Gündem
  • 6.5.2013 17:14

Yeni anayasa ile ilgili tıkanıklık var

LİZBON - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni anayasa çalışmalarına yönelik, "Bugünkü noktada, gördüğümüz kadarıyla tamamen yeniden yazılacak bir anayasayla ilgili bir tıkanıklık var maalesef" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Portekiz Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva ile yaptığı baş başa görüşmenin ardından heyetlerarası görüşmelere geçildi. Ziyaretinde Gül'e eşlik etmek üzere sabah saatlerinde Lizbon'a gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de görüşmelerde hazır bulundu.

Gül, Cavaco Silva'nın Türkiye'ye yaptığı ziyarette, ilişkilerin güçlendirilmesine ilişkin bir strateji belgesi imzalandığını anımsatarak, Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda Portekiz hükümetine ve halkına Cavaco Silva'nın şahsında teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Gül  bir gazetecinin Türkiye'deki yeni anayasa yapım çalışmalarında gelinen noktaya ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine, yeni bir anayasa yapmak için çalışıldığını hatırlattı.

Gül, şunları kaydetti:
"Aslında 1980'de yapılan anayasamız bugünkü Türkiye'ye biraz dar gelmekte onun için 'daha modern bir anayasa yapalım' diye bütün siyasi partilerin algıları çerçevesinde bir çalışma başladı. Bu çalışmada gelinen noktada çok geniş bir uzlaşmanın olmasının biraz zor olduğu ortaya çıktı ve bir tıkanıklık söz konusu gördüğüm kadarıyla. Dolayısıyla eğer yeni bir anayasa olmazsa o zaman anayasada değişiklikler yaparak yola devam etme imkanları var.
Türkiye'deki siyasi süreç, demokratik süreç gayet açık, şeffaf bir şekilde herkesin gözü önünde devam ediyor. Bakalım nihayette partilerimiz ne karar verirlerse o olacaktır ama bugünkü noktada, gördüğümüz kadarıyla tamamen yeniden yazılacak bir anayasayla ilgili bir tıkanıklık var maalesef."

Bunun AB ile ilgili bir şart olmadığını belirten Gül, Türkiye'nin AB ile müzakerelere başlamış bir ülke olduğunu hatırlattı. Gül, önemli olanın AB müktesebatını, standartlarını, hukukunu Türkiye adapte etmek olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Bu konuda da gerek Meclisimiz gerek hükümetimiz gerekse bütün siyasi partilerimiz hepsi çok kararlılar" dedi.

AB'ye üyelik için daha hızlı adımlar

Portekiz Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva ise Türkiye'nin AB üyeliğine yönelik verdikleri destekler belirtilerek, bundan sonra yapacakları somut çalışmalara ilişkin soru üzerine, Türkiye ve AB arasındaki müzakerelerin devam ettiğini hatırlattı.

Özellikle sosyal politikalarla ilgili görüşmelerin sürdüğünü dile getiren Silva, bölgesel politikalarla ilgili başlıkların da açılması yönündeki Portekiz'in desteğini dile getirdi.
İrlanda'nın dönem başkanlığındaki çalışmalarla konuyla ilgili ilerleme kaydedileceğine yönelik inancını belirten Silva, "Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği sürecinde daha hızlı adımlar atılabileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Portekiz'in, vize rejiminin serbestleştirilmesine yönelik görüşmelere de katıldığını anlatan Silva, ülke olarak bu süreci desteklediklerini de söyledi.

Türk vatandaşlarının AB ülkelerine girişiyle ilgili süreçlerin kolaylaştırılmasına ilişkin adımların atılması gerektiğini bildiren Silva, bunun Portekiz'e daha fazla Türk vatandaşının gelmesini de sağlayacağını belirtti. Silva, Fenerbahçe ve Benfica arasındaki UEFA Avrupa Ligi yarı final maçını seyretmek için çok sayıda Türk vatandaşının da Portekiz'e geldiğini hatırlattı.

Silva, Portekiz ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gayet olumlu olduğuna işaret etti. Üyelik görüşmelerinde çalışmaların hızlandırılabileceğini ifade eden Silva, Türk halkının da bu süreçte AB'ye desteğinin artabileceğini söyledi.

Hayal edebileceklerimizin ötesinde çok kötü

Portekiz Cumhurbaşkanı Silva, "Suriye'de ciddi bir insanlık trajedisi yaşanıyor. Son günlerde Esed'ın Banyas'da yaptığı katliamlar var, İsrail de son iki gündür Şam'ı bombalıyor. Gerginlik artmış durumda, bu konuda 'AB pasif kaldı' şeklinde yorumlar yapılıyor. Siz ne düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine "Suriye'de gördüklerimiz, şahit olduklarımız hayal edebileceklerimizin ötesinde çok kötü ve bize ulaşan görüntüler bir halkın, bir ülkenin yok edilişini gösteriyor" dedi.

Trajedinin sona ermesi için uluslararası toplumun çok daha aktif bir şekilde hareket etmesi gerektiğinin altını çizen Silva, Portekiz'in kendi konumu açısından çok net olduğunu ve başından beri Suriye'deki muhalefet grubunu desteklediğini bildirdi.

Silva, "Daha kararlı olursak bütün ülkeleri bir karar etrafında toplayabiliriz ve eksik kalan aktif adımların atılabilmesi için o zaman ancak harekete geçebiliriz" görüşünü dile getirdi.

Bölge ülkelerinin oynadığı ve oynayacağı çok önemli roller bulunduğunu vurgulayan Silva, "Arap Birliği ve Türkiye tabi ki çok ciddi ve önemli bir rol oynuyorlar zaten şu ana kadar. Türkiye'nin bugüne kadar bu konuda yapmış olduklarını büyük bir takdirle izliyoruz ve karşılıyoruz. Halkın zorlukların üstesinden gelebilmesi için ellerinden geleni yapıyorlar ancak tabi bütün süreçlerin, BM Güvenlik Konseyi içerisindeki zorlukların da aşılması ile daha hızlı bir şekilde çözülmesi mümkün olabilir ancak" dedi.

Uluslararası toplumun bu insanlık trajedisine böyle bakarak kalmaması gerektiğini vurgulayan Silva, "Şu ana kadar karşı karşıya kaldıkları durum kabul edilebilir bir durum değil" görüşünü vurguladı.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:36

İLGİLİ HABERLER