Gündem
  • 3.5.2004 00:04

ABD ASKERLERİNİN IRAK’LI MAHKUMLARA YAPTIĞI MUAMELELERİN KABUL EDİLEMEZ OLDUĞUNU VURGULAYAN MİLLETVEKİLİ ÇÖMEZ, DÜNYA İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİNİ GÖREVE DAVET ETTİ

Milletvekili Çömez "İnsan haklarına, evrensel hukuka ve kamu vicdanına uymayan bu manzaraların tekrarının yaşanması durumunda dünyanın her köşesinde yeni infialler meydana gelecektir. Bu da küresel terörle mücadele iddiasında olan ABD’nin tezleriyle örtüşmeyen  sonuçlar doğuracaktır" diye konuştu.

Değişik tarihlerde Irak’a yaptığı ziyaretlerde en çok şikayet edilen konunun ABD askerlerinin tutumu olduğunu vurgulayan Milletvekili Çömez, "Görünen o ki kapalı kapılar arkasındaki uygulamalar endişe verici boyutlardadır. Bu küçük düşürücü, istismar edici insanlık dışı uygulamalarda sorumluluğu bulunan tüm ABD askerlerinin soruşturulması ve gerekli cezaların verilmesi dünya kamuoyunun beklentisidir. Ben de Türkiye-ABD parlamentolar arası dostluk grubu yönetim kurulu üyesi bir milletvekili olarak bu beklentinin içindeyim. Dünya insan hakları örgütlerini de bu anlamda göreve davet ediyorum" şeklinde konuştu.

 

DEMOKRASİ BÖYLE Mİ GELECEK ?

İşgal güÇlerİnİn Irak'lI mahkumlara yaptIğI İnsanlIk dIşI muamele dünya kamu vİcdanInI derİnden yaraladI

mİlletvekİlİ Çömez konuyla İlgİlİ bİr makale yazdI..

<ı> 'Daily Mirror'da yayınlanan fotoğraf

<ı>"Savaş bittikten on gün sonra Irak’taydım. İnsanlar Saddam’ın zulmünden kurtulduklarına hala inanamıyorlardı. Bir yandan korku, öte yandan heyecanla yeni dönemi beklemeye koyulmuşlardı. ABD artık duruma hakimdi ve binlerce mil ötelerdeki zenginlik ve güzellikleri buralara taşıyacaktı.

<ı>Sonraki gidişlerimde ise beklenenlerin olmadığına tanık oldum. Aksine insanlar daha güvensiz oldular ve daha da fakirleştiler. Uzayıp giden kuyruklar, yokluklar, hayat pahalılığı, kaotik yaşam koşulları ve gelecek endişesi hakim olmaya başladı Irak’ta.

<ı>Saddam dönemi aranır hale gelmişti. Bu, belki de olabileceklerin en kötüsü idi. Hem Irak hem de diğer Arap ülkeleri için...

<ı>Bugün gelinen nokta ise bambaşka. Normal koşullarda bir araya hemen hemen hiç gelmeyen şii ve sünni gruplar, birbirlerine yaklaşıyor. Ve yeşeren nefret tohumu bu coğrafyada uzun yıllar hüküm sürecek bir mücadele ruhuna dönüşüyor.

<ı>Bu istenen bir durum mu?

<ı>Elbette hayır.

<ı>İstenen, işgal güçlerinin bir an önce bu topraklarda istikrarı sağlaması. Ama görünen o ki bunu sağlamaları imkansız. Çünkü bunu yapmak adına adım atılmıyor, çözüm üretmek adına politikalar geliştirilmiyor. Ve bu topraklarda huzur ve istikrarı sağlamak adına doğru işler yapılmıyor.

<ı> 

<ı>Geçenlerde ABD eski dışişleri bakanı Albright’la bir toplantıdaydım. Kendisine ABD’nin Irak’ta yaptıklarını doğru  bulup bulmadığını sordum. Orada karşılaştığım manzarayı anlattım ve ABD’nin bundan sonraki yol haritasını sordum.

<ı>Albright; Benim için bunu söylemek zor ama, ABD Irak’ta hata yaptı. Ben başından beri bu savaşa karşıydım. ABD’nin dünyadaki ününün düştüğünü görmek beni üzüyor dedi. Ve ardından da ‘dünya ABD’ye yardım etsin’ dedi.

<ı> 

<ı>ABD’nin ününün düşüşe geçtiği bir gerçek. Bunun nedeni ise, işgal güçlerinin Irak’ta ki tutumları.

<ı>İngiliz ve ABD askerlerinin Irak’lı mahkumlara yaptıkları insanlık dışı uygulamalar birkaç gün önce dünya ekranlarına yansıdı ve dünya kamu vicdanında nefret uyandırdı. Peki ABD ve İngiltere, gerekçeleri hala dünya kamuoyunu tatmin etmemiş bu savaşta neden vicdanlarda nefret ve endişe uyandıran davranışlara izin veriyor ? İşgal askerleri bu aşağılayıcı davranışları neden tercih ediyor ?

<ı>Bu münferit bir savaş psikolojisinin sonucu mu yoksa sistematik bir anlayışın gereği mi ? Bunu zamanla anlayacağız. Ama gerçek olan bir şey varsa o da bu tutumların bedelinin ilerleyen zamanda çok daha ağır olacağı.

<ı> 

<ı>Saddam’dan kurtarmak ve demokrasi getirmek adına binlerce mil ötelerdeki toprakları işgal eden ABD ve İngiliz askerlerini önümüzdeki günlerde çok daha ciddi zorluklar bekliyor. Bush ve Blair’in dünya kamu vicdanındaki sorgulanmalarının sonuçlarını ise zaman gösterecek. Kendi halklarının sandıkta vereceği karşılıkları ise görmemiz için az zaman kaldı.

<ı> 

<ı>O topraklardaki acıyı, gözyaşını, yokluğu, sefaleti, korkuyu, endişeyi, nefreti bizzat yaşamış biri olarak ABD’ye soruyorum...

<ı> 

<ı>Askerlerinizin bu insanlara reva gördüğü insanlık dışı davranışları nasıl izah edeceksiniz ?

<ı>Böyle bir ortamda Büyük Orta Doğu projesinden nasıl bahsedersiniz ?

Küresel terörle böyle mi mücadele edeceksiniz ?

Hangi demokrasiden bahsediyorsunuz ?  Hangi insan haklarından söz ediyorsunuz ?  Yoksa sizin hakkını savunduğunuz insanlarla bu insanlar çok mu farklı ? "

Milletvekili Op. Dr. Turhan Çömez Irak'ta ABD askerleri tarafından vurulan bir yaralıyı kontrol ediyor 

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:08

İLGİLİ HABERLER