Eğitim
  • 16.5.2004 03:31

YENİ YÖK YASASI'NDA KORKUNÇ ŞÜPHE!..

Son Anayasa değişiklik paketinde, YÖK’te Genelkurmay temsilcisinin bulunmasına son verildi. Ancak alel acele çıkarılan YÖK Yasası’nda ise bu üyelik korunuyor. Cumhurbaşkanı Sezer Anayasa paketini onaylarsa, YÖK Yasası özürlü hale gelecek.

AKP’li Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Burhan Kuzu, YÖK’te Genelkurmay temsilcisi bulunmasıyla ilgili hüküm nedeniyle hükümetin açmaza düştüğünü söyledi. Kuzu, Cumhurbaşkanı Sezer’e 2. kez veto hakkı doğacağını belirtti.

HÜKÜMETİN jet hızıyla TBMM’den geçirdiği YÖK’le ilgili düzenlemede, Genelkurmay temsilcisi bulunmasına yer verilmesi hükümeti zora soktu. Hükümetin, AB’ye uyum çerçevesinde TBMM’den geçirerek onay için Çankaya’ya gönderdiği Anayasa değişikliğinde YÖK’te Genelkurmay temsilcisi bulunmasına son veriliyor olması, Cumhurbaşkanı Sezer’e, YÖK yasasını 2 kez veto olanağı sağladığı ortaya çıktı. TBMM’nin AKP’li Anayasa Komisyonu Başkanı Prof.Dr. Burhan Kuzu da hükümeti bekleyen bu hukuk açmazını itiraf etti. Kuzu, bu durumda Cumhurbaşkanı’na 2’nci kez veto hakkı doğacağını belirtirken, kendisinin de baştan uyarıda bulunduğunu söyledi. Kuzu, şu açıklamayı yaptı:

FİKRİM FARKLIYDI

‘YÖK tasarısı Meclis’e ilk geldiğinde benim şahsi fikrim farklıydı. Ben, tasarıyı aramızda görüşürken Genelkurmay temsilcisiyle ilgili hükmü yasaya hiç koymamak taraftarıydım. Tasarıyı hem kendi aramızda, hem de CHP’li hukukçu arkadaşlarla görüştüğümüzde bu görüşümü ilettim.

TAKTİK SAVAŞI YAPAMAZDIK

Ancak, biz bu görüşmeleri yaptığımız sırada YÖK’te Genelkurmay temsilcisi bulunmasını öngören Anayasa değişikliği yürürlükte olduğu için haklı olarak bana bu durumda şüpheli bir yasa çıkarmış olacağımızı söylediler. Aslında bu doğruydu. Biz açık açık Anayasaya aykırı bir düzenleme yapamazdık. Sonuçta biz doğrusunu yaptık. Çünkü bu tümüyle bizim dışımızda bir olay ve biz de bu konuda taktik savaşı yapacak değildik.’

PRATİKTE KULLANAMAZ

Kuzu
, Anayasa değişikliği onaylanıp, YÖK yasası veto edildiği takdirde yasadaki bu düzenlemenin Anayasa’ya aykırı hale geleceğini, bunu Anayasa’ya uygun hale getirmelerinin zorunlu olacağını söyledi. Kuzu, bu durumun Sezer’e yasayı bir kez daha veto etme yetkisi tanıyacağını belirterek, şöyle dedi:

‘Teorik olarak bu durumda Cumhurbaşkanı’nın yasayı bir kez daha Meclis’e gönderme yetkisi var. Şeklen bir gönderme hakkı doğar. Ama niye göndersin? Gönderme noktasında ortaya çıkan bu teorik hak, pratikte kullanılamaz nitelikte. Çünkü, bu konuda bizim yapacağımız değişiklik zorunlu bir sonuç. Yani, yasa Anayasa’ya uyumlu hale getirilmiş olacak. Sadece Genelkurmay temsilcisiyle ilgili noktadan bir düzeltme yaptığımızda bir kez daha düzeltin mi diyecek, merak ediyorum doğrusu. Sonuçta 2’nci kez gönderme yetkisinin yeni sorun yaratacağına ihtimal vermiyorum.’

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:13

İLGİLİ HABERLER