Eğitim
  • 30.4.2010 14:09

900 BİN ADAY ÜNİVERSİTEYE GİRECEK

ANKARA - Yarımağan, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarına ilişkin bilgi verdiği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
''Bu sene ilk kez uygulanan bu sınav sonuçları geçen seneki sınavlara göre daha mı iyi?'' sorusu üzerine, bu konuyu ayrıntılı değerlendirmediğini belirten Yarımağan, şunları söyledi:
''Ancak ilk değerlendirme şunu gösteriyor, bu yıl sınava başvuran aday sayısı geçen yıla göre daha fazla. Bu fazlalığın içinde meslek liselilerinin oranı biraz daha fazla. Yani önceki yıllarda mezun olup meslek liselerinden bu sene sınava giren bir kitle var. Meslek liselerinin başarı düzeyinin düşük olmasında bu kitlenin etkili olduğunu tahmin ediyorum.''
ÖSYS'deki sınavların bir sıralama sınavı olduğunu belirten Yarımağan, bu sıralama sınavının sınıf geçme sınavı olmadığını, esas değerlendirmenin Lisans Yerleştirme Sınavı'nda(LYS) yapılacağını söyledi.

-''MEVCUT SALONLAR''-

Bir gazetecinin ''Sınav merkezlerinin artırılıp artırılmayacağına'' ilişkin sorusu üzerine Yarımağan, sınav merkezlerinin belirlenmesinin oldukça uzun bir çalışma gerektiren işlem olduğunu ifade etti. Yarımağan, ''Yeni bir sınav merkezi eklenmesi, o sınav merkezindeki tüm salonların bilgilerinin bilgisayara aktarılması, bunu yıl başlarında yapıyoruz. Dolayısıyla bu yıl kullanacağımız salonlar elimizdeki mevcut salonlardır'' dedi.
''İkinci sınavda sıkıntı olacağını düşünmüyoruz'' diyen Yarımağan, ikinci sınavda sınava girecek aday sayısının fen bilimleri sınavında 300 bin, sosyal bilimler sınavında 400 bin, matematik sınavında 500-600 bin, en çok adayın gireceği edebiyat sınavında ise 700 bin dolaylarında olacağının beklendiğini belirtti.

-''BAŞARISIZLIK NEDENLERİ''-

Bir gazetecinin ''16 soru çözmenin 140 puanı geçmeye yeterli olduğunu söylediniz. Ancak 70 bin üzerinde aday 140 puanı aşamadı. Bunu neye bağlıyorsunuz?'' sorusu üzerine Yarımağan, bu sınavı değerlendirirken çok dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak şunları kaydetti:
''Örneğin basın mensuplarının 'sıfır çeken' dediği bir kitle var. Bu kitle bu sene azaldı. Niye azaldı? Bir soruyu iptal ettiğimiz için azaldı. Soruyu iptal etmeseydik bu kitle daha çok olurdu. Yani geçen sene 24 bindi, bu sene 14 bine indi. Bu kitleyle ilgili, bunların bilgi düzeyinin sıfır olduğunu söylemek mümkün değil. Sınava giriyor aday, belli bir beklentisi var. Mesela morali bozuluyor, boş kağıt verip çıkıyor. Bu adayın bilgi düzeyinin boş olduğunu söylemek mümkün değil. Diğer taraftan gerçekten ben de hayret ediyorum. Soruların yüzde 10'unu bile yapayan 70 bin kişi var. Liseyi bitiren bir adayın soruların yüzde 10'unu yapabilmesi gerekir. Soruların yüzde 20'sini bile yapamayan 200 bin'lik bir kitle var. Bunlar düşündürücü ama değişik nedenleri olabilir.''

-''BAŞARILI İLLER ORTA ANADOLU'DA''-

Yarımağan, ''Konya en başarılı öğrencileri çıkartan iller arasında bir sıçrama yaptı, ancak İstanbul iller sıralamasında 43. sırada yer aldı. Bunu neye bağlıyorsunuz?'' sorusuna karşılık, ''Karadeniz'de, Doğu'da, Güneydoğu'da hiç başarılı ilimiz yok. Başarılı illerimiz genelde Orta Anadolu'da toplanıyor. Biraz Ege var, 2 tane Akdeniz'den var. Çoğu Orta Anadolu'dan'' yanıtını verdi.
İstanbul'un kozmopolit bir şehir olduğunu ifade eden Yarımağan, ''Orada demek ki her türlü öğrenci yer alıyor. Ankara ilk 10, İzmir ilk 13 içinde yer alıyor. İzmirliler üzülüyorlar, başarı düzeyi düştü diye. İzmir'in daha önlerde olması beklenirdi. İstanbul'un, bu kadar imkanlara sahip olan bir kentimizin, kültür başkentimizin, Türkiye'deki sanayinin önemli bir kısmının olduğu kentimizin eğitim başarısının biraz daha yüksek olması beklenir. Nedenlerini ben değerlendiremiyorum tabiİ. Onu ciddi biçimde araştırmak gerekir. İstanbul'un başarı düzeyi Batman'ın, Erzurum'un altında'' diye konuştu.
Bir gazetecinin YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın oğlunun da sınava girdiğini anımsatarak yönelttiği ''Derece yapabildi mi?'' sorusu üzerine, Yarımağan, ''Açıkçası kendileri sormadılar. Ben de düşünüp bakmadım. Başarı düzeyini bilmiyorum. Sanıyorum Cumhurbaşkanımızın oğlu da girmiş'' yanıtını verdi. Bu sınavın sonuçlarının çok merak edilen bir konu olmadığını belirten Yarımağan, yerleştirme sonuçları kadar merak edilmediği için kendisinin de merak edip bakmadığını söyledi.

-''HAYRET EDİLECEK BİR BAŞARI DEĞİL''-

Fen liselerinin başarı düzeyinin yüzde 99.99 olduğunu belirten Yarımağan, ''Bu şu demek, 1 veya 2 kişi herhangi bir nedenle, örneğin hastalandığı için başarılı olamamış. Fen liselerinden sınava giren binlerce kişi var. Polis koleji, askeri liseler ve sosyal bilimler liselerinden sınava katılanların sayısı birkaç yüz kadar. Oldukça düşük sayıda olduğu için bu küçük barajları hepsi aşmışlar. Aslında hayret edilecek bir başarı düzeyi değil. Ben normal karşılıyorum'' dedi.

-KONTENJANLAR-

Ünal Yarımağan, yerleştirmeyle ilgili bir sorusuna karşılık, kontenjanların çok arttığını anımsatarak, ''İkinci sınava girme hakkı kazanan 1 milyon 233 bin kişiden en az 900 bini bir yükseköğretim programına yerleşecektir'' dedi.
''Bu sene kontenjanlarda ne kadar artış bekleniyor?'' sorusu üzerine Yarımağan, ''Henüz bize intikal etmiş bir bilgi yok. Ama ben çok olmayacağını düşünüyorum. Örneğin geçen yıla göre 50 bin aratabilir. Ama birkaç yüz bin artamaz artık. Çünkü oldukça yüksek seviyelere gelmiş durumda'' yanıtını verdi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 08:14

İLGİLİ HABERLER