Ekonomi
  • 22.5.2004 00:01

ABD ÜRÜNLERİNİN POPÜLARİTESİ TÜM DÜNYADA DÜŞÜYOR

NEW YORK - ABD yönetimin izlediği bazı politikalar yüzünden Amerikan kültürüne olan saygı ve hayranlığın azalmasına paralel olarak, tüm dünyada Amerikan markalarının popülaritesinde de ciddi bir düşüş yaşandığını ortaya çıktı.
     Piyasa araştırmaları şirketi NOP World tarafından, Ebu Garip hapishanesindeki tutuklulara uygulanan işkence skandalının ortaya çıkmasından önce dünya çapında McDonalds, Coca-Cola, Microsoft, Yahoo, Disney ve Nike gibi markalar da dahil 15 Amerikan markası baz alınarak yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, Amerikan markalarını kullanan tüketici oranı tüm dünyada yüzde 30'dan yüzde 27'ye gerilemiş durumda.
     NOP World küresel yönetim direktörü Tom Miller, ''Çalışmamız Amerikan markalarının popülaritesinin ve tüketim oranının düştüğünü ortaya koydu. Sorunun özünde, ABD'ye karşı artan bir kızgınlık ve öfke yatıyor. Bu duygular ise kendisini, Amerikan ürünlerine yönelik desteğin erimesi şeklinde gösteriyor'' dedi.
     Tüketicilerden Amerikan kültürüne atfedilen değeri sıralamaları istendiğinde ilginç sonuçlar elde edilmiş. Tüketicilerin Amerikan kültürüne atfettikleri ''uluslararasıcılık'' sıralaması 11'den 29'a gerilerken, ''eşitlik'' sıralaması 28. sıradan 42. sıraya geriledi. ''Heyecan verici'lik atfı ise 14. sıradan 27. sıraya düşmüş durumda.
     Ocak-Mart 2004 tarihleri arasında ABD dışında 30 ülkede 30 bin kişinin katılımı ile yapılan araştırmanın, satış rakamlarından ziyade katılımcıların ifadelerine dayandığı ve Amerikan ürünlerine karşı artan olumsuz tavra en büyük katkının ABD ordusunun Afganistan ve Irak'ta giriştiği harekatlar olduğunu ortaya koyduğu ifade edildi.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:15

İLGİLİ HABERLER