Medya
  • 31.5.2004 00:25

AYDIN DOĞAN YENİ BİR GAZETE DAHA PİYASAYA SÜRDÜ

Doğan Medya Grubu (DMG) bünyesinde 23 Aralık 1996’dan beri yayın hayatını sürdüren ekonomi gazetesi Finansal Forum, 31 Mayıs 2004 Pazartesi gününden (yarın) itibaren yepyeni bir kimlikle, ekonominin ‘Referans’ı olma iddiasıyla okuyucularıyla buluşacak.


‘Referans’ olma iddiasıyla yola çıktığı için adını ‘Referans’ olarak yenileyen gazete, yeni Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can’ın yönetimindeki güçlü kadrosuyla ekonomi gündemine damgasını vuracak.

Mizanpajı, içeriği, yazar kadrosu yenilenen, muhabir ve editör kadrosu da takviye edilen Referans Gazetesi, The Walt Street Journal Gazetesi’yle işbirliği içinde olacak. Refarans’ın yazar kadrosuna Korkut Özal, Altan Öymen, Eser Karakaş, Erdal Sağlam, Can Baydarol, Atilla Yeşilada, Avni Özgürel, Yiğit Bulut, Mensur Akgün gibi isimler katıldı.

Referans, tıpkı Avrupa ve Amerika’daki gazeteler gibi haftada altı sayı çıkacak. Haftasonu için tek sayı yayımlanacak ve gazeteyi isteyen cumartesi, isteyen pazar günü alabilecek. Hafta sonunda ana gazetenin yanısıra, içinde insan hikáyeleri, sanat yorumları, edebiyat, sinema, müzik yazıları ve teknoloji haberlerinin yer alacağı ‘R Pozitif’ diye kapsamlı bir ek de Referans’la birlikte okuyucuya ulaşacak.

SOĞUK DEĞİL, YUMUŞAK

Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can, ‘Düşünen, sorgulayan herkes bizim hedef kitlemiz’ diyerek, yarın yeni yüzüyle yayın hayatına girecek Referans’ı şöyle anlattı: ‘Finansal Forum yerine yeni bir gazete çıkarırken ismini de değiştirdik. Bunu üç sebebi vardı. Bir Finansal Forum, finansçıların gazetesi gibi bir çağrışıma sahip, dolayısıyla soğuk, insanları ürkütüyor. İkincisi, Financial Times’tan kopyalanmış gibi bir havası var. Üçünsü de 8 yılda Finansal Forum ismiyle hakikaten çok fazla bir yere varılamamış. Yani isim bir marka değeri yaratamamış. Marka değeri negatife yakın bir gazeteyi alıp iyileştirmektense, enerjimizi sıfır kilometre yeni bir marka üzerinde harcarsak daha iyi olur diye düşündük. Finansal Forum’dan sonra da ekonomi gazetesi olacağız ama ekonominin o soğuk duran yanını yumuşatacağız. Sonuçta hepimizin yaşamının bir parçası ekonomi ve biz hayata ekonomi penceresinden bakacagız. Gazetenin yazar kadrosu çok çeşitli. Yazar seçimini saygınlık, uzmanlaşma ve özgürlükçü bir anlayışla yaptık. Hedef kitlemiz ise sadece finansçılar borsacılar bankacılar değil, onlarla birlikte Türkiye ve dünya meseleleriyle ilgilenen etrafında olup bitenleri analiz eden, sorgulayan, sadece geçmişi değil olacakları da merak eden tüm okurlar. Bu yüzden sloganımızda yarının habercisi dedik.’

Bütün karar alıcıların masasında olacak

ERDAL SAĞLAM (Ankara Temsilcisi): Referans, ekonomide en büyüğünden en küçüğüne kadar karar alıcıların baktığı yer olması lazım. Oraya bakıp, derli toplu bir biçimde, detaylı ve sağlıklı verileri alacaklar ve uygulamak istedikleri alana taşıyacaklar. Her sabah, Referans bütün karar alıcıların masasında olmalı, bu insanlar buraya bakıp gününü ve geleceğini planlamalı. Amaç bu.

Sağlam ve doğru haber gerçeğe dayalı yorum

ALTAN ÖYMEN

(Köşe Yazarı): 54 yıldır gazetecilik yapıyorum. Bu kadar uzun bir sürede insanda anılar birikiyor. Pazar günleri de o anılara dayanarak bazı şeyler anlatmaya çalışacağım. Diğer günlerde ise günlük olayları izleyeceğim. Referans Gazetesi ekonomi ve siyaset alanında okurlara her şeyden önce sağlam bilgiler ulaştıracak. Sağlam haber, doğru haber ve gerçeklere dayanan yorumlar yapılacak bu gazetede.

Avrupa’ya dönük değişimi Türkiye bizden öğrenecek

CAN BAYDAROL (Köşe Yazarı):

En azından benim ilgi alanım olan Avrupa Birliği konusunda, yeni gazetenin bütün Türkiye’ye bir referans sunma noktasında olacağını düşünüyorum. AB süreci dinamik bir toplumsal değişim durumudur. Sosyal ve siyasal alandan sektörel gelişime kadar bu sürecin ülkemize nasıl yansıyacağını ve değişimin hangi noktalarda olacağını Türkiye, Referans’tan öğrenecek.

Kavramlar üstündeki bulutlar kalkacak

YİĞİT BULUT (Köşe Yazarı):

Referans kavramlara dayanan bir gazete olacak. Çünkü son yıllarda siyasette ve ekonomide kavramlar bulutlanmaya başladı. Her şey birbirine karıştı. Özellikle ekonomi-siyaset ilişkisinde kavramların çok iyi tanımlanması gerekiyor. Sapmış olan bu tanımlamaları tekrar olması gereken noktaya taşımak bu gazetenin amacı olacak.

Benjamin Franklin dünyasının üzerine kurulu gazeteyiz

ATİLLA YEŞİLADA (Köşe Yazarı):

Referans, Benjamin Franklin üzerine kurulan yani, dünya ekonomisinin oturduğu zemin üzerine kurulan bir gazete olacak. Benjamin Franklin’in resminin basıldığı para birimi olan dolar ve uluslararası sistem dışarıda düşünüldüğünde, nasıl büyük tehlikelerle karşılaştığımızı hepimiz biliyoruz. Türkiye’de sadece gerçeklere dayanarak ekonominin nereye gittiğini işaret edecek bir yayın yapacak Referans.

Ekonomiyi, karışık bir alem olmaktan çıkaracak

KORKUT ÖZAL (Köşe Yazarı):

Büyük gazetelerin, (Hürriyet bunların amiral gemisi diye niteleniyor) çok yönlü olmaları gerekiyor. Ama referans gazeteleri de lazım. Batı’da bunun örnekleri fazla. Mesela The Wall Street Journal bunlardan biridir. Bu gazeteler daha çok ekonomi ağırlıklı fakat öbür haberleri de gerektiği kadar veren yayınlardır. Ekonomi rakamlarla örülmüş bir karışık alem gibi gösteriliyor. Bu gazete aynı zamanda ekonominin herkesçe anlaşılabilmesini de sağlayacaktır.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:18

İLGİLİ HABERLER