Gündem
  • 14.4.2008 10:04

AK PARTİ'DEN SOKRATES SAVUNMASI...

AKP’nin parti kapatmaya karşı savunması şekillendi. Yalnız partilerini değil, ‘demokrasiyi’ de savunacak AKP’li kurmaylar, dört koldan çalışma yapıyor. AKP’nin ‘ağır topları’ savunmalarının “Türk demokrasisinin de savunması” olacağı için tarihe geçeceğine, “Sokrates’in Savunması” gibi bir manifesto niteliğinde olacağına inanıyor.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Grup Başkanvekilleri Bekir Bozdağ ve Sadullah Ergin, savunma ekibindeki çekirdek kadroyu oluşturuyor.

Savunmanın dört temel ilkesi şunlar:

  • Akademik savunma: Demokrasi ideali için siyasi partilerin demokratik hayattaki vazgeçilmezliği anlatılacak. Partilerin son çare olarak kapatılması gerektiği savunulacak.
  • Siyasi savunma: AKP’nin laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu ididasını çürütmeye dönük karşı tezler ortaya konulacak. Kız çocuklarının okumaya teşvik edilmesi, AB üyesi olma hedefi doğrultusunda gerçekleştirilen reformlar, eğitim hamleleri, modern turizme yönelik büyük yatırımlar, dayanakları oluşturacak. Hakkında siyasi yasak istenen kişilerin gazetelerde çıkan demeçlerini tekzip etmelerine karşın bunlara yer verilmemesi eleştirilecek. Delil gösterilen söz ve eylemlere ilişkin kesinleşmiş mahkeme kararlarının bulunmamasına işaret edilecek. Parti tüzüğüne aykırı açıklama yapan vekillerin, Disiplin Kurulu tarafından cezalandırıldığına dikkat çekilecek.
  • AB kriterleri: AİHM kararları ile Venedik kriterlerine atıf yapılacak. Venedik İlkeleri’ne göre sadece şiddet, terör ve ırkçılığa bulaşan partilerin kapatılmasının esas olduğu anlatılacak.
  • Anayasal savunma: AKP’nin Anayasa’ya aykırı eylem yapmadığı anlatılacak. 10 ve 42. maddelerde yapılan değişikliğin (türban düzenlemesi), laikliği zedeleme amacı taşımadığı, eşitlik ilkesine dayandırıldığı belirtilecek.




    Sokrates’in savunması

    ANTİK Yunan filozofu Sokrates, ‘diyalektik’ yönteminin babası, Platon’un da hocasıdır. İnsanlara, verdikleri cevaplara göre sordukları sorularla, aslında var olduğuna inandıkları bilgiye sahip olmadıklarını kanıtlardı. Atinalılar “gençleri baştan çıkartmak ve tanrılar arasına yeni tanrı katmakla” düşünürü suçladı. Sokrates, Atina’dan kaçmak yerine mahkemeye çıkarak, tarihi bir savunma yaptı. Atinalıları ikna ettiyse de, ‘toplum için zararlı bulundu’ ve hakim Meletos’un kararıyla baldıran otu zehri verilerek öldürüldü.
  • (AKŞAM)

     

  • Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 12:33

    İLGİLİ HABERLER