Gündem
  • 26.11.2010 13:29

ARINÇ'A KOMUTANLARIN GÖREVDEN ALINMASI SORULDU, İŞTE CEVAP..

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ''DGM içerisinde askeri hakimin bulunmasına rıza göstermeyen AİHM ve bunu aynen olumlu kabul eden TBMM varken, komutanların kendilerinden daha ast rütbede olan hakimlere karşı dava açmasını ve o hakimlerin bu komutanlar hakkında hukuka tam uygunluk içinde karar verip veremeyeceklerini kamuoyunun takdirlerine sunuyorum.

Böyle bir karar her zaman tartışmalı olacaktır. Tümgeneral emredecek, daha düşük rütbedeki askeri hakim bunun dışında bir karar verebilecek. Mümkündür ama Türkiye'deki yaşadığımız şartlar içerisinde o hakimlerin işlerinin çok zor olduğunu düşünüyorum'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın ardından bir açıklama da Milli Savunma Bakanı Gönül'den geldi.

--------------------------------------------------------------------------------



Üç generalin açığa alınmasıyla ilgili kararda imzası bulunan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, sürecin böyle gerektirdiğini söyledi. Muhalefetin “sivil darbe” iddiasına gülerek yanıt veren Gönül, “Takdir basının” dedi.

Haklarında açılmış davalar nedeniyle Jandarma Tümgeneral halil Helvacıoğlu, Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gevramoğlu açığa alınmıştı.

Tümgeneral Kaya ve Tuğamiral Gevramoğlu’nun açığa alınması kararında imzası olan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Genelkurmay Başkanlığının olayları kronolojik sırayla açıkladığını belirten Gönül, ''Bence fevkalade isabetli oldu. Bize ayrı ayrı soracağınız şeylerde, topluca cevabını bulmuş oldunuz'' dedi.

Bir gazetecinin, ''Genelkurmay'ın 3 generali terfi ettirme, hükümetin ise bunları emekli etme çabası içinde olduğunu'' ifade ederek, bununla ilgili görüşünü sorması üzerine Bakan Gönül, şöyle dedi:

''926 sayılı kanunun 65. maddesinde bakana verilmiş yetki, 2 bakan tarafından kullanılmıştır. Süreç böyle gerekmiştir. Böyle yapılmıştır. Şimdi bunu çok fazla irdelemek, düşünün ki, çok önemli 3 kamu görevlisinden bahsediyoruz, onların şahsi haklarından bahsediyoruz, personel meselesinden bahsediyoruz.

Böyle detaya girmek, insanların bir şekilde rencide olmasına sebebiyet verir. Onun için bu konuda daha fazla konuşmayalım. Genelkurmay fevkalade güzel bir açıklama yapmıştır. Şimdi konu yargıdadır, bekleyelim.''

Bir gazetecinin, 3 generalin görevden alınmasını CHP'nin ''sivil darbe'' olarak nitelendirdiğini hatırlatması üzerine Gönül, gülümseyerek ''Takdir basınındır, takdir kamuoyunundur'' diye konuştu.

--------------------------------------------------------------------------------

AYİM KARARI HAFTAYA

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, açığa alınan 3 komutanın itirazına ilişkin kararı önümüzdeki hafta açıklayacağını bildirdi.

ÜÇ GENERAL İÇİN AYİM BAŞSAVCISI: 'AÇIĞA ALMA İŞLEMİ DURSUN'

2 Bakan tarafından açığa alınan 3 general için, AYİM Başsavcılığı, 'Davalı idarelerin savunmasından sonra yeniden gözden geçirilmek kaydıyla yürütmenin durdurulması'nı istedi.

Hürriyet gazetesinde Oya Armutçu'nun haberine göre; 2 bakan tarafından açığa alınan 3 general için, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başsavcılığı, “Davalı idarelerin savunmasından sonra yeniden gözden geçirilmek kaydıyla yürütmenin durdurulması”nı istedi. AYİM Başkanlığı’na sunulan savcılık görüşü doğrultusunda karar çıkarsa 3 generalin göreve iadesi gerekecek. Aksi durumda açığa alma kararı geçerli olacak.

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) Başsavcılığı, 3 generalin açığa alınma işleminin iptal edilmesi amacıyla açılan davada, “Davalı idarelerin savunmasından sonra yeniden gözden geçirilmek kaydıyla yürütmenin durdurulması”na karar verilmesini istedi. “Hükümet’e karşı darbeye teşebbüs” iddiasından yargılandığı gerekçesiyle 22 Kasım’da açığa alınan Tümgeneral Halil Helvacıoğlu İçişleri Bakanlığı’na, Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu ve Tümgeneral Gürbüz Kaya Milli Savunma Bakanlığı aleyhine 23 Kasım’da AYİM’de dava açmıştı. Davada, açığa alınma işlemlerinin iptali ve yürütmenin durdurulması istenmişti. Dava dosyası aynı gün görüşünü sunması için AYİM Savcılığı’na gönderilmişti.

Görüş sundular

Açığa alınma işlemlerinin, “İdarenin savunması alındıktan sonra yeniden gözden geçirilmek kaydıyla yürütmesinin durdurulması” talepli Savcılık görüşü dün sabah AYİM Başkanlığı’na sunuldu. Kurul, savcılığın görüşü doğrultusunda, AYİM, “yürütmeyi durdurma” kararı verirse, açığa alınan ve 16 Aralık’ta darbeye teşebbüs suçundan mahkemeye çıkarılacak olan 3 generalin eski görevlerine iade edilmesi gerekecek. Yürütmeyi durdurma talebinin reddi halinde ise açığa alma kararı AYİM vizesi almış olacak. 3 generalin ilk açtığı ve AYİM 3’üncü Dairesi’nde görülen terfi davasında ise esastan karar henüz çıkmadı. Bu davada, 27 Eylül’de yürütmeyi durdurma kararı verilmişti.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 01:18

İLGİLİ HABERLER