Piyasalarda cuma günü başlayan dalgalanma sadece iki günle sınırlı kaldı. Borsa ve dövizin dün yeniden toparlanma eğilimine girmesi ciddi bir kriz endişesi olmadığını ortaya koydu. AB ve zina tartışmalarını fırsat bilen faizden beslenen rantiye, yüzde 14'lere kadar gerilemiş olan reel faizlerin iki puan artartarak yüzde 16'ya çıkmasına yol açtı.
Devletin borçlanma faiz oranları geçen hafta perşembe günü itibariyle dört ay önceki yüzde 28 seviyelerinden yüzde 24'lere kadar düşmüştü. Aynı kesim, Ocak-Nisan 2004 arasında yüzde 11'e kadar düşmüş olan reel faizleri Başörtüsü ve YÖK tartışmalarını bahane ederek yüzde 17-18'lere kadar yükseltmişti.
Yıl sonuna kadar 650 trilyon
İş Bankası'nın Haftaya Bakış raporundaki araştırmaya göre, yüzde 26,6 seviyesindeki faiz oranlarının yıl sonuna kadar düşüş eğilimine girmemesi durumunda bunun hazineye maliyeti 650 trilyon lira olacak. Bazı piyasa uzmanları ise, AB ve zina tartışmalarını fırsatçılığa dönüştüren rantiyecilerin iki günlük operasyonlarının Türkiye'ye maliyetinin 1 katrilyon lirayı bulacağını belirtiliyor.
Geçen hafta yüzde 24,4 seviyelerinde seyreden faiz oranı, önceki günkü 196 gün vadeli borçlanma ihalesinde 2,5 puan artışla yüzde 26,90'a çıkması sonucu Hazine 22 trilyon lira fazladan para ödeyecek. Dünkü iki ihalede de faizlerin 26,6 seviyesinin altına düşmemesi sonucu üç ihalenin Hazine'ye fazladan toplam faturasının 100 trilyona yaklaştığı belirtiliyor. Dün yapılan 3 ayda bir değişken faizli tahvil ihalesinde dönemsel faiz yüzde 6,68 olurken, 567 gün vadeli Türk Lirası cinsinden iskontolu tahvil ihalesinde ise bileşik faiz yüzde 26,63 oldu.
Babacan ve CHP'nin talebi güven verdi
Para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ise, Hazine'nin dünkü iki ihalede 4 katrilyon 200 trilyon lira, önceki günkü ihale beraber de toplam 6 katrilyon 300 trilyon lira borçlandığını bildirdi.
Hazine'nin fazladan 100 trilyon liraya yakın para ödediğini belirten Yıldırımtürk, Devlet Bakanı Ali Babacan'ın İzmir'deki güven verici açıklaması ile CHP'nin meclisin erken toplanması yönündeki talebinin piyasalar tarafından olumlu algılandığını belirtti.
ASKON: Uluslararası sistem ülkeyi 1 katrilyon zarara uğrattı
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel başkanı Mustafa Koca tarafından yapılan açıklamada da, uluslararası sistemlerin devreye girdiği ve bir günde döviz ve faiz yükselmesi dolayısıyla ülkenin 1 katrilyon zarara girmiş olduğu belirtildi. Faizlerin yükselmesi sonucu devletin borçlanma maliyetinin attığına, dolardaki yüzde 4'lük yükseliş nedeniyle de kamu borç stokunun otomatik olarak arttığına işaret eden ASKON'nun raporunda, ''Dış Borç + iç borcun dövize endeksli kısmı (yaklaşık %18) bunların toplamının 90 milyar doları aştığını düşünecek olursak ortaya çıkan farkın hemen 1 katrilyonlar seviyesine çıktığı anlaşılıyor'' denildi.
Lehman Brothers: Hayır'ın AB'ye maliyeti daha yüksek
Lehman Brothers uzmanları Toyga Ediz ve Steve Ellis imzasıyla yayınlanan raporda, 17 Aralık 2004 zirvesinde AB liderlerinin Türkiye'ye hayır demeyecekleri belirtiliyor. Lehman Brothers ekonomistleri, AB'nin Türkiye'ye 'hayır' demesinin maliyetinin 'evet' demekten daha fazla olacağını dile getirerek, AB'nin Türkiye'ye yeni tavsiyelerde bulanabileceğini öngörüyor.
YENİ ŞAFAK
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:57