Cami hocası, ''Evde kılınan namazın pek hayrı olmaz'' dedi.
''Camide kılınan namaz 27 kat daha sevaptır'' diyorlar. Doğru mu?
CEVAP: Cemaatle kılınan namaz, İslam''ın sosyal yönünü ifade eder. Ancak, ''''Cemaatle kılınan namaz, yalnız kılınan namazdan 27 kat daha sevaptır'''' şeklindeki iddia uydurmadır. Bu iddia, uydurma bir hadise dayanır. Ayrıca, manevi açıdan, topluluk içinde kılınan namazın içine riya gösterişkatılabilir. İnsanın dikkati topluluğa cemaatekayabilir ve huzuru azalabilir. Halbuki, evde yalnız kılınan namazda riya gösterişolmaz. Namazın manevi huzuru da daha fazla olur.
Dolayısıyla, yalnız namazın ihlası samimiyetive huzuru daha üstün olur, sevabı da daha fazla olur. Cemaatle kılınan namaz ise sosyal yönü olduğundan, Müslümanlar'' ın dayanışmasına yol açar, o da sevap olur. İşin doğrusu, insanın durumuna göre yalnız, durumuna göre de cemaatle kılmasıdır. Yaşlı insanlar, hastalar daha çok evinde kılmalıdır. Sizin cuma namazlarına cemaatle gitmeniz yeterlidir. Diğer namazlarınızı rahat edebileceğiniz biçimde evinizde kılınız, daha ihlaslı ve daha samimi olur, sevabı da ona göre çok olur...
Cünüpken traş olunabilir mi?
CEVAP: Olunabilir. İnsan, cünüp olunca melun varlık olmaz. İnsan cünüp iken de muhterem ve mübarek varlıktır. Sadece, o kişi için yıkanmak farz olur. Cünüp insan traş olabilir, yemek yiyebilir, çocuğa süt verebilir. Ama siz bunları yapmaz da ''''Önce banyo yapayım'''' derseniz, öyle de olur. Kısacası, burada serbestlik vardır. İnsan dilediği gibi davranabilir.
takvim
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:38