Eğitim
  • 24.1.2014 14:55

17 milyon öğrenci karne aldı

Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim okullarındaki yaklaşık 17 milyon öğrenci bugün karne alarak 2 hafta sürecek yarı yıl tatiline girdi.

HAKKARİ'DE ÖĞRENCİLERİN KARNE SEVİNCİ

HAKKARİ ve ilçelerinde eğitim gören 74 bin 200 öğrenci, yarıyıl tatili nedeniyle karne heyecanı yaşadı. Karne heyecanının en çok yaşandığı 23 Nisan İlköğretim Okulu'nda okuyan minik öğrenciler, öğretmenlerinin elinden karnelerini aldı. Öğrenciler, ikinci dönem kendilerinden ayrılıp başka bir sınıfın derslerine girecek olan sınıf öğretmenleriyle tek tek vedalaştıktan sonra hatıra fotoğraf çekti.

Öğrencilerin merakla beklediği yarıyıl tatili başladı. Hakkari genelindeki anaokul, ilk, orta ve lisede öğrenim gören 74 bin 200 öğrenci, karnelerini alarak büyük bir heyacan yaşadı. Velileriyle birlikte okullara gelen öğrenciler, karnelerini aldıktan sonra öğretmenleriyle vedalaşıp hatıra fotoğrafı çektirdi. Hakkari Merkez 23 Nisan İlköğretim Okulu 2/F sınıfında okuyan öğrenciler, karnelerini sınıf öğretmeni Hurşit Ertunç'un elinden aldı. Ertunç, öğrencilerine karnelerini verdikten sonra yarıyıl tatilinde neler yapacakları konusunda bol bol nasihatlarda bulundu. İkinci dönem başka bir sınıfın derslerine gireceğini söyleyen Ertunç, daha sonra öğrencileriyle vedalaştı.

Karnelerini aldıkları için çok sevindiklerini belirten öğrenciler, ikinci dönem kendi derslerine giremeyecek olan sınıf öğretmenlerine de çok üzüldüklerini belirtti.
Behçet DALMAZ/HAKKARİ, (DHA)

ÖĞRENCİLER, KARNEDEN ÇOK HEDİYELERİ MERAK ETTİ

KAYSERİ’de okulların yarıyıl tatiline girmesi gerçekleştirilen törende bazı öğrencilerin karneden çok hediyeleri merak etmesi dikkat çekti. Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz velilere seslenerek, “Karne, değerlendirme için sadece bir araçtır. Eğer velilerimiz karneleri yargılamak için bir araç olarak kullanırlarsa yanlışa düşmüş olurlar” dedi.

Eğitim-öğretim yılının ilk yarısının sona ermesi nedeniyle Kayseri’de karne töreni Melikgazi İlçesi’nde bulunan Milli Egemenlik İlkokulu’nda gerçekleştirildi. Karne törenine, Vali Yardımcısı Erdoğan Aygenç, Melikgazi Kaymakamı Erkaya Yırık, Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da katıldı. Törende konuşan Vali Yardımcısı Erdoğan Aygenç, “Bizler bugün buraya sadece karne dağıtmaya değil, çocukluğumuzu yaşamaya da geldik. Artık biz yaşlandık, sizler yeni fidanlar olarak geleceksiniz ve ülkeyi yöneteceksiniz” diye konuştu.

ÖĞRENCİLERE OKUMA MADALYASI VERİLDİ

Birinci sınıf öğrencilerle birlikte aynı sıralara oturup, onlarla sohbet de eden protokol üyeleri daha sonra öğrencilere karnelerini ve hediye paketlerini verdi. Bu sırada bazı öğrencilerin karneleri yerine verilen hediyeleri merak edip, pakete bakmaları dikkat çekti. Hediye paketinde hikaye kitabı ve diş fırçası yer alırken öğrencilere aynı zamanda okuma-yazma öğrendikleri için bu yıl ilk kez madalya ve okuma belgeleri de verildi.

Öğrenciler karnelerini alırken veliler de dışarıda merakla çocuklarını bekledi. Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz, il genelinde 282 bin öğrencinin karne alarak, sömestir tatiline girdiğini dile getirdi.

“PEDAGOJİK BİR VAKA İLE KARŞILAŞMAK İSTEMİYORUZ”

Öğrencilerin aldığı karnelerin sadece öğrencilere verilmediğini aynı zamanda öğretmenlere, okula, aileye ve çevreye de verilen karne olduğuna dikkat çeken Yılmaz, şunları söyledi:

“Çünkü eğitim paydaşları bunlar. Bu çocukların geldikleri eğitim noktasında hepimizin katkısı ve sorumluluğu var. Bu değerlendirme için araçtır. Kesinlikle karneleri yargılamak için velilerimiz bir araç olarak için kullanırlarsa çocukların pedagojik yaklaşımı açısından yanlışa düşmüş olurlar. Biz böyle bir şey istemiyoruz. Böyle bir vaka ile karşılaşırsak eğitimci olarak ciddi anlamda üzülürüz. Bunu değerlendirme aracı, ileriye yönelik planlama aracı görmek istiyoruz. Burada iyi bir eğitim ve öğretim yılı geçirdik. Bu manzarayı sağlayan okul idareci ve 16 bin öğretmenimize de gayretlerden dolayı teşekkür ediyoruz. Bizim varlığımız ancak onların çalıştığı kadardır. Çocukların velileriyle kaliteli zaman geçirmesi içinde bu tatilde bir fırsat. Bu anlamda iyi kullanılırsa mutlu oluruz.”
KAYSERİ, (DHA)

TOKAT'TA ÖĞRENCİLER VALİYE KARNE VERDİ

TOKAT'ta karne dağıtım programına katılan Vali Mustafa Taşkesen'e öğrenciler temsili karne verdi.

Eğitim-öğretim yılının ilk döneminin sona ermesi ile birlikte Tokat genelinde 75 bin 587 öğrenci karne aldı. Cumhuriyet İlkokulu'nda düzenlenen törene katılan Vali Mustafa Taşkesen, öğrencilere karne dağıttı. Karnelerini alan öğrenciler sevinçlerini arkadaşları ve aileleri ile paylaştı. Bu arada okulun üçüncü sınıf öğrencileri Vali Taşkesen için temsili karne hazırladı. Vali Taşkesen karnenin okunmasını isteyerek bir öğrenciyi yanına çağırdı. Karnede Vali Taşkesen'e, 'Okullara gelmesinden', 'kitap okutması', 'temizliği sevmesi', 'devamsızlık yapmaması', 'çocukları koruması', 'çalışma azmi', 'iyi kalpli olması', 'kar tatili yapması'ndan 5 notu verildi. Vali Taşkesen kendisi verilen, 'kar tatili yapması' notuna gülerek karşılık verdi.

"BENDEN TATİK BEKLEMEYİN"

İlk defa böyle bir karne aldığını söyleyen Vali Taşkesen, daha sonra kendisine verilen notları değerlendirdi. 'Kar tatili' nedeniyle kendisine verilen notu değerlendiren Vali Taşkesen, "Çocuklar bir kez daha söyleyeyim. Bizim tatilden çok çalışmaya ihtiyacımız var. Memleketin çok gelişmesi için, daha refah, daha gelişmiş olmak için çok çalışmak lazım. Onun için küçük bir kar yağışından benden tatil beklemeyin. Geçen gün bir kez yaptık ama tatil sizin için iyi bir şey değil" dedi.

Vali Taşkesen, daha sonra öğrencilere tatil dönemini yi bir şekilde geçirmeleri önerisinde bulundu.
Mustafa TURAPOĞLU/TOKAT, (DHA)

KARNE SEVİNCİNİ POLİS ABLALARIYLA PAYLAŞTILAR

ANTALYA Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekipleri, öğrencilerin karne sevincini paylaştı.

'Güvenli Okullar' projesi kapsamında eğitim ve öğretim dönemi içerisinde okullara sıklıkla ziyaretlerde bulunan, polis ve vatandaş ilişkilerini öğrencilere aşılayan Okul Polisleri, bu özel günde de öğrencileri yalnız bırakmadı. Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler karne sevincine ortak olurken, başarılı öğrencileri tebrik edip, zayıf notu olanları teselli etti.

Velileri ödül ve ceza konusunda aşırıya kaçmamaları için uyaran Okul Polisleri, okul çevresinde alınan güvenlik tedbirleri ve duyarlılık konusunda bilgiler verdi.
Akif ARICI/ANTALYA, (DHA)

ADIYAMAN VALİSİ DEMİRTAŞ, ÖĞRENCİLERE KARNE DAĞITTI


ADIYAMAN Valisi Mahmut Demirtaş, düzenlenen törenle öğrencilere karnelerini dağıttı.

Namık Kemal İlkokulu'nda düzenlenen karne dağıtım törenine Vali Mahmut Demirtaş, Vali Yardımcısı Murat Süzen ve Milli Eğitim Müdürü Seyfi Özkan katıldı. Vali Demirtaş ve Süzen ile Özkan, öğrencilere karnelerini dağıtıp, okuma kitabı hediye etti. Öğrencilere seslenen Vali Demirtaş, "Ülkemizi medeniyetler seviyesine götürecek olan sizlersiniz. Bizler bu bayrakları size devredeceğiz. Siz de bu bayrakları teslim alırken kendinizi iyi donatmanız, çok okumanız, kendinizi geliştirmeniz lazım. Her şeyden önce de erdemli insanlar olmamız lazım" dedi. Mahir ALAN/ADIYAMAN, (DHA)

OYUN HAVALI KARNE TÖRENİ

EDİRNE Valisi Hasan Duruer, Ticaret ve Sanayi Odası İlkokulu'nda öğrencilere karnelerini dağıttı. Roman çocukların okula devamlılığını sağlamak için müzik atölyesinin kurulduğu Fevzipaşa İlköğretim Okulu’nda ise karne sevincini çocuklar aileleriyle birlikte oyun havaları eşliğinde dans ederek yaşadı.

2013- 2014 eğitim- öğretim yılının 1’inci dönemin sona ermesi nedeniyle Ticaret ve Sanayi Odası İlkokulu’nda düzenlenen karne dağıtım törenine Edirne Valisi Hasan Duruer katıldı. Okul bahçesinde Edirne Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan ve okul öğretmenleri tarafından karşılanan Vali Duruer, daha sonra bir sınıfa çıkarak öğrencilerle sohbet etti. Okumayı yeni öğrenen sınıfta öğrencilerin karnelerini dağıtan Vali Duruer, "Edirne’de 292 okulda yaklaşık 57 bin öğrenci eğitim öğretime devam ediyor. Bugün öğrencilerimize karnelerini dağıttı. Eğitimdeki temel amacımız öğrencilerimizi iyi yetiştirmek ve hayata hazırlamaktır. Eğer çocuklarımızı iyi yetiştirebilirsek, geleceğe güvenli bakmayı sağlamış oluruz. Çocuklarımızı ne kadar iyi yetiştirebilirsek gelecek bizimdir diye değerlendiriyorum" dedi.

AYAKKABI VE MONTUNU ELİNDEN BIRAKMADI

Diğer bir karne dağıtım töreni de Kıyık semtinde çoğunluğu Roman çocukların öğrenim gördüğü ve okula devamsızlık yapmamaları için Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği desteğiyle müzik atölyesi kurulan Fevzipaşa İlköğretim Okulu’nda yapıldı. Buradaki karne dağıtım törenine Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıf Müdürü Hicran Bali, Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı ile öğrenci aileleri katıldı.

Karne dağıtımından önce protokol üyeleri tarafından ana sınıfındaki öğrencilere Birleşmiş Markalar Derneği tarafından gönderilen kıyafet ve ayakkabılar hediye olarak dağıtıldı. Ana sınıfında okuyan dezavantajı çocuklardan 5 yaşındaki Nergis Ers, hediye poşetinden çıkardığı mor renkli bot ve montu görünce çok sevindi. Uzun süre elinden bırakmadığı ayakkabılarını annesiyle birlikte poşete koyan Ers, karnesi alarak okuldan ayrıldı.

OYUN HAVASI

Roman çocukları için kurulan müzik atölyesinde 22 öğrenci, haftada 4 gün derslerin ardından atölyede müzik öğretmeni eşliğinde davul, darbuka, bağlama, klarnet ve keman dersleriyle nota bilgisi alıyor. Karne dağıtım töreninde okul bahçesinde mini bir konser veren müzisyen öğrencilerin çaldığı oyun havasında, karnelerini alan öğrenciler aileleriyle birlikte Roman dansları eşliğinde karne sevincini yaşadı.
Engin ÖZMEN/EDİRNE, (DHA)

KARNELERİ VALİ TOPRAK DAĞITTI

İzmir Valisi Mustafa Toprak, eğitim öğretim yılının birinci dönem sonu karneleri kendi elleriyle dağıttı. Önce Eşrefpaşa Anadolu Lisesi, sonra Necip Fazıl Kısakürek İlkokulu’nda öğrencilere karneleri veren Toprak, öğrencilere iyi tatiller dilerken, okumanın tek yol olduğunun altını çizdi.

2013-2014 yılının eğitim ve öğretim yılının ilk yarı yılı karne dağıtımı ile son buldu. İzmir Valisi Mustafa Toprak ve İzmir Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı ve yetkililer Eşrefpaşa Anadolu Lisesi ve Necip Fazıl Kısakürek İlkokulu’nda karne dağıttı. Lise son sınıf ve ilkokul birinci sınıf öğrencileriyle bir araya gelen Toprak, öğrencilere yarı yıl tatilinde eksiklerini tamamlamaları ve dinlenmeleri yönünde tavsiyelerde bulunarak, öğrencilere kitap armağan etti.

BİN 650 DERSLİĞİN PARASI HAZIR

İzmir'de ilk dönemin sorunsuz ve eksiksiz olarak tamamlandığını söyleyen Vali Toprak, “İzmir'de okullarımızın fiziki şartları iyileşti ve okullarımız gelişti. Okullarımızın deprem güçlendirmeleri yapılıyor. Ancak bazı ilçelerimizde sınıf mevcudunun 50'ye ulaştığı okullar da var. Yeni dersliklerle bu durum da ortadan kalkacak. Şu an için bin 650 dersliğin parası hazır. 550'ye yakını yapılıyor, yaklaşık 650 tanesi de ihaleye çıkacak. Yaklaşık 400 tanesinin de yer sorunu var, bunu da çözeceğiz. Öğretmen eksikliği olan okulumuz ve dersleriboş geçen öğrencimiz yok. Ama tabi ki, “yeter, tamamdır' diyecek noktada değiliz. Çalışmalar sürüyor. İzmir'de eğitim yönünden bir sıkıntı yok” dedi.

ÇOCUKLARINIZI KIRMAYIN

Yarı yıl tatili öncesi ailelere de tavsiyelerde bulunan Vali Toprak, “Aileler çocuklarını karne notlarına göre yargılamamalı. Başarı için aile ve ev ortamı da önemli. Aileler karnesi iyi olmayan çocukları kırıp, sinirlenmeden, sorunun nasıl çözüleceğine odaklanmalıdır” dedi.
Eray ARPAŞİN/ İZMİR (DHA)

ÖĞRENCİLERİN KARNE SEVİNCİ

ANTALYA'da 417 bin 845 öğrenci karne sevinci yaşadı. Öğrenci ve öğretmenler 10 Şubat'ta sona erecek sömestr tatiline başladı.

Antalya'da 2013-2014 eğitim öğretim yılının ilk döneminin sona ermesi dolayısıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Muratpaşa İlçesi'ndeki Mustafa Asım Cula İlkokulu-Ortaokulu'nda karne töreni düzenlendi. Vali Yardımcısı Turan Eren, Muratpaşa Kaymakamı Cevdet Can, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdem Kaya, anasınıfı ile beşinci sınıf öğrencilerine karnelerini verdi. Karne alan öğrencilere yarıyıl tatilini boş geçirmemeleri için kitap hediye edildi.

EĞİTİM CUMHURİYETİN TEMEL AMACI

Törenden sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Vali Yardımcısı Turan Eren, eğitim öğretimin Cumhuriyet tarihinin en önemli projesi ve hedefi olduğunu belirtirken, eğitilmiş toplum yaratma düşüncesinin cumhuriyetin temel amaçlarının başında yer aldığını ifade etti. 1923'te Türkiye nüfusunun yüzde 90'ının okur yazar olmadığını aktaran Turan Eren, "Bugün gelinen seviye son derece memnuniyet verici. Yeterli mi, tabi ki değil. Çok daha fazla eğitilmiş, bilgili, üretken, yaratıcı insan yaratmak eğitimimizin temel hedefi" dedi.

ZAYIF NOT ÇOCUKTAN ÜSTÜN DEĞİL

İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay ise yaklaşık 25 bin öğretmen ve 417 binden fazla öğrencinin yarıyıl tatiline çıkacağını kaydederek, velilere ve öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu:

"Velilerimiz mutlaka bu tatili çocuklarıyla dolu dolu geçirsin. Çünkü çocukların anne babalara ihtiyacı var. Antalya genelde ailenin tamamen çalıştığı bir kent olduğu için çocuklara yeterli zaman ayrılmadığı duyumlarını alıyorum, bu onlar için bir fırsat. Çocuklar kitap okuyacak, sportif faaliyetlerle uğraşacak. Karnesinde zayıf notlar olabilir. Ama çocuktan üstün değildir o zayıf notlar. O çocuğun kişiliği, onun insan olması karneden daha üstün. Biz onları özenle yetiştiriyoruz ve 15 gün ailelere emanet olarak gönderiyoruz. 15 gün sonra bu emanetlerimizi alıp yine bu sıralarda eğitim vermek istiyoruz."

10 ŞUBAT'TA DERS BAŞI YAPACAKLAR

417 bin 845 öğrencinin karne almasıyla birlikte, 10 Şubat'ta sona erecek yarıyıl tatili de başlamış oldu. Tatilin ardından öğrencilerle birlikte 1447 okulda görev yapan 24 bin 747 öğretmen ders başı yapacak.
Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)

GAZİANTEP'TE VELİLER ÖĞRENCİLERLE BİRLİKTE KARNE ALDI

GAZİANTEP'te, 2013-2014 eğitim-öğretim yılı yarıyıl karne dağıtım töreninde velilere de karne dağıtıldı. Gaziantep Valisi Erdal Ata, Türkiye'de ilk defa velilere de karne dağıtıldığını belirterek, "Çocukları ebeveynlerine karne verecek, böylelikle ailelerde eksiklerini görmüş olacaklar" dedi.

Karne dağıtım töreni merkez Şehitkamil ilçesi Mahmut Hümayun Özhelvacı Ortaokulu'nda düzenlendi. Törene; Gaziantep Valisi Erdal Ata, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Mürsel Köse ile kurum müdürleri ve veliler katıldı. Öğrencilerden oluşan grubun konseriyle başlayan karne dağıtım töreninde, halk oyunları gösterisi ve öğrencilerin düzenlediği tekvando gösterisi sergilendi. Daha sonra sınıf birincilerine Vali Ata tarafından başarıları nedeniyle hediyeleri verildi.

Sınıflara gezerek öğrencilere karnelerini dağıtan Vali Ata, bu yıl ilk defa Gaziantep'te yapılan 'Veli Karnesi' uygulamasını anlattı. Velilere verilmek için hazırlanan karnelere notların öğrenciler tarafından yazıldığını söyleyen Vali Ata, "Anne ve babalar çocuklarının okuldaki başarılarını bizim verdiğimiz karnelere göre ölçüyorlar. Anne ve babalar da çocuklarına olan tutum ve davranışlarını, ilgisini, alakasını da çocukların kendi gözüyle değerlendirip, hiç değilse eksik ve noksanları varsa bu karne sayesinde onların dikkatini çekmek istiyoruz" diye konuştu.

Karnelerini alan öğrenciler daha sonra anne ve babalarının ellerini öperek onlar için hazırladıkları karneleri verdi. Heyecanlı olduklarını söyleyen veliler ise uygulamadan memnun olduklarını ifade etti.
Eyyüp BURUN/GAZİANTEP, (DHA)

KAHRAMANMARAŞ7TA 4 BİN SURİYELİ'NİN KARNE SEVİNCİ

ÜLKELERİNDEKİ iç karışıklıktan kaçarak Kahramanmaraş'taki çadır kente sığınan ve burada eğitim gören 4 bin 200 Suriyeli öğrenci, karnelerini Vali Şükrü Kocatepe'den aldı. Vali Kocatepe, kendisini Türkçe şarkılarla karşılayan Suriyeli öğrencilere Elifba ve çeşitli hediyeler dağıttı.

Kahramanmaraş'ta 15 bini aşkın Suriyeli'nin barındığı çadır kentte bu sabah karne töreni düzenlendi. Törene; Vali Şükrü Kocatepe, Dulkadiroğlu Kaymakamı Metin Maytalman ve Milli Eğitim Müdürü Mesut Alkan katıldı. Vali Kocatepe, beraberindekiler ile birlikte kendisini Türkçe 'Hoşgeldiniz' diyerek karşılayan ve 2013-14 eğitim ve öğretim yılının ilk yarısını tamamlayan Suriyeli 4 bin 200 öğrencinin karnesini dağıttı. Vali Kocatepe, karnelerini verdiği öğrencilere Elifba ve çeşitli hediyeler dağıttı.

Vali Şükrü Kocatepe, çadır kentteki 4 bin 200 öğrenciye 115 Suriyeli öğretmen tarafından ülkelerindeki müfredata göre eğitim ve öğretim verildiğini belirterek, şöyle dedi:

"Çadır kentte 15 bin olmak üzere kentimizde 35 bini aşkın Suriyeli misafir ediyoruz. Çadır kentteki okulumuz 2012 yılında faaliyete geçti. O zaman bin 200 öğrenciyle eğitim faaliyetlerine başlamıştık. Daha sonra bu 2 bin 300’e çıktı. Bu sene de 4 bin 200 öğrencimiz var. Okulumuz ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde hizmet veriyor. 115 öğretmenimiz var, hepsi Suriye vatandaşı. Onlar ülkelerindeki eğitim müfredatlarına göre bu okullarda eğitim veriyor. Karnelerini dağıttık. 10 Şubat’ta ikinci yarıyıl eğitim ve öğretimine başlayacaklar. Bizim eğitim öğretim takvimimize uyarak diplomalarını alacaklar, diğerleri de karnelerini alarak yaz tatiline girecek. Ayrıca Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'müzün yetişkinlere yönelik trikotaj, biçki, dikiş, nakış ve el sanatlarıyla ilgili kursları var. Hanımlar orada el becerilerini geliştirerek ekonomik kazanç sağlıyorlar. Dileğimiz Suriye’deki problemin bir an önce çözülmesi."

Karnelerini Vali Kocatepe ve beraberindekilerden alan Suriyeli öğrenciler öğretmenleri tarafından öğrendikleri Türkçe şarkıları söyledi.
Mücahit YOLCU/KAHRAMANMARAŞ, (DHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:13

İLGİLİ HABERLER