Gündem
  • 11.1.2015 13:25

Yurttan soğuk hava ve buz manzaları

GÜMÜŞHANE’DE SOĞUK HAVA BARAJ DONDURDU

 Gümüşhane’de son bir haftadır etkili olan soğuk hava dalgası, Torul ilçesi sınırlarında bulunan Torul Barajı’nın bazı kesimlerinin buz tutmasına neden oldu.
Geçtiğimiz hafta etkili olan kar yağışının ardından hava sıcaklığının geceleri eksi 18 dereceye kadar düşmesinin ardından, Türkiye’nin en hızlı akan çaylarından birisi olan Harşit Çayı üzerine kurulu Torul Barajının Torul ilçesi çıkışından başlayan Torul Baraj gölünün bazı bölümleri buz tuttu. Yaklaşık 1,5 milyon metreküplük gövde hacmi bulunan Torul Barajının bazı bölümlerinde baraj gölünün üst yüzeyi ince bir buz tabakası ile kaplandı.
Geçtiğimiz yıllarda tamamlanan ve yıllık 322 milyon kilovatsaat enerji üretimi gerçekleştirilen barajın Torul ilçesinin Köprübaşı mahallesi bölümündeki kısmında yaklaşık 2 kilometre boyunca baraj gölünün üst yüzeyi buz tuttu. 

YOZGAT DONDU

Yozgat’ta, son günlerde hava sıcaklıkları eksi 19’lara düşerken, göletler, akar sular ve araçların depolarındaki mazot dahi dondu. Soğuk hava, Yozgat’ta da etkisini sürdürüyor. Zaman zaman hava sıcaklığı eksi 19’lara kadar düştü. Hava sıcaklığının eksilerde seyretmesi sebebiyle özellikle şoför esnafı büyük sıkıntı yaşadı. Araçlarının deposundaki mazot dahi donarken, şoförler mazotları boşaltmak zorunda kaldı. Soğuk hava sebebiyle göletler ve akar sular dondu. Özellikle yol kenarlarında kayalıklardan çıkan su donarak buzdan şelale oluşturdu.

Soğuktan araçları çalışmayan vatandaşlar, çalışan araçlardan takviye yaparak çalıştırdı. Bazı şoförler de depodaki mazotu boşaltıp kontrol etti. Depolardan yoğunlaşmış olarak çıkartılan mazotlar adeta limonatayı andırırken Adnan Ertuğrul isimli şoför, havaların eksi 20 derecelere kadar düştüğünü belirterek, “Havalar eksi derecelere düşünce normalde donmaması gereken mazotlar donuyor. Soğuktan dolayı mazotun yoğunluğu çok arttığı için motora ulaşmıyor ve araç çalışmıyor. O zaman mazotu ya boşaltmak ya da az bir gaz yağı ile inceltmek gerekiyor. Eskiden bütün araçların mazot deposu metaldi ve altına ateş yakılarak ısıtılıyordu. Şimdi çoğu plastik olduğu için ısıtılamıyor. Havalar soğuk olduğu günlerde araçlarımızı çalıştırmada güçlük çekiyoruz” dedi.

İlker Bek isimli şoför de havaların çok soğuk geçtiğini belirterek, “Minibüsün deposundaki mazot donmuş, çalışmadı. Bizde mazotu boşalttık. Mazotun yoğunluğu çok yükseldiği için rengi dahi değişmiş limonata rengini almış. Mazot ısındıkça eski halini tekrar alıyor” diye konuştu.

KİLİS BUZ PİSTİNE DÖNDÜ

Kilis’te, gece etkili olan kar yağışı nedeniyle araçlar dik yokuşları çıkmakta zorluk çekerken, bazı araçların kaymaları ilginç görüntüler oluşmasına neden oldu. Dün akşam saatlerinde başlayan ve Kilis genelinde etkili olan kar yağışı çileye dönüştü. Araçlar, dik yokuşları çıkmakta zorluk çekerken, bazı araçların kaydıkları görüldü. Bazı motosiklet sürücüleri, kar yağışına rağmen trafikte seyrederken motosikletlerin devrilmesi kameralara yansıdı. Kilis buz pistine dönerken, onlarca maddi hasarlı kaza meydana geldi. Kilis Belediyesi kepçe ve greyder ile yolları açarken, kepçelerin daha dik yokuşlarda kayması dikkat çekti. Kilis Belediyesi Fen İşleri ekipleri sabahın ilk saatlerine kadar tuzlama çalışması yaparken, kepçe ve greyderler ana caddelerin açık tutulması için çaba sarf etti.

DOĞU BUZ KESTİ

Kar yağışının ardından Doğu Anadolu Bölgesinde aşırı soğuklar etkili olmaya başladı. Bölgede gece en düşük hava sıcaklığı Ardahan ve Kars'ta eksi 21 derece olarak kaydedildi.
Meteoroloji Erzurum 12. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, İzlanda ve Sibirya yüksek basınç sisteminin etkisi altında bulunan bölgede gece ve sabah saatlerinde buzlanma ve don olayları bekleniyor. Gece en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında olmak üzere Ardahan ve Kars'ta 21, Ağrı'da 20, Erzincan'da 16, Erzurum'da 15, Hakkari ve Muş'ta 14, Van, Bitlis ve Iğdır'da 9 derece olarak ölçüldü.
Aşırı soğuk hava nedeniyle Erzurum merkezinde süs havuzlarının üzeri buzla kaplandı. Donan yapay şelaleler kartpostallık görüntü oluşturdu. 

ADANA BUZ KESTİ

Son 15-20 yılın en soğuk günlerini geçiren Adana'da hava sıcaklığı gece eksi 3 dereceye düşünce su birikintileri buz tuttu.
Türkiye'yi etkisi altına alan kara kış, hava sıcaklığının 45 dereceye kadar çıktığı Adana'da da etkili oldu. Son 15-20 yılın en soğuk gününü geride bırakan Adana'da hava sıcaklığı gündüz 6, gece ise eksi 3 dereceye kadar düşmesi nedeniyle DSİ'ye ait sulama kanallarında kalan su birikintileri buz tuttu.
Hava sıcaklığının Adana ortalamasının 7-8 derece altında seyretmesinden dolayı Adanalılar sabah işe giderken bir hayli zorlandı. Sabahın erken saatinde kabanını giyip işe giden bir kişi, Adana'da ilk kez böyle soğuk olduğunu, güneş enerjisi sistemlerinin patladığını belirterek, "Su buz tutmasın diye açık bırakıyoruz. Ben doğma büyüme Adanalıyım böyle bir şey görmedim. İlk kez bu kadar kalın kaban giyiyorum, pantolonumun altında da tayt giydim" dedi.
Bir başka vatandaş ise son 15 yılın en soğuk günlerini yaşadıklarını, havanın çok soğuk olduğunu böyle soğuk hiç görmediğini söyledi.
Meteoroloji 6. Bölge Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre, hava sıcaklığı bugün gece sıfır derece olurken gündüz 9 derece, pazartesi gece 2, gündüz 10 derece, salı gece 3 gündüz 12 derece olacak. Hava sıcaklığı önümüzdeki hafta içi mevsim normallerine dönecek. 

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 22:58

İLGİLİ HABERLER