Yaşam
  • 3.8.2009 10:47

AVRUPA'DAN MİNARE AÇILIMI...

OSMAN SAKA-HAMBURG

1992 yılından beri Hamburg Merkez Camii'nin çatısında yükselen çifte minareler, hem boyasının yenilenmesi hem de kültürlerarası bir proje amacıyla sökülerek TIR'larla, boyanacağı atölyeye götürüldü. Büyük bir organizasyon eşliğinde yapılan ve Alman basınının da büyük ilgi gösterdiği olayı semt sakinleri de ilgiyle izledi. Projeyle ilgili bilgi veren Hamburg Merkez Camii imamı ve BİG Başkanı Ramazan Uçar, Hamburglu sanatçı Boran Burchhardt'ın eserlerini inceledikten sonra böyle sıra dışı bir fikre vardıklarını belirterek, "Minarelerimizin bal peteğini andıran yeşil ve beyaz sekizgenlerle boyanacağını ve bunun için bir sanatçıyla anlaşacağımızı teklif ettiğimde hem olumlu hem de olumsuz tepkilerle karşılaştım. Cami heyeti kadar, sanatçının kendisi ve Alman resmi makamları da şaşırdılar ancak sonunda projeye onay verdiler" dedi.

Yeni haliyle daha modern bir görünüme sahip olacak ve caminin geleneksel görünümünü tamamen değiştirecek projeyle, caminin içindeki değişim süreci dışa yansıtılmış olacak. 1992 yılında Hamburg'daki bir tersanede çelikten yaptırılan ve yaklaşık 23'er metre yükseklikteki minarelerin boyanma işlemi ise yaklaşık 5 hafta sürecek. Uçar, projenin yaklaşık 45 bin euroya malolduğunu belirtirken, minarelerin sökülmesi, vinçlerle alınıp TIR'lara yerleştirilmesi süreci kameralarla www.minare.de adresinden canlı olarak yayınlandı.

Projenin bitiminde minarelerin tekrar monte edilmesi aşamasında ezanlı bir açılış yapılacağını belirten Ramazan Uçar, bu konuyla ilgili de bir müjde verdi. Minarelerin tekrar monte edileceği törende ezan okunmasıyla beraber Hamburg resmi makamlarına sürekli ezan okunabilmesi için müracaat edeceklerini belirten Uçar, "Bu konuda Hamburg gibi liberalizmin beşiği olarak bilinen bir şehirden izin çıkması noktasında ümitliyiz. Çünkü ezan okutmak anayasal olarak hakkımız ve bu konuda ilk defa başvuru yapmayı düşünüyoruz. Şu anda Avrupa'da bu hakkın kullanıldığı şehirler var. Keza İstanbul'da da haklı olarak sürekli kilise çanları çalmaktadır" diye konuştu.

Minare projesinden dolayı oldukça heyecanlı olduğu gözlenen Boran Burchhardt ise, başlangıçta Ramazan Uçar'ın teklifini duyduğunda kendisine şaka yapıldığını düşündüğünü belirterek, "Daha sonra ciddi olduğunu anladım ve projeyi inceledim. Rahat bir şekilde fikir alışverişinde bulunduk ve hemen karara vardık" ifadelerini kullandı.

Avrupa kültürünü temsil eden modern çizgilerle, Müslümanlar için önemli bir sembol olan minarelerin bir noktada birleştirilerek iki farklı kültürü biraraya getirmek istediğini söyleyen Burchhardt, "Bu proje doğru hedefe yönelik doğru bir adımdır. Projemiz bize yeni ufuklar kazandırıyor. Biz bir sanatçı ve bir imam olarak alışılmışın dışında bir sanat projesi için el ele verdik" şeklinde konuştu.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:57

İLGİLİ HABERLER