Gündem
  • 5.10.2005 00:03

'33 ÜLKE BU FİLM İLE KUZEY KIBRIS GİBİ BİR YER OLDUĞUNU GÖRECEK...'

LEFKOŞA - 'Palto'nun KKTC'yi dünyaya tanıtacak bir proje olduğunu belirten Ataman, "KKTC Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere Kuzey Kıbrıs'tan bütün kurumlar 'Palto'nun çekilmesi için yoğun bir çaba içinde" dedi.

Ataman Radikal'e 'Palto' hakkında konuştu:

MİT'le sorun yok: Bizler MİT olayını TC Dışişleri Bakanlığı'na sorduk. Kıbrıs ile ilgili mercilerle konuştuk. MİT tekzip yayımladı, böyle bir şey olmadığı için. Eğer MİT bir filme karşı çıkacak olsaydı, ben filmin yönetmeniyim, önce benimle diyaloğa geçerlerdi.

33 ülkede gösterilecek: Kuzey Kıbrıs'a hem ekonomik olarak, hem de kültürel olarak ileride yararlı olacak bir film 'Palto'. Gösterime gireceği 33 ülke Kuzey Kıbrıs gibi bir yer olduğunu görecek. Film Kıbrıs Türk halkının dünyaya barış mesajını vermeyi amaçlıyor. Dünya 'Palto' ile birlikte Kıbrıslı Türklerin barışçı yönünü görecek.

Gerçek anlamda uluslararası: Türkiye'nin ilk defa gerçek anlamda uluslararası projesi bu film. Daha önce uluslararası proje diye lanse edilenler oldu. Fakat kitabına uygun olarak ilk defa bir film yapılıyor. İngiltere, Almanya-Türkiye ortaklığı.

KKTC'de çekilecek: Rum tarafında çekilecek söylentileri var. Bu film Kuzey Kıbrıs'ta çekilecek. Güney Kıbrıs'ta şöyle bir olgu var; bir işin içinde Türkler varsa, çalışanların üzerine belirli bir baskı uygulaması oluyor. O nedenle 'Rumlarla bir ilişki kurulabilir mi?', aklıma getiremiyorum. Bu film, Kuzey Kıbrıs'ta Lefke'de çekilecek, yerleri de hazır.

'Palto' filmi, üç Kıbrıslı Türk'ün 1974 sonrası Kuzey Kıbrıs'ta bir Rum evine yerleşmesini konu alıyor. Filmin merkezinde Türk anne (Zuhal Olcay), babaanne (Ayşen Gruda) ve bir de çocuk olacak. Rum'un evine yerleşen Türk aile, bahçelerinde buldukları Rum'un oğlunun cesedini bahçeye gömüyor. Türk ailenin çocuğuna, annesi tarafından evde Rumlardan kalma bir palto giydiriliyor. Daha sonra ev sahibinin kızı (Rum kız) kendi evlerine geliyor ve kardeşini arıyor.

Kültür Bakanlığı Sinema Destekleme Kurulu üyelerinden Uğur Kutay ve Güler Ökten, yaptıkları açıklamada MİT'in 'Palto'nun desteklenmemesi yönünde kurula baskı yaptığını söylemişti. MİT ise 'Palto'yla ilgili kurula herhangi bir baskının yapılmadığını açıklamıştı.

/Sefa Karahasan - Radikal

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:58

İLGİLİ HABERLER