kitap yazmış, fakat kendi imkanlarıyla ancak 6'sını yayımlatabilmiş. Sponsor bulamamaktan şikayet eden Aydoğan, ''Kitabımı bastıracak para bulamıyorum. Biner biner bastırtıyorum. Satılıyorsa satılıyor, satılmıyorsa elimizde kalıyor. Zarar, kar, ne yapalım'' diyor.
''En büyük destekçim'' dediği eşi Ümmü Gülsüm'e şükran duyan Aydoğan, eşinin şiirlerini beğendiğini ve her ne yazarsa desteklediğini söylüyor.
Aydoğan, şiirleriyle hatırlanmak istediğini belirtiyor ve ekliyor:
''Hiç olmazsa ailemize biz öldüğümüzde bir şey kalsın. Bizim için çocuklarımız 'Zamanında şairmiş' desinler.''
Kitaplarını, kendi adıyla açtığı internet sitesinde ücreti karşılığında isteyenlere gönderen Aydoğan, Güvenpark'taki belediye otobüs durağında da isteyenler için kitap bulunduruyor.
Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 17:34