Medya
  • 19.10.2008 00:34

AYDIN DOĞAN 7 YILA KADAR HAPİS CEZASIYLA YARGILANACAK

Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK), Aydın Doğan hakkında suç duyurusunda bulunma kararını toplantıya katılan tüm üyelerin oybirliği ile aldığı ortaya çıktı. SPK Başkanı Turan Erol ile birlikte kurul toplantısına altı üyenin katıldığı tüm üyelerin de suç duyurusu bulunulması yönünde oy kullandığı bildirildi. 7 kişilik kurulda tek eksiğin ise Devlet eski Bakanı Abdüllatif Şener’in eski danışmanı olan İlhami Öztürk olduğu kaydedildi. Öztürk’ün kurul gündeminin kendisine sunulmasına rağmen toplantıya katılmadığı kaydedildi. Öztürk, Şener’in eski danışmanlığının yanı sıra, CHP eski Milletvekili olan Yaşar Nuri Öztürk’ün akrabası olması ile de tanınıyor.
KARAR NASIL ALINDI?
Star gazetesi, Doğan Grubu tarafından keyfi olarak nitelendirilen suç duyurusu kararının alınma sürecinde yaşananlara ulaştı. Buna göre, Doğan Grubu’nun vergi cenneti olarak nitelendirilen ülkelerde kurulu bulunan paravan şirketler üzerinden alınan kağıtlar SPK uzmanları tarafından tek tek incelendi. İnceleme sonucunda hazırlanan rapor, Hukuk İşleri Dairesi’ne sunuldu. Rapor hukuki yönüyle de incelendi. Bunun üzerine, iki ayrı rapor hazırlanarak ana karar organı olan Kurul’a sunuldu. Kurul Doğan Grubu ile ilgili raporların 15 Ekim’de yapılacak olan toplantıda ele alınmasını kararlaştırdı. Kurul gündemi, 14 Ekim Salı günü tüm üyelere dağıtıldı. SPK kaynakları söz konusu raporun aynı gün Doğan Grubu tarafından öğrenildiğini de ileri sürdü.
ŞENER’İN DANIŞMANI GELMEDİ
Sermaye Piyasası Kurulu, 15 Ekim’de yaptığı toplantıda ise raporları tüm ayrıntıları ile inceledi. Konunun hukuki yönü de ele alındı. Ve kurul üyelerinin tamamı da, suç duyurusunda bulunulması yönünde oy kullandı. Kurul toplantısına SPK Başkanı Turan Erol ile birlikte altı üye katıldı. Toplam yedi kişiden Kurul’un 15 Ekim tarihli toplantısına, Devlet eski Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’in eski danışmanı olan üye İlhami Öztürk katılmadı. Öztürk’ün, Doğan Grubu hakkındaki dosyasının görüşüleceğine ilişkin bilginin yer aldığı kurul gündeminin kendisine sunulmasına rağmen, toplantıdan bir gün önce izin alarak toplantıya katılmadığı belirtildi.
SUÇLU DURUMA DÜŞERİZ
Kurul üyeleri, Doğan Grubu hakkında suç duyurusunda bulunulmasına ilişkin kararı uzun tartışmalar sonucunda aldı. Konuyla ilgili hazırlanan uzman raporlarını değerlendiren bazı kurul üyeleri ‘Bu rapora rağmen, suç duyurusunda bulunma kararı almazsak, ileride biz sorumlu oluruz. Biz suç duyurusunda bulunmazsak yarın bizim hakkımızda bu dosyayı kapatmaktan suç duyurusunda bulunulur. Bu nedenle de suç duyurusu kararını almamız şarttır’ değerlendirmesinde bulundu.
İHBAR SKANDALI
Doğan Grubu hakkında suç duyurusunda bulunma kararı alan SPK’da, bir süre önce ilginç bir ihbar skandalı yaşandığı ortaya çıktı. Kurulda halen görev yapan bazı bürokratların, AK Parti hakkında kapatma davası açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurahman Yalçınkaya’ya, kendi kurumlarını şikayet ettiği belirtildi. Bürotların, Yalçınkaya’ya gönderdikleri şikayet mektubunda, ‘SPK Başkanı Turan Erol’un ve yönetim kurulu üyelerinin’ ekonomik krizle ilgili yaptığı açıklamalar ile Anayasa Mahkemesi üyelerini etkilediğinin iddia edildiği bildirildi. Başsavcı’nın da şikayet mektubunu, işleme konulması için, Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği başsavcılığın da SPK hakkında inceleme başlattığı kaydedildi. SPK Başkanı Turan Erol da, çalıştığı halde kendi kurumunu şikayet ederek, kurumun itibarını zedeleyen bürokratları bulmak için inceleme başlattı.
UZAN'LA AYNI MADDEDEN
SPK, Aydın Doğan başta olmak üzere Doğan Gazetecilik’in diğer ortakları hakkında, TCK’nın, ‘Güveni Kötüye Kullanma’ suçunu kapsayan 155. maddesinden suç duyurusunda bulunma kararı aldı. Aydın Doğan bu maddenin ikinci fıkrasında yer alan 1 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak. Bu maddeden alınacak her türlü hapis cezası kararı, SPK’nın 48. maddesi ile ‘cezaların arttırılması’ hükmü altında değerlendirilecek. Bu madde ile birlikte, Doğan’a verilecek cezalar yüzde 50 oranında arttırılacak. Buna göre Aydın Doğan, 10.5 yıl hapis istemiyle yargılanacak. Doğan’ın aynı maddeden ceza alması halinde, TCK’nın 53. maddesine tabi tutulacak ve bir çok haktan mahrum bırakılacak. Bu madde kapsamında Aydın Doğan, şirketlerinin yönetimini bırakmak zorunda kalacak. Hiçbir dernek siyasi partiye üye olamayacak ve oy bile kullanamayacak. Seçme ve seçilme hakkından mahrum olacak olan Doğan, muhtar bile seçilemeyecek. Bu hükümler doğrultusunda, Aydın Doğan’a verilecek cezanın, Genç Parti Lideri Cem Uzan başta olmak üzere, Uzan Grubu üyelerine verilen cezalardan daha ağır olduğu belirlendi.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:16

İLGİLİ HABERLER