YILMAZ: ''AB, GLOBAL AKTÖR OLACAKSA BUNA YARDIMCI OLACAK TEK ADAY ÜLKE TÜRKİYE'DİR''
KAYNAK : Haber Vitrini
İSTANBUL - Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz,''Eğer Avrupa 21. yüzyılın zorluklarına pozitif katkıda bulunacak bir global aktör olarak ortaya çıkacaksa bu değişime gerçekten de yardımcı olabilecek tek aday ülke Türkiye'dir'' dedi.
Yılmaz, Türk-Amerikan İşadamları Derneği'nce düzenlenen ve ABD'nin eski Başkanı Bill Clinton'ın da katıldığı ''AB Yolunda Türkiye-Avrupa-ABD İlişkileri'' konulu yemekli toplantıda, Avrupa'nın birleşmesinin artık bir hayal olmaktan çıktığını söyledi.
Aralık ayında yapılacak Kopenhag Zirvesi'nde aday ülkelerin
üyelikleri hakkında önemli kararların alınacağını ifade eden Yılmaz, ''Ulusumuz Kopenhag Zirvesi'nden Türkiye'nin bir an önce birliğe katılımını destekleyecek olumlu bir karar alınmasını beklemektedir'' diye konuştu.
Özellikle siyasi kriterler alanında Türkiye'nin daha bazı adımlar atmasının gerektiğine işaret eden Yılmaz, ''Ancak Kopenhag Zirvesi'nde üyeliğimize ilişkin önümüze ayrımcı engellerin konulmayacağı hususunda bir güvence almak istemekteyiz'' dedi. Yılmaz, şöyle devam etti:
''Bu hususta bazı kuşkularımızın bulunmasının haklı nedenleri vardır. Bazı önemli Avrupalı devlet adamlarının kültürel farklılıklara işaretle AB'yi bir Hıristiyan kulübü olarak tanımlama eğilimleri toplumumuzda ciddi kuşkulara yol açmaktadır. Eğer Avrupa 21. yüzyılın zorluklarına pozitif katkılarda bulunacak bir global aktör olarak ortaya çıkacaksa bu değişime gerçekten de yardımcı olabilecek tek aday ülke Türkiye'dir.''
Yılmaz, Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin, ABD ile olan stratejik işbirliği arasında herhangi bir çelişki yaratmadığını da belirterek, ''Avrupa Birliği'ne üyeliğimizi ve ABD ile ilişkilerimizi tamamlayıcı ve destekleyici unsurlar olarak görüyoruz'' diye konuştu.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 17:24