Ekonomi
  • 14.3.2021 15:40

Yıllık izin ve kıdem tazminatında sevindiren adım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve toplumun tüm kesimlerine ulaşmayı amaçlayan yeni Ekonomi Reform Paketi, haftalık izinden yıllık izne, kıdem tazminatının güvence altına alınmasına kadar birçok değişikliği içinde barındırıyor.

Erdoğan beklenen ekonomi reform paketini açıkladı. Buna göre küçük esnaftan çiftçiye, tam zamanlı çalışandan part time çalışmaya kadar birçok başlıkta tarihi değişim ve dönüşümler yaşanacak. Ekonomi dünyasını heyecanlandıran tarihi reformların içerisinde haftalık izinden yıllık izin ve kıdem tazminatına kadar birçok başlıkta düzenleme var.

İZİN VE KIDEM TAZMİNATI GÜVENCE ALTINA ALINIYOR

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre; ekonomi reform paketi ile kısmi süreli (part-time) çalışmada izin, hafta tatili ve kıdem tazminatı gibi haklar güvence altına alınarak, uzaktan çalışma mevzuatı yeni iş modellerine uyum sağlayacak şekilde revize edilecek.

YARI ZAMANLI ÇALIŞANLAR İÇİN ÖNEMLİ HAMLE

Kısmi süreli çalışanların hafta tatili, yıllık ücretli izni hak etme süresi ve kıdem tazminatına hak kazanma sürelerinin İş Kanunu'nda açıkça belirtilmesine yönelik düzenleme yapılacak.

ESNEK KOŞULLARDA İSTİHDAM SAĞLANABİLECEK

Kısmi çalışmada eksik günler tamamlanabilecek. Böylece gençler kamu ve özel sektörde daha kolay iş bulurken, işveren daha esnek koşullarda istihdam sağlayabilecek. Yasal düzenlemeyle zamana göre ücretin hesaplanma yönteminin detaylarının belirlenmesi, kurulacak sisteme uygun şekilde bildirimdeki sorunların giderilmesi de sağlanacak.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA SEÇENEĞİ GELİYOR

Kısmi süreli çalışma sözleşmesi kapsamında ayda örneğin 12 gün prim yatırılan kişi, eksik günlerini iki yolla tamamlayabilir. Kalan günleri ayrıca ödeyebilir: Çalışmaya devam ettikleri dönemde eksik günleri tamamlamak isteyenler isteğe bağlı sigorta yaptırıp kalan 18 günün primini ayrıca ödeyebilir.

Bir diğer yöntemde de eksik günleri ileride, emekliliğe yakın bir tarihte borçlanmaya gidebilir. Teşvik: Kalan primlerin isteğe bağlı olarak ödenmesi sağlanıyor. Kısmi zamanlı çalışma, vergi istisnası ve prim desteğiyle teşvik ediliyor.

500 BİN LİRALIK KREDİ DESTEĞİ

Öte yandan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı genç istihdamını artırmak için Genç Ulusal İstihdam Stratejisi çalışmalarına başladı. Erdoğan'ın açıkladığı paket kapsamında ilave istihdam oluşturan firmalar düşük maliyetle kredi kullanma imkânına kavuşacak. Bu düzenlemeler arasında, mikro ve küçük ölçekli firmalara, her ilave istihdam için Kredi Garanti Fonu kefaletiyle 100 bin TL’lik krediye erişim imkanı sağlanması bulunuyor. Kredinin maksimum limiti de 500 bin lira olacak.

KAYNAK: SABAH

 

Güncellenme Tarihi : 14.3.2021 15:44

İLGİLİ HABERLER