Sağlık
  • 12.2.2008 13:06

100 YAŞINA KADAR YAŞAMAK SANILANDAN DAHA KOLAY

WASHINGTON - Araştırmalarda, ömrünün sonuna doğru kalp krizi geçiren veya şeker hastalığına yakalanan kişilerin de bir yüz yıl yaşayabileceği belirtildi.
Rochester Üniversitesi'nden Dr. William Hall, "Genellikle 100 yaşına kadar yaşamanın kronik hastalıklar geçirmeyen kimselerle sınırlı olduğu düşünülür. Ancak bu hastalıkları yaşayanlar da bu yaşa erişebiliyorlar" dedi.
Archives of Internal Medicine dergisinde yayınlanan araştırmada 100 yaşına gelenlerin üçte ikisinin, yaşlanmayla alakalı önemli bir hastalık geçirmediği ifade edildi. Bununla birlikte Boston Üniversitesi araştırmacılarının 100 yaşını geçmiş 500 kadın ve 200 erkek ile yaptıkları mülakatta, incelemeye konu olan kişilerin üçte birinin 85 yaşına gelmeden önce yaşlanmayla ilgili ciddi sağlık sorunları geçirdiğini söylediği belirtildi.
Araştırmada ayrıca, 100 yaşını geçmiş erkeklerin kadınlara göre daha hareketli oldukları, erkeklerin yaklaşık dörtte üçünün kendi başına banyo yapıp, elbiselerini giyebildiği ifade edildi. Kadınlarda ise bu oranın üçte bir olduğu kaydedildi.
Bu arada araştırmada, 104 yaşındaki bayan Rosa McGee isimli eski bir ahçı ve kadın terzisinin açıklamalarına da yer verildi. Hayatı boyunca ciddi bir rahatsızlık geçirmediğini söyleyen McGee, "Hayatımda hiç ilaç kullanmadım. Sigara veya alkol içmedim. Bu tür şeylerle hiç işim olmadı" dedi.
Chicago'da kızının yanında hayatını sürdüren McGee kişisel olarak kendi bakımını yapabildiğini ve kızının yardımıyla haftada birkaç kez yürüyüş yaptığını söyledi.
McGee ayrıca büyük anne ve babasının da 100 ve 107 yaşlarında vefat ettiğini belirterek, uzun ömürlü olmasında taşıdığı genlerin de etkili olduğunu ifade etti.
Bu arada 70'li yaşlardaki erkeklerin sigara, şişmanlık, yeterli fiziksel egzersiz, diyabet ve yüksek kan basıncından uzak kalmaları durumunda, 90 yaşına erişme şansının oldukça yüksek olduğu belirtildi. Sözkonusu tüm bu faktörlere sahip erkeklerin ise 90 yaşına gelme ihtimalinin yüzde 4 olduğu belirtildi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 13:53

İLGİLİ HABERLER