Gündem
  • 23.5.2024 13:26

İsrail Ulusal güvenliği itiraf etti.. Savaşta 3 hedefimiz vardı hiç birini başaramadık

İsrail “Ulusal Güvenliği” Gazze savaşında hiçbir hedefe ulaşılmadığını itiraf ediyor: Hamas düşmedi, tutuklular serbest bırakılmadı ve yerleşimciler geri dönmedi..

Hanegbi dodges question about post-war strategy, says IDF focused on  destroying Hamas | The Times of Israel

İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi, 22 Mayıs 2024 Çarşamba günü, Hanegbi'nin savaş sırasında sunduğu durumu gözden geçirirken, ülkesinin ordusunun Gazze Şeridi'ndeki savaşın hedeflerinden hiçbirine ulaşamadığını kabul etti. İsrail Kanal 13. Özel'in haberine göre, Knesset'te (Parlamento) Güvenlik ve Dışişleri Komitesi toplantısı.

Hanegbi şunları söyledi: "Savaşın stratejik hedeflerinden hiçbirine ulaşamadık." Kaçırılanların (Gazze'deki İsrailli tutukluların) geri getirilmesi konusunda anlaşmaya varmadık , Hamas'ı devirmedik ve Gazze Şeridi'nde yaşayanların güvenli bir şekilde evlerine dönmelerine izin vermedik.”

Hiçbir hedefe ulaşılamadı

Şöyle devam etti: "İsrail ordusu, (savaş hedeflerine ulaşmanın) çok uzun bir zaman alacağını, bir yıl değil, yıllar süreceğini söylüyor."

İsrail'in Gazze Şeridi'nde yürüttüğü yıkıcı savaşın başlangıcında Binyamin Netanyahu hükümeti üç hedef belirledi: Hamas'ı askeri ve askeri olarak ortadan kaldırmak, tutukluları geri göndermek ve Gazze'nin gelecekte İsrail için bir tehdit oluşturmamasını sağlamak.

Savaşın başlamasından 229 yıl sonra, Filistinli gruplar hâlâ İsrail ordu güçleriyle savaşın tüm cephelerinde şiddetli çatışmalara giriyor, ağır can ve teçhizat kayıplarına neden oluyor.

Resmi İbrani tahminlerine göre Gazze Şeridi'nde hâlâ 128 İsrailli tutuklu varken, işgalci İsrail güçleri onları askeri yollarla serbest bırakamadı.

Savaşın başlamasıyla birlikte bazı İsrailliler Gazze Şeridi'nde boşalttıkları yerleşim yerlerine geri dönseler de, Gazze Şeridi'nden sürekli roket atışlarından şikayetçi olduklarını ve savaşın başlangıcından bu yana hiçbir şeyin değişmediğini hissettiklerini söylüyorlar. İsrail'in güneyindeki Sderot şehrinden Yedioth Ahronoth gazetesinin Salı günü yayınladığı bir araştırmaya göre.

Hatta kuzey cephesinde

Hanegbi, Lübnan sınırındaki çatışmalara ilişkin ise şunları söyledi: "Savaş konseyinde kuzeye ilişkin net bir hedef belirlenmedi."

Ayrıca bu cephe için "(savaşın sonu için) tarih ve stratejik hedef bulunmadığını" da sözlerine ekledi.

8 Ekim 2023'ten bu yana Lübnan'daki Lübnanlı ve Filistinli gruplar, İsrail ordusuyla "Mavi Hat" boyunca aralıklı olarak her gün karşılıklı bombardımana girişti; bunun sonucunda çoğu Lübnan tarafında olmak üzere yüzlerce ölüm ve yaralanma yaşandı. Gruplar, İsrail'e yönelik saldırılarının Gazze'yle dayanışma amacıyla yapıldığını söylüyor.

Geçtiğimiz 7 Ekim'den bu yana İsrail, Gazze'de yıkıcı bir savaş yürütüyor; çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 115.000'den fazla Filistinli ölü ve yaralı, yaklaşık 10.000'i ise çocukların ve yaşlıların hayatına mal olan kitlesel yıkım ve kıtlığın ortasında kayıp durumda.

İsrail, çok sayıda sivil kaybına ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin, Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Galant'a karşı "savaş suçları" ve "savaş suçları" nedeniyle uluslararası tutuklama emri çıkarma niyetine rağmen savaşı sürdürüyor. İnsanlığa karşı suçlar."

Güncellenme Tarihi : 23.5.2024 13:37

İLGİLİ HABERLER