Gündem
  • 8.8.2009 16:50

ABDULLAH GÜL : TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR YAPI HEPİMİZİN

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül birlik ve beraberlik çağrısı yaparken tarihten örnekler verdi, “Bugün de bunlara sahip çıkmamız lazım. Nasıl sahip çıkacağız? Kardeşliğimizi, birliğimizi, beraberliğimizi pekiştirererek” dedi. Herkesin düşüncelerini serbestçe söyleyebileceğini, farklı düşünceler olabileceğini, ülkeyi ileri götürmek için firkir yarıştırabileceğini belirten Gül, “Demokratik bir ülkede özgür bir ülkede bunlar rahatlıkla konuşulabilir. Ama bunlar asla ayrılık gibi, bunlar asla tefrika gibi ve bunlar asla bir çatışma gibi olmaması gerekir” dedi.

Bitlis’in düşman işgalinden kurtarılışının 93'üncü yıldönü törenlerine katılmak, Bitlis Eren Üniversitesi kampusunun temelini atmak için kente gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Gül, ilk olarak, Bitlis Valiliği yanında yapılan kentin düşman işgalinden kurtarılışının 93’üncü yıldönümü törenlerine katıldı. Makam aracından inişinde halkın sevgi gösterisinde bulunduğu Cumhurbaşkanı Gül, Atatürk Anıtı'na çenek koydu.

Tören alanına geçerken ‘Türkiye seninle gurur duyuyor’ sloganları atılan Gül, halkı selamladı ve 3 yaşındaki Özge Damar adlı bir çocuğu kucağına alarak bir süre sevdi. Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, Belediye Başkanı AKP'li Fehmi Alaydın ile Jandarma Binbaşı Mustafa Gökgöz’ün konuşmalarının ardından kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Gül, birlik ve beraberlik mesajları verdi.

Bu ülkenin kıymetinin bilinmesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, aynı zamanda kerdeşliğin, dostluğun pekiştirilmesi gerektiğini, kurtuluş günlerinin bu duyguları pekiştirmede etkili olduğunu söyledi. Abdullah Gül, şunları söyledi: “100 yıl önce burada çok olaylar oldu. Buralar çok da zulüm çekti. Bunu en iyi şekilde sizin 5 minare türküsü anlatmaktadır. Burada sadece 5 tane minare ayakta kalmış. Yüzlerce minareler yakılmış, yıkılmış. Ama artık bunlar çok geride kaldı. Şimdi artık konuşacağımız şey memleketimizi, şehirlerimizi nasıl daha kalkındırırız geliştiririz, nasıl daha güzelleştiririz. Nasıl daha çocuklarımıza güzel gelecekler hazırlarız. Nasıl olur da en güzel okulları Bitlis’e taşırız. En güzel hastaneler doktorlar, Bitlis’te olur. İnsan onuruna yakışır şekilde güzel bir hayat yaşam mümkün olur. Bunu düşünmeliyiz.”

“BÜYÜK ATATÜRK GELİP KURTARMIŞ”

Ülkenin her yanının güzel olduğunu, her bir yanının tarih olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Zannetmeyin ki sadece Bitlis’in kurtuluşu var. Bitlis’in kurtuluşunda büyük Atatürk gelmiş, burayı kurtarmış ve birçok şehitler verilmiş. Gaziler verilmiş. Bakın ta Çanakkale’den Edirne’den 2'nci Ordu gelip buraları kurtarıyor” dedi.

Bitlis'in kurtuluşunda verilen şehitlerin sadece Bitlis'ten olmadığını kaydeden Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burdaki şehitler, İstanbul’dan da Çanakkale’den de İzmir’den Edirne'den de her yerden de var. Bitlis’in de şehitleri Türkiye’nin her bir köşesinde var. Sadece Türkiye’nin değil. Türkiye’nin sınırları dışında kalmış, bir çok yine şehitliklerimize gittiğimizde görürürüm. Bitlis’ten gelmiş, Diyarbakır’dan gitmiş, Edirne'den gitmiş, Kayseri'den, Sivas'tan Adana’dan. Bununla şunu söylemek istiyorum; Türkiye’nin dört bir yanı, hepimizindir. Dört bir yanı da güzeldir. Her tarafın kıymetini bilmemiz gerekir. Her tarafın tarihi çok kadimdir. İşte şöyle bir baktığımda açık müzede konuşuyor gibiyim. Bunlar hep Selçuklulardan kalma çok büyük esrler. Buralaradan kimler gelmiş, kimler geçmiştir. Ne büyük komutanlar gelmiş, ne büyük alim, fazıl insanlar gelmiş, bu okullardan bu medreselerden ne büyük insanlık hayrına çalışan uğraşan güzel şeyleri öğreten insanlar yetişmiş. Bir zamanlar buraların nüfusu çok çok daha büyükmüş. Tarihçiler söylüyor. sadece Ahlat’ın nüfusu 300 bin civarında olmuş. Osmanlı İmparatorluğu'nun en büyük 17 şehirinden biri de buraydı. Buralar bu kadar kadim şehirler, tarih dolu kültür dolu.”

“FARKLILIKLAR ZENGİNLİKTİR”

Bu ülkeye kardeşliği, birlik ve beraberliği sağlayarak sahip çıkalacağını anlatan Cumhurbaşkanı Gül, “Zaman zaman malasef, sıkıntılar yanlışlar olmuştur. Ama bütün bunların bitmesi gerekir. Birbirimizden farkımız yoktur. Herkes birbirine saygı gösterecek. Saygı gösterince sevgi gösterecek. Herkes bir birini şefkatle kucaklayacak. Ve o zaman göreceksiniz ki, varsa ayrılık, varsa farklılık bunların hepsi zenginliktir. Onun için inşallah hep beraber yeni bir dönemi yeni bir anlayışı tekrar atalarımız nasıl hakim kıldıysa biz de hakim kılacağız. Enerjimizi gücümüzü, memleketimizin şehirlerimizin kazalarımızın, köylerimizin daha da gelişmesine harcayacağız. Bu küçük çocuklarımıza, daha güzel gelecek inşa etmek için uğraşacağız.

Cumhurbaşkanı Gül, herkesin kendine gelmesini varsa yanlışlardan kurtulmasını isterken, “Vatan sevgisi için, çocuklarımızın sevgisi için milletimizin geleceği için el birliği içinde kol kola çok daha fazla çalışmamız gerekir. Bu olunca güzel şeyler çıkıyor. İnaniyorum ki bir daha geldiğimde Bitlis çok daha farklı olacak” dedi.

“NORŞİN'DEN GEÇTİM”

Muş Havaalanı'ndan Bitlis'e gelirken geçtiği Güroymak İlçesi'nden ‘Norşin’ diye söz eden Cumhurbaşkanı Gül, şöyle dedi: “Yolda gelirken Norşin’de çok büyük bir kalabalığı gördüm. İndim insanlarla tokalaştım, konuştum, sevgiyi gördüm. Tüm bu memleketin fertleri ayrı ayrı herkes, bizim en sevgili en kıymetli en saygıdeğer vatandaşımızdır. Hiç kimsenin bir birinden üstünlüğü yoktur. Türkiye Ccumriyeti Vatandaşı olan herkes, birbirine eşittir. Noksanılklar, eksiklikler tabiki var. Bunlar olmasaydı, her şey dört dörtlük olurdu. 5 sene önce bu yollar yapılmış olurdu. 10 sene 20 sene önce olurdu. Noksanlıklarımız çok. Ama bu noksanlıkları her alanda iyiniyetle gayret ve yapıcı bir yaklaşımla çözeleceğine inaniyorum.” Bitlis’n düşman işgalinden kurtarılışının 93. yıl dönümü etkinliklerini ardından Cumhurbaşkanı Gül, tören geçişini ayakta izledi. Tören sonrası Bitlis Valiliği'ne geçen Cumhurbaşkanı Gül, burada Vali Nurettin Yılmaz’la bir süre görüştü.

Abdullah Gül’ün ziyareti sırasında Vali Yılmaz, Cumhurbaşkanı Gül’e bir baston hediye etti. Gül, buradan da Bitlis Eren Ünivrsitesi’nin temel atma törenlerine katıldı.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:52

İLGİLİ HABERLER