Gündem
  • 23.5.2024 13:36

Yuh yani.. Tugay Komutanının makam arabasıyla Suriye'den insan kaçakçılığı

Cumhuriyet yazarı, gazeteci Barış Terkoğlu, kaçak bir şekilde Türkiye'ye giriş yapmış olan ve Suriye'de bir terör örgütüne üye olan şahsın Hatay'da bir sınır kapısına bırakılması için, Bursa İl Göç İdaresi'nin İçişleri Bakanlığı ve Hatay Valiliği'ne bir yazı gönderdiğini ortaya çıkarmıştı. Kısa sürede gündem olan haberi, son olarak Milli Savunma Bakanlığı da doğruladı.

Google NewsMilli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, Bakanlıktaki haftalık bilgilendirme toplantısında açıklamalarda bulundu.

Aktürk, bakanlık bünyesinde devam eden çalışmalar, terörle mücadele ve sınır güvenliği konularında bilgiler verdi.

Kamuoyunda gündeme gelen Suriye’de görev yapan bir Tugay Komutanı'nın makam aracıyla insan kaçaklığı yapıldığına dair haberlere de değinen Aktürk, konu hakkında savcılığa bilgilendirme yapıldığını söyledi.

"Soruşturma devam etmektedir"

Aktürk, şöyle konuştu:

"Suriye’de görevli bir Tugay Komutanı'nın makam aracıyla Emir Astsubayı ve koruma personeli tarafından eylemin gerçekleştirildiği hususu tarafımızdan tespit edilmiş ve savcılığa bildirilmiştir. Olay hakkında adli ve idari soruşturma devam etmektedir.

Hazırlık soruşturması adli makamlar tarafından gizli olarak yürütülmektedir. Olaya karışan kişiler tutuklanmışlardır.

"Birlik komutanı Tuğgeneral emekliliğe sevk edilmiştir"

Sözleşmeli personelin sözleşmeleri fesih edilmiş, diğer personel yüksek disiplin kuruluna sevk edilmiştir. Birlik komutanı Tuğgeneral emekliliğe sevk edilmiştir.

Sınırda görevli konutanın görev yeri değişti

Söz konusu olayda sınır geçiş kapısından sorumlu birlik komutanının görev yeri değiştirilmiştir.

Türk Silahlı Kuvvetlerinde, binlerce yıllık köklü geleneklerimiz ile millî ve manevi değerlerimizden süzülen kurallara dayanan ve askerliğin temelini oluşturan disiplini sarsan bu tür davranışların kabul edilmesi mümkün değildir ve derhâl gereği yapılmıştır. Böyle olayların yeniden yaşanmamasına yönelik her türlü tedbir alınmaktadır.

"Münferit hadiseler TSK'yı töhmet altında bırakacak şekilde değerlendirilmemeli"

Bu tarz münferit hadiselerin tüm Türk Silahlı Kuvvetleri'ni töhmet altında bırakacak şekilde değerlendirilmesi, ülkemize yönelik her türlü tehdit ve tehlikeye karşı yurt içinde ve sınır ötesinde görevlerini kahramanlık ve fedakârlıkla yerine getiren kahraman ordumuza zarar vermekten başka anlam taşımamaktadır."

Terkoğlu,yYazıda şahısla ilgili "Yabancı Terörist Savaşçısı" ibaresinin yer aldığını da aktarmıştı.

Terkoğlu konuyla ilgili ayrıca şunları aktarmıştı:

“Belge, 'adı geçen yabancının teslim alınıp ülkemizden çıkışının yaptırılması' ifadeleriyle tamamlanıyor. Siz de 'Nasıl yani?' dediniz. Resmi evrakta 'Yabancı Terörist Savaşçı' olarak geçen biri, nasıl oluyor da devletin imkânlarıyla sınıra götürülüp kuş gibi bırakılıyor? Elbette ben de şaşırdım. İçişleri Bakanlığı kaynaklarını arayıp sordum. Bakanlık kaynakları söz konusu belgeyi teyit ederken tuhaflığın aslında yaşadığımız gerçeklikten kaynaklandığını anlattı.”

'BURSA’DAN ALINIP HATAY’DA CİLVEGÖZÜ KAPISI’NA BIRAKILMIŞ'

"Şöyle ki, Türkiye’ye yasadışı şekilde girmiş bir yabancı yakalandığında önce Türkiye’de suç işleyip işlemediğine bakılıyor. Herhangi bir suça karışmışsa yargılanıyor. Ya karışmamışsa? Güvenlik bürokrasisinden istihbarat isteniyor. Yani söz konusu göçmen, Suriye’deki bir terör örgütünün mensubu mu sorusu soruluyor. Belgede geçen Samer Elbo için belli 'evet' cevabı alınmış. İşte bu noktada tuhaflık başlıyor. Samer Elbo gibi 'yabancı terörist savaşçı'lar Türkiye’de tespit edilmiş bir suç işlemedikleri için yargılanmıyor. Toplanma merkezlerine götürülerek burada bekletiliyor.

Uluslararası hukukta Suriye savaş bölgesi sayıldığı, Türkiye ile Suriye arasında mevcut durumda suçluların iadesi prosedürü uygulanamadığı için Suriye devletine de teslim edilmiyor. Hiçbir üçüncü ülke de bir teröristi ülkesine kabul etmiyor. Haliyle 'yabancı terörist savaşçı'nın kendi isteğiyle dilekçe vererek 'Ülkeme döneyim bari' demesi bekleniyor. Belgeden anlaşılana göre Samer Elbo bu dilekçeyi vermiş. Bursa’dan alınıp Hatay’da Cilvegözü Kapısı’na bırakılmış. Yürüye yürüye sınırın karşı tarafına geçmiş. Muhtemel ki Suriye’deki terörist arkadaşlarına kavuşmuş, terör faaliyetlerine devam etmiş. Bilemiyoruz ama belki de becerebilirse Türkiye’ye yeniden geçmeye çalıştı."

Güncellenme Tarihi : 25.5.2024 00:35

İLGİLİ HABERLER