
YENİ BAKAN SIKI BİR FEMİNİST ÇIKTI!..
DEVLET ARIK
ANKARA - Kabinenin yeni kadın üyesi AK Parti İstanbul Milletvekili Nimet Çubukçu, sıkı bir kadın hakları savunucusu.
AK Parti'nin davetini geri çevirmeyerek, Afyonkarahisar'daki istişare toplantısına katılan Çubukçu, böylece ilk kez siyasetle tanışmış oldu. İnsan hakları alanındaki görüş ve projeleriyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dikkatini çekmeyi başaran Çubukçu, AK Parti'nin kurucuları arasında yer aldı. Müvekkilleri arasında Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (MÜSİAD) eski genel başkanlarından Erol Yarar, Ali Bayramoğlu gibi isimler de bulunan Nimet Çubukçu, Meclis'in renkli simaları arasında yer alıyor.
Başbakan Erdoğan'ın kabine revizyonunu açıkladığı sırada İstanbul'da bir toplantıda bulunan Çubukçu, bakan olduğunu burada öğrendi. Çubukçu'yu bakan olduktan sonra ilk kutlayan eşi oldu. Tebrik telefonlarına çıkmayan Çubukçu, eşi aracılığıyla, çok heyecanlı olduğunu söylemekle yetindi.
Nimet Çubukçu, Avrupa Birliği'ne uyum çerçevesinde hazırlanan Anayasa değişikliği paketinde yer alan ve görüşmelere damgasını vuran 'pozitif ayrımcılık' tartışmasında CHP'lilere karşı sert muhalefetiyle ün kazanmıştı. Çubukçu, CHP'li milletvekillerinin verdiği 'pozitif ayrımcılık' ilkesinin Anayasa'da yer almasını düzenleyen önergeye 'red' oyu vermişti. 13 kadın milletvekili bulunan AK Parti'de 'pozitif ayrımcılık' önergesine destek veren tek isim ise Serpil Yıldız olmuştu.
Çubukçu, yeni Türk Ceza Kanunu (TCK) ile ilgili olarak TBMM Adalet Komisyonu'na ilginç bir öneride de bulunmuştu. Çubukçu, evlilik içi tecavüzlerin mutlaka suç olarak düzenlenmesi ve şikayete bağlı olmasını isteyerek, bunun caydırıcılığı artıracağını ve aile yapısını kuvvetlendireceği görüşünü savunmuştu. 'Irza geçme' ifadeleri yerine 'cinsel tecavüz' kelimelerinin kullanılmasını isteyen Çubukçu, yargılama sırasında sürekli tekrarlanan 'ırza geçme' ifadesinin, kadınlık onurunu zedeleyici nitelikte olduğunu kaydetmişti. Çubukçu, işyerlerinde amir ya da patronlar tarafından gerçekleştirilen cinsel suçların cezalarının artırılmasını da talep etmişti. Çubukçu, "Kişinin ekonomik yönden bağımlı olduğu, maaşını aldığı kişilerce taciz edilmesi, ağır bir psikolojik baskı oluşturmaktadır. Geçimini temin etmek zorunda kalan bir bayanın, ücretini aldığı kişiye karşı çıkamaması ve tacizi görmezden gelmesi, haklı rıza olarak değerlendirilemez. Bu da cezayı ağırlaştırıcı nedenler arasında sayılmalıdır" görüşünü savunmuştu.
Çiçeği burnunda Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Meclis Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu raporuna da muhalefet şerhi koymuştu. 6 eski bakanın 'suçlu olduğuna dair yeterli kanate ulaşamadığını' belirten Çubukçu, Yaşar Topçu, Mustafa Taşar, Hüsamettin Özkan, Yüksel Yalova, Şükür Sina Gürel ve Yaşar Okuyan'ın Yüce Divan'a gönderilmesine karşı çıkmıştı.