
Yunanistan'dan Türkiye'ye AB desteği...
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk-Yunan ilişkilerinde olumlu yönde büyük bir değişim süreci yaşandığını belirterek, yürütülen çalışmaların asıl hedefinin, Türkiye ve Yunanistan'ı birbirine daha çok bağlayacak ve Ege'yi bir ''dostluk gölü'' haline getirecek kapsamlı bir yeni dönem başlatmak olduğunu söyledi.
Konuşmasına, ''Komşu Yunanistan'dan gelen her misafir bizim için önemlidir. Ama Avramopulus'un yeri benim için farklıdır'' diyerek başlayan Davutoğlu, ekim ayında Atina'ya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında bu dostluğu gördüğünü belirterek, ''Şimdi eminim o da kendisini Ankara'da evinde gibi hissetti'' dedi.
Gerek baş başa ve heyetler arası temaslar, gerekse Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yapılan görüşmelere bu samimiyetin damgasını vurduğunu dile getiren Davutoğlu, ''Türk-Yunan ilişkilerinde olumlu anlamda büyük bir psikolojik değişim, bir devrim, bir paradigma değişimi yaşanıyor. Biz Türkiye olarak bundan büyük mutluluk duyuyoruz. Bunun da dünyaya çok güzel bir mesaj olduğundan eminiz'' diye konuştu.
Avramopulos'un ziyaretinin bir iade-i ziyaret niteliği taşıdığına değien Davutoğlu, ancak asıl hedefin 4-5 Mart tarihinde İstanbul'da gerçekleştirilecek Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin hazırlıklarını yapmak olduğunu vurguladı.
Davutoğlu, şöyle devam etti:
''Bugün yaptığımız toplantılarda bütün hazırlıkları gözden geçirdik, çok sayıda anlaşmada mutabık kaldık, en az bir o kadarında da müzakerelerimz sürüyor. İnşallah, 15 Mayıs 2010'da Atina'da imzaladığımızdan daha çok sayıda anlaşmayı, mutabakatı 4-5 Mart'ta imzalayacağız.
En az 10 bakanın karşılıklı iştirak edeceği ki bu sayı 12'ye de çıkabilir, başbakanlarımızın eş başkanlığındaki hükümetler arası zirvede bütün bu çalışmaları gözden geçireceğiz. Ama çalışmalarımızın esası şudur; Türk ve Yunan halklarını, Türkiye ve Yunanistan'ı birbirine daha çok bağlayacak, dostluk ilişkilerini pekiştirecek ve Ege'yi bir 'dostluk gölü' haline getirecek kapsamlı bir yeni dönem başlatmaktır.''
-10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi
İki ülke arasındaki dış ticaret hacminin geçen yıl 4,1 milyar dolardan 4,6 milyar dolara yükseldiğine işaret eden Davutoğlu, ''Bu yeni anlaşmalarla ve yeni dönemde ticaret hacmini en az 10 milyar dolara çıkarmak temel hedefimizdir'' ifadesini kullandı.
Davutoğlu, bu çerçevede, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ve Avramopulos'un İstanbul'a kalabalık bir iş adamı heyetiyle geleceklerini ifade ederek, ''Bütün bu çalışmalarla Türk ve Yunan halklarının ortak kader bilinci güçlenecek. Sıkıntılarımızı da birlikte aşacağız, mutluluklarımızı da geleceğe dönük vizyonlarımızı da beraber paylaşacağız'' diye konuştu.
Bugünkü görüşmelerde Avrupa ve AB'nin geleceği üzerine de sohbet ettiklerini aktaran Davutoğlu, ''Atina ve İstanbul Avrupa tarihinin dışında tutulsa Avrupa tarihi yazılamaz'' dedi.
Avramopulos'u Türkiye'nin AB sürecinde gelinen son nokta konusunda bilgilendirdiğini de belirten Davutoğlu, Yunanistan'ın desteğinden ötürü mevkidaşına teşekkür ettiğini, aynı zamanda Türkiye'nin, Avrupa'nın geleceği konusunda Yunanistan ile çalışmaya hazır olduğunu aktardığını söyledi. Davutoğlu, ''Türk-Yunan perspektifinin Avrupa'nın geleceğine yeni ufuklar sunacağına inanıyoruz'' dedi.
Davutoğlu, görüşmelerinde bölgesel gelişmeleri de ele aldıklarına değinerek, ''Balkanlar'daki bütün sorunlara barışçıl yollarla çözüm bulunması konusundaki ortak kanaatimizi teyit ettik. Ortadoğu ve Akdeniz'deki gelişmelere ilişkin de benzer perspektiflere sahibiz'' diye konuştu.
-''Basına ekmek çıkmayacak, mükemmel görüşmeler yaptık''
Yunan mevkidaşını Türkiye'de görmekten duyduğu mutluluğu dile getiren Davutoğlu, ''Eskiden Türk ve Yunan dışişleri bakanları buluştuğunda, basın mensupları 'Acaba nereden kriz olur-' diye düşünürlerdi muhtemelen. Ama bugün, bu anlamda basına herhangi bir ekmek çıkmayacak buradan. Mükemmel görüşmeler yaptık. Bundan sonra Dimitris ile benim yapacağımız bütün toplantılardan sadece güzel haberler gelecek. Bir tek kriz var aramızda, ben Atina'ya eşimle gittim, Sayın Dimitris buraya yalnız geldi'' ifadesini kullandı.
Yunan Dışişleri Bakanı, Davutoğlu'nun esprili sözlerine, ''Bu akşam galiba evimde kriz olacak'' diye yanıt verdi.
Avramopulos'u, Ankara Palas'ta ağırlamasının da sembolik bir anlamı olduğunu ifade eden Davutoğlu, ''Birlikte Atatürk ve Venizelos'un 27 Ekim 1930'da Ankara Palas'ta çektirdikleri resmi ve burada bir arada bulunuşlarını andık. O dönemde atılan dostluk tohumları şimdi yeni bir dönemin güçlü işbirliğine dönüşecek'' dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avramopulos'un, Ankara'ya gelirken sembolik bir jest yaparak Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras'ı da uçağında getirdiğini dile getirerek, ''Yalnız yine bir kriz çıkarabilirsiniz, gelirken hava sahasını ihlal ettikleri bilgisi ulaştı. Duyduğuma göre, giderken de bizim büyükelçi Yunan hava sahasını ihlal edecekmiş. Bu da artık dostluğumuzun bütün krizleri aşacak güçte olduğunu gösteriyor'' diye konuştu.
''Yunanistan ülkenizin AB üyeliğinin her zaman destekçisidir''
Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos, 4-5 Mart'ta İstanbul'da yapılacak Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi çerçevesinde her iki ülkenin iş adamlarını bir araya getirerek iki ülke arasındaki ticaret hacmini arttırmak istediklerini söyledi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Ankara Palas'ta yaptıkları görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Avramopulos, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Davutoğlu ile yaptıkları görüşmelerden sonra iki ülke ilişkilerinin çok iyi yolda olduğunu gördüklerini belirtti.
Avramopulos, Davutoğlu'nun geçen yıl Atina'ya gerçekleştirildiği ziyarete cevaben Ankara'da bulunduğuna değinerek, ziyarette aynı zamanda 4-5 Mart'ta İstanbul'da yapılacak Türkiye-Yunanistan Üst Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin ikincisinin çerçevesini ve amaçlarını da ele aldıklarını bildirdi.
Türk ve Yunan başbakanlarının talimatlarıyla bu toplantıların hazırlık çalışmalarını yürüttüklerini dile getiren Avramopulos, ''Bugüne kadar bizler zaten çalışıyorduk ama bugün yaptığımız görüşmelerde ileriye yönelik daha geniş ufukların açıldığını görüyoruz. İki ülke arasındaki dostluk ve iş birliği ilişkilerini daha da ilerletecek olan onlarca antlaşmayı imzalayacağımızı ümit ediyorum. Yaptığımız bu görüşme gelecekteki ilişkilerimizi daha da geliştirecektir'' diye konuştu.
Geliştirilecek ilişkilerin aynı zamanda Türk ve Yunan halklarının da yararına olacağına dikkati çeken Avramopulos, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Aramızda var olan bazı sorunları ve ayrılıkları unutmadan bizler bunlarla mücadele etmemiz gerektiğini biliyoruz. Türkiye ile Yunanistan arasında özlü iş birliğine yatırımlar yapmayı tercih ediyoruz. Bizler bu çabamızla her iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesiyle birlikte, aynı zamanda bölgemizde diğer ülkelere örnek olabilecek ve Doğu Akdeniz'de örnek oluşturacak bir ilişkiler ağı oluşturmak istiyoruz.''
-Türkiye'nin AB üyeliğine destek-
Avramopulos, ülkesinin, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde Ankara'nın destekçisi olduğunu vurguladı.
''Yunanistan, ülkenizin AB üyeliğinin her zaman destekçisidir'' diyen Avramopolus, şöyle konuştu:
''Bu, bildiğiniz gibi AB müktesebatına, uluslararası hukuka ve karşılıklı egemenlik haklarına dayalı bir yoldur. Ben her zaman iki ülke arasındaki iyi ilişkilerin karşılıklı saygı temeline dayandığına inanıyorum. Zaten halklarımızın da bizden iyi dostluk konusunda her türlü çabayı göstermemiz şeklinde tercihleri bulunmaktadır. Tabi ki bunun amacı bölgemizde bir güvenlik ortamı ve halklarımıza yönelik bir refah ortamı sağlanmasıdır.''
Avramopulos, 4-5 Mart'ta İstanbul'da yapılacak yüksek düzeyli işbirliği konseyinin gündeminde ekonomi, kalkınma, yatırımlar, turizm, eğitim, kültür, yasa dışı göçle mücadele, adalet ve sağlık gibi iş birliğine gidilebilecek alanların bulunduğunu söyledi.
Konseyin, ikili iş birliğinin geliştirilmesi noktasında önemli bir araç olduğunu ifade eden Avramopulos, şunları söyledi:
''Konsey çerçevesinde Türk ve Yunan iş adamlarının yatırımlarını ve girişimlerini cesaretlendirmek için iş adamları forumu düzenlemek, iki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmak istiyoruz. İki ülke arasındaki iş adamları çok cesaretli adımlar attılar, ön yargıları arkalarında bırakıp yollarında ilerlediler. Bunun aynısını yerel yönetimler de yaptı. İki ülke arasındaki ilişkilerin zor olduğu dönemde Atina ve İstanbul, bu yerel yönetimler alanındaki işbirliği konusunda önemi adımlar attı. 4-5 Mart'taki buluşma da bu atmosferde gerçekleşecek.''
Davutoğlu'nun Yunanistan'dayken kendisini evinde gibi hissettiğini belirten Avramopulos, şahsının da Ankara'da bulunduğu sürede aynı hissi yaşadığını kaydetti.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos, konuşmasını Türkçe teşekkür ederek bitirdi.