Eğitim
  • 1.6.2007 10:41

3 KIZ NAMAZ KILDI, MEDYA KIYAMETİ KOPARDI!..

HABERVİTRİNİ/ÖZEL

İki gündür konuyu manşete taşıyan Hürriyet, Milliyet ve Vatan Gazetesi gazetesi bugünde yayınlarını sürdürdü.

İşte o gazetelerin konuyla ilgili haberleri.... 

HÜRRİYET'İN HABERİ!..

Memlekette din özgürlüğü var

 
Savcılık Bağcılar Lisesi müdür yardımcısı ve sorumlu öğretmenler hakkında soruşturma başlattı

İSTANBUL Bağcılar Lisesi’nde, "gizli mescit" kurularak öğrencilere namaz kıldırıldığı iddialarıyla ilgili, Bağcılar Cumhuriyet Savcılığı, lise müdürü, müdür yardımcısı ve sorumlu öğretmenler hakkında soruşturma başlattı. İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ata Özer ise "Yanlış bir uygulama değil. Bu ülkede din ve vicdan özgürlüğü var" diyerek uygulamayı savundu.

Özer, olayla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Bir odaya toplu olarak gitmişler. Basında yer alan görüntüler de var. Bunu ben de seyrettim. Bu ülkede din ve vicdan özgürlüğü var. İbadet yapacak olan kişi ibadetini yapar, ama ibadet yapılan yer temiz olmalıdır. Yanlış bir uygulama değil, ama artık o araştırma neticesinde ortaya çıkar. İddia edilen hususların doğru olup olmadığını müfettişler kanalıyla incelemeye aldık."

Basında yer alan haberleri ihbar kabul eden Bağcılar Basın Savcısı Ali Çakır ise sorumlu kişiler hakkında 430 sayılı Tevhidi Tedrisat, 677 sayılı Tekke ve Zaviyeler Kanunu’na muhalefet ve TCK’nın 257/1 maddesinde yer alan Memuriyet Görevini Kötüye Kullanmak suçlarından soruşturma açıldığını belirtti. Tevhidi Tedrisat Kanunu, Milli Eğitim Bakanlığı eğitim müfredatı dışında herhangi bir özel dini eğitim yapılamayacağını öngörüyor. Tekke ve Zayiyeler ile ilgili kanun ise tekke ve tarikat adı altında dini örgütlenmeyi yasaklıyor.

BİRÇOK OKULDA VAR

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaattin Dinçer de olayın ilk olmadığını, Türkiye genelinde pek çok okulda mescit bulunduğunu iddia etti. CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı da konuyla ilgili, TBMM Başkanlığı’na Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in cevaplaması isteğiyle bir soru önergesi sundu.

Akşam ’ne anlama geliyor’ açıklaması

İSTANBUL İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer imzasıyla, Milli Eğitim Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Bölümü’nden akşam saatlerinde yapılan açıklamada ise şöyle denildi: "...Ata Özer Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamasında, ’bu ülkede din ve vicdan özgürlüğü var, ibadet yapacak olan kişi temiz olan her yerde ibadetini yapar ama bu okul olmamalı’ anlamında kullanmıştır."

MİLLİYET'İN HABERİ

Kızımı artık başka okula göndereceğim

Bağcılar Lisesi'nde toplu olarak namaz kılındığını ortaya çıkaran aile, hukuk mücadelesi başlatacak. Kızını artık o okula göndermeyeceğini söyleyen baba, "Kızım bana hak verdi, programdan sonra örtünmüyor. Ona da bir psikologdan yardım almayı düşünüyorum" diyor

 

Gülay Fırat




Bağcılar Lisesi'nde öğrenim gören 16 yaşındaki kızlarının fikir ve davranışlarındaki ani değişiklikler üzerine araştırma yaparak, okulun bodrumunda toplu namaz kılınan bir mescit oluşturulduğunu kamerayla tespit eden aile, şimdi de hukuk mücadelesi başlatıyor. Savcılığa suç duyurusunda bulunacağını ve Milli Eğitim Bakanlığı'na okul yönetimini şikâyet edeceğini belirten baba İ.K., "Bugünden itibaren kızımı o okula göndermeyeceğim, başka bir okula naklini yaptıracağım. Kızıma da bir psikologdan yardım almayı düşünüyorum" dedi.

Baba, Milliyet'e anlattı

Bağcılar Lisesi'nde 2. sınıfta okuyan kızlarında son 6 ayda değişiklik fark eden aile, çocuklarının eski din öğretmeninin etkisinde kalarak, öğrenim gördüğü lisenin bodrum katındaki bir odada arkadaşlarıyla toplu olarak namaz kıldığını ortaya çıkardı.
Görüntüleri Haber Özel programına ileten baba İ.K., yaşadıklarını Milliyet'e anlattı. Kızının ilkokuldan itibaren son derece başarılı bir öğrenci olduğunu belirten İ.K., şöyle konuştu:
"Bir anda tavırları değişti. Eskiden dünya klasiklerini okurken, birden sadece din kitaplarını okumaya, ilahiler dinlemeye başladı. En son da tesettüre girmek istediğini söyledi. Önceden askeri okula gitmek isteyen kızım daha sonra ilahiyat fakültesine gideceğini söyledi. Son olarak da evlenip okulu bırakacağını anlattı. Mayısta annesine okulda namaz kıldıklarından bahsetmiş."
Eşiyle oturup konuştuklarını anlatan İ.K., "Ben kız çocuğu oldukları için rahat hareket edemem diye eşimi gönderdim. Elimizde delil olması gerektiğini de düşünerek küçük bir kamera hazırladık. Eşim 14 - 15 Mayıs tarihlerinde iki kez okula girip çekimler yaptı. Eşim okulda yaptığı araştırmada okulun alt katının mescit haline getirildiğini, bir bölümünde kızımın ve arkadaşlarının toplu namaza durduklarını görüntüledi" dedi.

Aileler önlemini alsın

Arkadaş gibi oldukları kızının tavırlarındaki değişikliğin sözlerine de yansıdığını kaydeden İ.K. şöyle devam etti: "Bana, 'Baba sen niye namaz kılmıyorsun?' diyordu. Annesine de 'Kapanmalısın, yoksa cehennemde yanarsın' demiş. Dahası Çağlayan mitingini televizyondan izlerken çocuk bana, 'Baba sen nasıl bunu izleyebiliyorsun?' dedi. Bu düzeye gelmiş çocuğum. Atatürk ilkelerine bağlı olmasını isterdim, öyle bir eğitim almış ki, gittikçe dini duygularını öne çıkarmışlar. Ben bu oluşumdan rahatsızlık duyarım. Bir veli olarak üzerime düşen görevi yapmaya çalıştım. İsterim ki tüm veliler üzerine düşeni yapsınlar, yarın öbür gün çocukları ellerinden kaybolmasın."
Görüntülerin televizyonda yayımlanmasından önce kızına bilgi verdiğini söyleyen baba İ.K., "Ben baskıcı bir baba değilim. Program yayımlanmadan önce kızıma durumu anlattım, 'otur, izle' dedim. Şaşırdı çok, 'Nasıl böyle bir şey yaptınız' dedi, ama izledikten sonra 'Baba keşke daha önce paylaşsaydım yaşadıklarımı' dedi. Evin içinde de örtünüyordu, program yayımlandığından beri artık örtünmüyor."
K., İslami basının sürekli kendisini arayıp, "Komünist misin, Alevi mi, Sünni misin, CHP adayı mısınız?' gibi sorular sorduğunu iddia ederek, "Afişe edilmekten endişe ediliyoruz, yoksa taşınmak zorunda kalacağız" dedi. 




Lisede toplu namaz Meclis'te

ANKARA Milliyet

İstanbul Bağcılar Lisesi'nde öğrencilere toplu namaz kıldırıldığının ortaya çıkması üzerine CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı, konuyu TBMM gündemine taşıyarak, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Milli Eğitim Bakanlığı, konuyla ilgili iddialara ilişkin inceleme ve soruşturma başlattı. MEB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan yazılı açıklamada, konuya ilişkin olarak İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gerekli talimatın verildiği kaydedildi.




Milli Eğitim Müdürü'nden iki farklı açıklama

AA

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, toplu namaz kılınmasıyla ilgili olarak dün Anadolu Ajansı'na (AA) iki farklı açıklamada bulundu.
Özer, AA'nın 15.29'da servise koyduğu açıklamasında, "Din ve vicdan özgürlüğü var. İbadet yapacak olan ibadetini yapar, ama ibadet yapılan yer temiz olmalı. Yanlış bir uygulama değil, ama o araştırma neticesinde çıkar" dedi. Özer, AA tarafından saat 18.24'te servise konulan ikinci açıklamasında ise ilk açıklamasındaki bazı ifadelere açıklık getirdi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Bölümü'nden Ata Özer imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, "30 Mayıs Çarşamba günü Show TV Haber Özel'de, 31 Mayıs Perşembe günü ulusal yazılı basında yayımlanan, Bağcılar Lisesi'nde öğrencilere namaz kıldırılması ile ilgili haber üzerine Milli Eğitim Müdürü Ata Özer AA'ya yaptığı açıklamasında, 'Bu ülkede din ve vicdan özgürlüğü var, ibadet yapacak olan kişi temiz olan her yerde ibadetini yapar, ama bu okul olmamalı' anlamında kullanmıştır" denildi.

VATAN'IN HABERİ....

Öğrenciler: Ders aralarında okuldan ayrılmamıza izin verilmediği için öğle namazını bodrumda kılıyoruz

Bodrum katında namaz kılındığı ortaya çıkan İstanbul’daki Bağcılar Lisesi’nin öğrencileri VATAN’a konuştu: Ders aralarında okuldan ayrılmamıza izin verilmediği için öğle namazını bodrumda kılıyoruz

İstanbul’da Bağcılar Lisesi’nin bodrum katında mescide çevrilen bir odada namaz kılan öğrenci görüntülerine ilişkin haberler kamuoyunda büyük yankı uyandırırken; Milli Eğitim Bakanlığı okuldaki mescitle ilgili soruşturma başlattı. Okul yöneticileri bodrum katta mescit olduğuna dair iddiaları yalanlarken, öğrencilerin ve velilerin anlattıkları, okulda yıllardır namaz kılındığını ortaya çıkardı. Okul önünde görüştüğümüz öğrenci ve velilerin geneli “Müslüman bir ülkede yaşıyorsak okullarda da mescitlerin olması normaldir. Bunda abartacak bir durum yok, medya konuyu neden bu kadar olay haline getirdi” diyerek düşüncelerini dile getirdi.

Bahçede Cuma namazı kılarız

Okulun öğrencilerinden M.B ve M., mescitle ilgili şunları söyledi: “4 yıldır bu okulda okuyoruz. Biz geldiğimizden bu yana mescit var. Ders aralarında okuldan ayrılmamıza izin verilmediği için özellikle öğle namazını burada kaza ediyoruz. Bunun neresi sakıncalı anlamadık. İcap ederse okulun bahçesinde Cuma namazı kılarız, yeterli cemaatimiz var, bizi kim engelleyecek? ”

Telkinle karşılaşmadık

Yeni mezunlardan Ü.A. ise okulda bir mescit olduğunu doğrulayarak şöyle konuştu: “Kimse kimseye zorla namaz kıldırmıyor. Namaz kılmak isteyenler mescitte namazlarını kılıyorlar. Bunun kime zararı var? Okul yöneticilerinden ’Namaz kılın’ diye bir telkinle karşılaşmadık.” 8. sınıf öğrencisi M.O. ise “Ben okulda hiç namaz kılmadım. Arkadaşlarımdan da namaz kılan yok, bando odası ve kızların soyunma odası olarak kullanılan yerlerde daha önce yere serilmiş seccadeler görmüştüm ama orada kimseyi namaz kılarken görmedim” dedi.

Ağabeyim de kıldı, ben de

Geçen yıl mezun olan C.Ç. de okulda mescit bulunduğunu söyledi: “Benden önce okuyan ağabeylerimden bildiğime göre çok uzun zamandır bu okulda mescit var. 4 yıl önce de ben geldim ve mezun oldum. Bu kadar zamandır bu mescidin kimseye bir zararı yoktu da seçim arifesinde mi akıllarına geldi. Olayın hem okul yöneticilerine hem de okulumuza karşı düzenlenmiş bir komplo olduğunu düşünüyorum.”
Velilerden Hakkı Aktan ise “Hepimiz Müslümanız, olayı bu kadar büyütmenin alemi yoktu. Müslüman bir ülkede okulda bir mescidin olması kadar normal bir şey yok. Mescidin bir ihtiyaç olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Mescidin sakıncası yok

Üç çocuğunun da Bağcılar Lisesi’nden mezun olduğunu söyleyen Ramazan Koçyiğit ise okulda mescit bulunmasından memnun olduklarını söyledi: “Uzun yıllardır Bağcılar’da yaşıyorum ne benim, ne de tanıdığım diğer velilerin okulda mescit olmasından dolayı bir sıkıntısı yok. Çocuklar dersleri bırakıp namaz kılmaya gitmiyorlar ki, sadece ders aralarında vakitleri müsaitse namazlarını kaza etmek için kullanılan bir mescit. Öğrencilerimizden yöneticileri ve öğretmenleri hakkında bir ısrar bir zorlama da duymadık. Bu durumdan neden rahatsız olunduğunu anlamış değilim.”

Burasını haberlerden öğrendim bana komplo kurdular

BaĞcIlar Lisesi Müdürü Asker Yavuz ise böyle bir yerin varlığını haberlerden öğrendiğini belirterek şöyle konuştu: “Bu benim şahsıma mı bir komplo ya da okul adına yapılmış bir komplo mu bilemiyorum. Yapanların da neden böyle bir şey yaptığını bilemiyorum. Görüntüleri çeken veli neden bunu yaptı anlamış değilim. Buradaki 2000 öğrenciye ya da çevre esnafa sorabilirsiniz, biz çocuklara hiçbir şekilde baskı uygulamayız. 41 yıl boyunca bu devlete hizmet eden ve emekliliği gelen biri bunu yapabilir mi? Bu risktir, bunu yapması imkansızdır. Görüntülerin ortaya çıkmasından sonra okul teftiş akınına uğradı. Soruşturma için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden yetkililer ile Kaymakam Bey geldi. Soruşturma devam ediyor. Gerçek ortaya çıkacak. Bizler savunmasız müdafasız insanlarız”.

Milli Eğitim Müdürü: Bu
ülkede inanç özgürlüğü var


İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, önceki gün VATAN’a olayı değerlendirirken “Okul ibadet yeri değildir, okul eğitim yeridir. Okullarda mescit açılması, bir odada öğrencinin namaz kılması kesinlikle yasaktır. İdari soruşturma gerektirir” demişti. Özer dün Anadolu Ajansı’na verdiği özel demecinde ise aynen şunları söyledi: “Okulda bir mescit yok. Böyle bir talep de yok. Bir odaya toplu olarak gitmişler. Din ve vicdan özgürlüğüyle ilgili bir durum. Şu anda iddia edilen hususları inceletiyoruz. Basında yer alan görüntüler de var. Bunu ben de seyrettim. Gerçekleri araştırmak için inceleme yapmak lazım. Ortaya atılan iddialar doğru mu, değil mi diye. Müfettişler şu anda okulda. Onlara benim seyrettiğim CD’yi de verdim. Bu CD’ye göre icraat yapacaklar. Bu ülkede din ve vicdan özgürlüğü var. İbadet yapacak olan kişi ibadetini yapar, ama ibadet yapılan yer temiz olmalıdır. Yanlış bir uygulama değil, ama artık o araştırma neticesinde ortaya çıkar.”

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 18:33

İLGİLİ HABERLER