Asayiş
  • 20.6.2007 09:55

ABD, PKK'NIN LİDER KADROSUNU PAKETLEYİP VERİRSE NE OLUR?

SERDAR TURGUT/ AKŞAM

Bir senaryo da benden

Acaba diyorum; bu seçimde de Amerika böyle bir sürpriz hazırlayamaz mı bize?..AKP hükümetine önceden haber vererek, PKK lider kadrosundan birkaç önemli ismi yine paketleyip Türkiye’ye verirse ne olur?..

Etraf senaryodan geçilmiyor. En uçuğundan, en tuhafından alın, gerçekçi olmaya çalışana kadar birçok senaryo yazılıyor Türkiye hakkında.

Sanırsınız ki; ‘Metal Fırtına’ türü romanların yazarı arttı dünyada.

Washington’dan gelenler daha dikkat çekiyor tabii ki... Çünkü insanların çoğunluğu Washington’un nasıl çalıştığını bilmediğinden, işlerinin bir parçası uçuk düşünmek olan özel kuruluşlardan gelen senaryoları da Amerikan yönetiminin resmi tavırlarıyla karıştırıp heyecanlanabiliyorlar.

Bunlardan Hudson Enstitüsü’nden gelen senaryo bir süredir tartışılıyor.

Dün Güler Kömürcü bir başka düşünce üretim merkezi olan Brookings Enstitüsü’nden gelen senaryoyu yazdı. Bu da çok dikkat çekti. Dün medya dünyasında bu tartışılıyordu.

Türkiye’de de senaryolar çok ilgi çekiyor. Maşallah senaryo üretiminde bir eksiğimiz filan da yok. Eskiden bu tür şeylere ‘komplo teorisi’ denir ve fazla ciddiye alınmazdı. Ama şimdi Türkiye’de seçim süreci bir büyük belirsizlik içinde geçtiğinden ‘komplolu senaryolar’ da havada uçuşuyor.

İşin ilginç tarafı en ciddiye alınması gereken insanlar, örneğin; Recep Tayyip Erdoğan ve Deniz Baykal dahi bazı senaryo düşüncelerinin dışında değiller. Başbakan, derin Türkiye’nin partisini engellemek için çalışmakta olduğunu söyleyebiliyor.

En yetkilisinden cezai sorumluluğu olmayana dek herkes senaryolar üretip anlatmakta olduğundan, bu sürece benim de bir katkım olsun dedim ve buram buram komplo kokan bir senaryo da ben kurdum.

Bunu yazayım da en azından kayıtlara geçsin diye düşündüm. Sonra eğer gerçekleşirse ‘ben demiştim’ deme imkanım doğar böylece.

Seçimin tek konusu terör oldu, diğer bütün meselelerimiz, ekonomi, sağlık politikası, eğitim gibi sorunlar unutuldu ya; bu seçimin gidişatını engellemenin en basit yolu da terör meselesinde bir sürpriz yapmaktan geçer. Bu mantık gereğidir.

Amerika, Türk siyasetine kendi çıkarları doğrultusunda müdahale eder. Bu alışkanlığı vardır.

Hatırlayınız; Abdullah Öcalan’ı paketleyip bize teslim etmişlerdi. Bu da Türkiye’nin siyasetinde ve yönünde radikal bir sarsıntıya neden olmuştu.

Acaba diyorum; bu seçimde de Amerika böyle bir sürpriz hazırlayamaz mı bize?.. AKP hükümetine önceden haber vererek, seçime giden son günlerde PKK lider kadrosundan birkaç önemli ismi yine paketleyip Türkiye’ye verirse ne olur?..

Bu yaşanırsa şunlar da olabilir:

AKP’nin terörle mücadelede tam başarılı olmadığı yolunda kamuoyunda bir kanı var ve muhalefet de bunun üstüne gidiyor. Bu mesele AKP’nin yumuşak karnı. Oy vermeye birkaç gün kala Türk Hükümeti’ne böyle bir paket geldiği zaman tüm gidişat değişebilir.

Ulusalcı tavırları nedeniyle CHP’ye akan ve teröre karşı sert tavrı nedeniyle MHP’de karar kılmış olan seçmen tekrar AKP’ye dönebilir.

Bu müdahale ile AKP seçimi büyük çoğunlukla kazanmayı tekrar garantileyebilir.

Peki ABD bunu neden yapsın?..

ABD yönetimi, Türkiye’nin Kuzey Irak’a şu anda müdahalesine hoş bakmıyor ve orada kendisine sadık bir Kürt oluşumu istiyor. Bu politikaya en uyumlu parti de AKP gibi gözüküyor

Peki ABD’nin bu girişimine askerlerin itirazı olmaz mı?..

Cumhurbaşkanlığı meselesi nedeniyle askerler AKP’nin tekrar büyük çoğunlukla iktidar olmasına yol açabilecek gelişmeye hoş bakmayabilir.

Ancak PKK liderliğinden insanları ele geçirme, PKK’ya darbe vurma ve Amerika’yı bu konuda harekete geçmiş olarak görmek, askerlerin itirazlarını geri çekmelerine yol açabilir.

Uçuk mu bu senaryo?.. Tabii ki öyle. Bir komplo teorisi mi?.. Tabii ki öyle.

Peki öyleyse neden yazıyoruz bunu?.. Bir kere diğer senaryolardan daha fazla uçuk filan değil, hatta daha aklı başında olarak bile görülebilir.

İkincisi; bu tür senaryoların çıktığı kaynak, Başbakan’ın televizyonda yaptığı bir konuşmadır.

O programda Başbakan kendisine yöneltilen ‘Öteden beri Türkiye’nin, Amerika ve Irak’tan teslimlerini istediği PKK elebaşılarının yurda getirilebilmesi mümkün olabilecek mi’ sorusuna şu cevabı vermiştir: ‘Bununla ilgili mücadelemiz uzun zamandır sürüyor. Bu seçim arifesinde olur mu olmaz mı, böyle bir şey gerçekleşir mi gerçekleşmez mi; bilemiyorum’.

Kesin cevap yok ortada. Zaten sorunun niteliği gereği kesin cevap olması da imkansız ama bu cevap, senaryo yazmaya kararlı bir insan için yeter de artar bile...
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 18:11

İLGİLİ HABERLER